Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12
L 102 Bilag 1
Offentligt
1087211_0001.png
1087211_0002.png
Sagsnr.: 090.83K.351
Ministeriet for Børn og UngeJanuar 2012

Høringsnotat

Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen og lov om specialundervisning for voksne

(Forenkling af rammeaftaler m.v. for de regionale undervisningstilbud)

I. Indledning

Lovforslaget blev den 9. december 2011 sendt i høring hos 20 myndigheder og organisationer m.v. ogoffentliggjort på Høringsportalen.Af de 20 hørte myndigheder og organisationer m.v. har 8 afgivet høringssvar inden fristens udløb den5. januar 2012 kl. 12.00.Der vedlægges en oversigt over de myndigheder og organisationer m.v., der har afgivet høringssvar.

II. De væsentligste bemærkninger til lovforslaget

1. Generelle bemærkninger

Børne- og Kulturchefforeningen, KL, Skolelederforeningen støtter lovforslaget.Danske Regioner peger på, at det fremgår af regeringsgrundlaget ”Et Danmark, der står sammen” fraoktober 2011, at regeringen planlægger en revision af strukturreformen, herunder en vurdering af snit-fladerne i opgavefordelingen mellem regioner og kommuner. Danske Regioner finder af denne grund,at det er forhastet at gennemføre den foreslåede lovændring på nuværende tidspunkt.Danmarks Lærerforening og Forbundet for Pædagoger og Klubfolk (BUPL) har ingen bemærkninger tillovforslaget.

2. Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser

a) Rammeaftalens Udviklingsstrategi

Danske Regioner gør opmærksom på, at rammeaftalerne på det sociale område både før og efter indfø-relsen af udviklingsstrategien ikke i tilstrækkelig grad har formået at understøtte den faglige udvikling afhøjt specialiseret tilbud.Danske Handicaporganisationer og Socialpædagogernes Landsforbund finder, at det er påkrævet meden større fokus på udvikling af de regionale undervisningsinstitutioner. Organisationerne peger særligtpå, at der fortsat ikke er en klar initiativpligt for udvikling af tilbud for de meget små handicapgrupper.Ministeriet for Børn og Undervisnings bemærkningerDet fremgår af de gældende regler, at rammeaftalen, der indgås årligt mellem regionsrådet og kommu-nalbestyrelserne i regionen, fastlægger regionsrådets forpligtelse til at sørge for den løbende faglige ud-vikling af indholdet af de regionalt drevne tilbud. Det gælder både i forhold til udviklingen i behovenehos allerede optagne elever og i forhold til nye typer af behov, der fordrer udvikling af nye undervis-ningstilbud.
Sagsnr.: 090.83K.351Det er ikke hensigten med lovforslaget at ændre denne forpligtelse for regionsrådet.

b) Fristen for fastlæggelse af udviklingsstrategien

KL foreslår, at fristen i år for fastlæggelse af udviklingsstrategien rykkes fra den 1. juni til den 15. okto-ber 2012.Ministeriet for Børn og Undervisnings bemærkningerDet fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at udviklingsdelen af rammeaftalen skal fastlægges se-nest den 1. juni året før rammeaftalens ikrafttræden. Denne frist skal ses i sammenhæng med, at ram-meaftalens styringsdel skal indgås senest den 15. oktober året før rammeaftalens ikrafttræden.Som det fremgår af lovmærkningerne vil disse frister blive fastsat ved en bekendtgørelse. Ministeriet erindforstået med, at der i 2012 etableres en overgangsordning som følge af, at loven først træder i kraftden 1. april 2012.

c) Området for rammeaftalerne

Danske Regioner finder det uhensigtsmæssigt, at rammeaftalerne kun omfatter de regionale undervis-ningstilbud. Det betyder blandt andet, at der ikke bliver synliggjort en samlet plan for tilvejebringelsenaf de nødvendige tilbud inden for de enkelte regioners samlede område.Ministeriet for Børn og Undervisnings bemærkningerEfter de gældende regler har rammeaftalerne kun omfattet de regionale undervisningstilbud og dekommunale undervisningstilbud, som kommunerne har overtaget fra regioner.Det har med lovforslaget ikke været hensigten at udvide området for, hvilke undervisningsinstitutionerder omfattes af rammeaftalen på specialundervisningsområdet.

d) Udsættelse af lovforslaget

Danske Regioner peger på, at regeringen planlægger en revision af strukturreformen, herunder en vur-dering af snitfladerne i opgavefordelingen mellem regioner og kommuner. Danske Regioner finder afdenne grund, at det er forhastet at gennemføre den foreslåede lovændring.Ministeriet for Børn og Undervisnings bemærkningerDet fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, der ved lov nr. 201 af 13. marts 2011 om ændring aflov om social service m.v. skete en forenkling af rammeaftalerne på det sociale område.Da de fleste lands- og landsdelsdækkende undervisningstilbud har boafdelinger m.v., der drives i hen-hold til lov om social service, vil det være uhensigtsmæssigt, hvis der er forskellige bestemmelser omrammeaftalerne for det sociale område og specialundervisningsområdet.Ministeriet finder derfor ikke grundlag for at udsætte fremsættelsen af lovforslaget.