Retsudvalget 2011-12
L 10
Offentligt
1051475_0001.png
1051475_0002.png
Lovafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
5. december 2011StrafferetskontoretRandi Graabek2011-731-0005283651
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 9 vedrørende forslag til lov omtilhold, opholdsforbud og bortvisning (L 10), som Folketingets Retsudvalghar stillet til justitsministeren den 21. november 2011. Spørgsmålet er stil-let efter ønske fra Pia Adelsteen (DF).
Morten Bødskov/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 9 vedrørende forslag til lov om tilhold, opholdsforbud

og bortvisning (L 10) fra Folketingets Retsudvalg:

”Under 1. behandlingen af lovforslaget blev spørgsmålet omhvilken betydningen reglerne om f.eks. fælles forældremyn-dighed kan have i sager omfattet af lovforslaget rejst. Hvis derf.eks. er en sag om stalking af tidligere ægtefælle, hvor der ergivet tilhold og der samtidig er dom til fælles forældremyndig-hed over fælles børn, vil ministeren da som foreslået overvejemuligheden for, at man kunne trække på en tredjepart, da detvel næppe giver mening at tidligere ægtefæller mødes for at ta-le om de fælles børn, når der er udstedt tilhold. Ministeren be-des endvidere redegøre for, om sager af den karakter skal løsesgennem regler i det fremlagte lovforslag eller f.eks. i denkommende reviderede forældreansvarslov?”

Svar:

Med lovforslaget foreslås ikke ændringer af reglerne om forældremyndig-hed og samvær.Det kan oplyses, at reglerne om forældremyndighed og samvær hverkenefter gældende ret eller efter lovforslaget er til hinder for, at der fastsættestilhold, når betingelserne herfor i øvrigt er opfyldt. Tilsvarende vil en per-son som hidtil kunne udøve sine lovfæstede rettigheder, herunder retten tilat rejse en sag om forældremyndighed eller til at udnytte en samværsret.Som det i den sammenhæng fremgår af pkt. 3.4.1.3 i lovforslagets almin-delige bemærkninger, kan der ved den nærmere udformning af et tilholdmv. f.eks. tages hensyn til, om den part, der får meddelt tilholdet, har ret tilsamvær med et barn, der bor hos forurettede.Spørgsmålet om, hvorvidt fredskrænkelser eller strafbare forhold, der hargivet anledning til et tilhold, vil have betydning for afgørelser om fællesforældremyndighed eller samvær, reguleres i øvrigt af forældreansvarslo-ven, som hører under social- og integrationsministeren.
2