Kirkeudvalget 2011-12
L 105
Offentligt
1103797_0001.png
1103797_0002.png
Folketingets KirkeudvalgChristiansborg1240 København K[email protected][email protected]
Kirkeudvalget har ved brev af 29. marts 2012 (KIU L 105 – spørgsmål 11) bedtom min besvarelse af spørgsmål:”Da der er divergerende oplysninger i medierne, bedes ministeren oplyse:Antallet af biskopper, der er imod udarbejdelsen af ritualAntallet af biskopper, der er betænkelig ved loven men udfører ritual, samtAntallet af biskopper der er for loven og udarbejdelse af ritual.”
Frederiksholms Kanal 21Postboks 21231015 København Kwww.km.dkTelefon 3392 3390Telefax 3392 3913e-post [email protected]Dokument nr.: 39472/12Dette dokumentnr. bedes oplyst vedhenvendelse til Ministeriet for Ligestil-ling og Kirke

Svar:

I forbindelse med høringen i perioden 18. januar 2012 – 22. februar 2012 overet udkast til forslag til lov om ændring af lov om medlemskab af folkekirken,kirkelig betjening og sognebåndsløsning (Præsters ret til at undlade at vie topersoner af samme køn) modtog Ministeriet for Ligestilling og Kirke hørings-svar fra 10 biskopper.Den 14. marts 2012 blev samtlige høringssvar sammen med et høringsnotatoversendt til Folketingets Kirkeudvalg.Det fremgår af biskoppernes høringssvar, at to biskopper – biskoppen overHelsingør Stift og biskoppen over Lolland-Falsters Stift – svarer, at de er imodudarbejdelsen af ritualer.De øvrige høringssvar fra biskopperne indeholder ikke bemærkninger vedrø-rende udarbejdelse af ritual.Jeg kan supplerende oplyse, at det af høringssvarene til lovudkastet vedrøren-de ændring af medlemskabsloven i øvrigt fremgår atbiskoppen over Viborg Stift oplyser, at han tager høringsskrivelsen til efter-retning,biskoppen over Fyens Stift kan ud fra en pragmatisk forståelse tilslutte siglovforslaget,biskoppen over Århus Stift ikke har bemærkninger til lovforslaget,biskoppen over Københavns Stift, biskoppen over Roskilde Stift, biskoppenover Ribe Stift, biskoppen over Haderslev Stift og Biskoppen over AalborgStift kan tilslutte sig lovforslaget.
Dato: 13. april 2012
I tilknytning hertil kan jeg oplyse, at Social- og Integrationsministeriet, Anke-styrelsen, Familieretsafdelingen i samme periode sendte udkast til forslag tillov om ændring af lov om ægteskabsindgåelse og opløsning, retsplejeloven og
om ophævelse af lov om registreret partnerskab (Ægteskab mellem to perso-ner af samme køn) til høring hos blandt andre biskopperne.Til dette udkast til lovforslag har otte biskopper afgivet høringssvar.Biskoppen over Helsingør Stift og biskoppen over Lolland-Falsters Stift kan ik-ke gå ind for lovforslagetBiskoppen over Københavns Stift, biskoppen over Roskilde Stift og biskoppenover Århus Stift har ikke bemærkninger til lovforslaget.Biskoppen over Fyens Stift har ikke indvendinger imod, at der gives mulighedfor, at to personer af samme køn kan indgå ægteskab. Biskoppen anfører, atfolkekirken, som det fremgår af grundlovens § 4, også er et trossamfund. Bi-skoppen ser derfor gerne, at der åbnes mulighed for, at folkekirken i et anlig-gende som dette kan træffe sine egne beslutninger på linje med de øvrige tros-samfund.Biskoppen over Viborg Stift kan ikke anbefale vedtagelsen af lovforslaget. Hananfører, at han som biskop har et ansvar for præster og menigheder i sit stift.Det ansvar tager han alvorligt, hvorfor han naturligvis, indenfor rammerne affolkekirkens gældende ordning, vil arbejde videre med de ritualmæssige kon-sekvenser af regeringens bebudede ændring af ægteskabslovgivningen.Biskoppen over Haderslev Stift anser indgåelsen for en juridisk akt, som viel-sesmyndigheden udfører på en bemyndigelse fra staten. Der er ingen teologiskforskel på, om der kan ske gudstjenestelig markering og kirkelig velsignelse, el-ler om tillige den juridiske del kan finde sted i kirken. I den henseende har bi-skoppen ingen indvendinger imod, at vielsesmyndigheden også kommer til atomfatte par af samme køn. Biskoppen vil anse det for en betydelig forenkling,hvis der kun fandtes én vielsesmyndighed, den borgerlige. Når det drejer sigom ritualer, går biskoppen grundlæggende ind for vejledende ordninger frem-for autoriserede ritualer.Biskoppen over Aalborg Stift og biskoppen over Ribe Stift har ikke afgivet hø-ringssvar til lovudkastet.
Dokument nr.: 39472/12Side 2
Manu Sareen
/ Marjun Egholm