Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
L 110
Offentligt
1112915_0001.png
1112915_0002.png
1112915_0003.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk

Ministeren for sundhed og forebyggelse

Folketingets Sundheds- og ForebyggelsesudvalgDato: 1. maj 2012Enhed: JURMEDSagsbeh.: MAKISags nr.: 1203026Dok nr.: 907116
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 18. april 2012 stilletfølgende spørgsmål nr. 48 (Alm. del) til ministeren for sundhed og forebyggel-se, som hermed besvares.Spørgsmål nr. 48:’’Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 18. april 2012 fra Alzheimer-foreningen, jf. L 110 - bilag 6.”Svar:Jeg kan henvise til mit svar til Alzheimerforeningen, der vedlægges.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Julie Marie Cederholm
Side 2
AlzheimerforeningenAtt.: Anne Arndal, Landsformand ogNis Peter Nissen, DirektørE-mail: [email protected]Kære Anne Arndal og Nis Peter NissenTak for Alzheimerforeningens brev af 18. april 2012, hvor foreningen frem-kommer med en række bemærkninger til processen omkring og indholdet afmit lovforslag L 110 (effektiv administration).Jeg skal indledningsvis beklage, at lovforslaget ikke før fremsættelsen blevsendt til Alzheimerforeningen som høringspart. Jeg er enig i, at foreningen eren relevant høringspart i denne sammenhæng, og foreningen vil selvfølgeligfremover blive hørt, hvor det skønnes relevant. For god ordens skyld bemær-kes det, at lovforslag er tilgængelige på www.høringspotalen.dk, der giver inte-resserede borgere og andre parter én digital indgang til alle lovforslag, når debliver udsendt til offentlig høring.Hvad angår indholdet i lovforslaget og Alzheimerforeningens bemærkninger itilknytning til plejehjemstilsynet kan jeg oplyse, at jeg sammen med Enhedsli-sten har indgået en aftale, der betyder, at behovet for at finde økonomiske be-sparelser ved tilrettelæggelsen af plejehjemstilsynet ikke længere er afgøren-de for at opnå de besparelser (Effektiv administration i staten) på ministerietsområde, som regeringen har sat sig for.Dette betyder, at embedslægernes plejehjemstilsyn fortsat vil blive gennemførtefter de gældende regler. Jeg vil fremsætte ændringsforslag til L 110 herom.Jeg mener imidlertid, at der med de foreslåede ændringer i L 110 om et gra-dueret og behovsbestemt plejehjemstilsyn var fundet en rimelig balance mel-lem hensynet til behovet for besparelser og hensynet til patientsikkerheden påplejehjem.Men taget i betragtning, at der på Enhedslistens initiativ nu uden for ministeri-ets område er fundet 3,4 mio. kr. til finansiering af årlige plejehjemstilsyn i2013 og 1014, bakker jeg fuldt op om, at plejehjemstilsynet kan fortsætte medsamme høje standard som hidtil.Der vil selvfølgelig også fremover være mulighed for pårørende til direkte atrette at henvendelse til de tre embedslægeinstitutioner. Kontaktoplysninger påSundhedsstyrelsens hjemmeside vil blive ajourført.I forhold foreningens bemærkninger om det kommunale arbejde med patient-sikkerhedsområdet kan jeg oplyse, at patientsikkerhedsordningen den 1. sep-tember 2010 blev udvidet til at omfatte den primære sundhedssektor og der-med sundhedspersoners faglige virksomhed i kommunerne, herunder dekommunale plejehjem. Sundhedspersoner i kommunalt regi er således forplig-tede til at rapportere utilsigtede hændelser, som eksempelvis opstår i forbin-delse med medicinering og sektorovergange. Rapporteringerne modtages afkommunerne, som registrerer og analyserer hændelserne og på den baggrundkan uddrage læring til at forbedre patientsikkerheden.
Side 3
Hertil kommer, at patienter og pårørende siden den 1. september 2011 har få-et mulighed for at rapportere utilsigtede hændelser i sundhedsvæsenet, her-under også den primære sundhedssektor.Endelig kan jeg oplyse, at kommunerne i anonymiseret form sender rapporte-ringerne til Patientombuddet, som varetager den centrale administration afrapporteringssystemet for utilsigtede hændelser i sundhedsvæsenet og formid-ler viden fra de rapporterede henvendelser tilbage til sundhedsvæsenet.Formålet med at udvide ordningen til den primære sundhedssektor var at for-bedre patientsikkerheden og understøtte det løbende sikkerheds- og kvalitets-arbejde i hele sundhedsvæsenet. Rapporteringerne og analyserne af utilsigte-de hændelser er således med til at styrke de enkelte kommuners arbejde medpatientsikkerhed.Det er min opfattelse, at patientsikkerhedsordningen og plejehjemstilsynetsupplerer hinanden godt i den samlede, løbende indsats for at forbedre pati-entsikkerheden på plejehjemmene.
Med venlig hilsen
Astrid Krag