Kommunaludvalget 2011-12
L 108
Offentligt
1106166_0001.png
1106166_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7228 2400F +45 7228 2401M[email protected]Woim.dkDato: 18. april 2012Enhed: AdministrationspolitikSagsbeh.: eliSags nr.: 1201643Dok nr.: 889350
Folketingets Kommunaludvalg
Folketingets Kommunaludvalg har den 10. april 2012 stillet følgende spørgs-mål nr. 3 til økonomi- og indenrigsministeren, som hermed besvares.Spørgsmål nr. 3:

L 108

Forslag til lov om et analyse- og forskningsinstitut for kommuner og regioner.Af økonomi- og indenrigsministeren (Margrethe Vestager)

Spørgsmål 3

Mener ministeren, at instituttet bliver politisk uafhængigt, når 6 ud af 10bestyrelsesmedlemmer skal udpeges politisk?Svar:Jeg mener ikke, at der er lagt op til en politisk udpegning af bestyrelsesmed-lemmer, uanset at nogle af medlemmerne udpeges blandt embedsmænd i mi-nisterier, KL og Danske Regioner. Det følger af lovbemærkningerne, at derved udpegningen lægges vægt på, at medlemmet besidder den nødvendigefaglige indsigt og kompetence vedrørende analyse- og forskningsinstituttetsopgaver. Videre fremgår det, at det er væsentligt, at bestyrelsesmedlemmernekan bidrage aktivt til sikring af instituttets faglige udvikling, hvilket forudsætteret solidt kendskab til instituttets opgavevaretagelse.Instituttets uafhængighed sikres i øvrigt ved friheden til at kunne igangsætteprojekter på eget initiativ og metodefrihed i gennemførelsen af analyser ogforskning. Desuden offentliggøres al analyse og forskning.Der skal endvidere henvises til den forslåede § 1, stk. 2, hvor det eksplicit fast-lægges, at instituttet udfører sin faglige virksomhed inden for sit formål i uaf-hængighed af økonomi- og indenrigsministeren og skal værne om viden-skabsetikken.Bestyrelsesmodellen sikrer imidlertid, at de vigtigste aktører på det kommuna-le og regionale område er repræsenteret samtidig med, at der er en stærk re-præsentation fra forskningsverdenen.Den foreslåede bestyrelseskonstruktion ligner i øvrigt den, som i forvejen ken-des fra Anvendt KommunalForskning (AKF), Dansk Sundhedsinstitut (DSI) ogDet Kommunale og Regionale Evalueringsinstitut (KREVI), hvor der også erudpeget embedsmænd. Disse embedsmænd repræsenterer i dag en rækkeministerier - Økonomi- og Indenrigsministeriet, Finansministeriet, Ministeriet for
Side 2
Sundhed og Forebyggelse, Beskæftigelsesministeriet, Social- og Integrati-onsministeriet - samt KL og Danske Regioner.Efter min vurdering er der ikke problemer med politisk afhængighed i de nævn-te bestyrelser, og det forventer jeg tilsvarende ikke bliver tilfældet i det nyeanalyse- og forskningsinstitut. En repræsentationen af ministerier og de nævn-te organisationer vil, udover at tilføre viden om forholdene på de relevante om-råder, være medvirkende til at sikre interesse omkring og anvendelse af insti-tuttets resultater.
Med venlig hilsen
Margrethe Vestager