Retsudvalget 2011-12
L 10
Offentligt
1051481_0001.png
1051481_0002.png
Lovafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor: StrafferetskontoretSagsbeh: Mette Kjølby Miller-HarrisSagsnr.: 2011-731-0005Dok.:285049
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 12 vedrørende forslag til lovom tilhold, opholdsforbud og bortvisning (L 10), som Folketingets Rets-udvalg har stillet til justitsministeren den 24. november 2011. Spørgsmåleter stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 12 vedrørende forslag til lov om tilhold, opholdsforbud

og bortvisning (L 10) fra Folketingets Retsudvalg:

”I hvilke tilfælde vurderer ministeren, at konfliktråd mellemden forurettede og gerningsmanden bør etableres, da disse net-op frarådes af Dansk Anti-stalking Forening?”

Svar:

Som det fremgår af pkt. 3.7.4.2 i lovforslagets almindelige bemærkninger,er det hensigten, at konflikter i visse sager om tilhold skal kunne behandlesi konfliktråd, hvis der er udsigt til, at konflikten kan løses på denne måde.Inden en sag henvises til konfliktråd, skal der altid foretages en grundigvurdering af parternes og sagens egnethed.Formålet med mægling i konfliktråd er bl.a., at den forurettede får mulig-hed for over for gerningsmanden at give udtryk for, hvordan den pågæl-dende har oplevet hændelsen, og hvilke konsekvenser handlingen har haft.Dermed kan mæglingen medvirke til, at den forurettede får bearbejdet denvrede og angst, som hændelsen kan have medført, og være med til at giveden forurettede større tryghed i hverdagen.Samtidig giver konfliktråd gerningsmanden mulighed for at se og forholdesig til de menneskelige følger af hans eller hendes gerninger og i direktekontakt med den forurettede påtage sig ansvar for handlingen. Konfliktrådkan dermed være med til at øge gerningsmandens ansvarlighed for sinehandlinger og dermed medvirke til, at han eller hun undlader at forulempeden forurettede på ny.Mægling kan alene finde sted, hvis begge parter samtykker i at deltage ikonfliktråd, og gerningsmanden i det væsentlige har tilstået forholdet, jf.§ 2 i lov om konfliktråd i anledning af en strafbar handling. Herudoverskal sagen være egnet. Der skal bl.a. lægges vægt på, om gerningsmandenog forurettede vil kunne mødes og have en reel dialog, og om mæglingenkan tilgodese de grundlæggende formål med konfliktrådet.Hvis en sag på den baggrund ikke vurderes at være egnet, skal sagen såle-des ikke henvises til konfliktråd.
2