Skatteudvalget 2011-12
L 12 Bilag 38
Offentligt
1088320_0001.png
1088320_0002.png
1088320_0003.png
STATSMINISTERIETDato: 15. marts 2010
Statsminister Lars Løkke Rasmussens svar på spørgsmål nr. 1 (UFO alm. del) stillet afUdvalget for Forretningsordenen.
Spørgsmål:”Vil statsministeren redegøre for, efter hvilke kriterier han afgør, om han selv vil be-svare et spørgsmål stillet af medlemmer af Folketinget, eller om spørgsmålet henvisestil besvarelse af en ressortminister?”
Svar:Det retlige grundlag for administration på området er især:-Grundlovens § 14, hvor det bl.a. fremgår, at kongen (statsministeren) fordeler for-retningerne imellem ministrene.Bestemmelserne vedrørende de såkaldte § 20-spørgsmål i FFO især § 20, stk. 1 og4., hvor det bl.a. fremgår, at et spørgsmål skal rettes til ”vedkommende” minister,og at et spørgsmål bortfalder, såfremt ministeren ved forudgående skriftlig, be-grundet meddelelse til formanden eller i Tingets spørgetid erklærer, at ministerenikke ser sig i stand til at besvare spørgsmålet. Det bemærkes, at formuleringen ”ik-ke ser sig i stand til” omhandler såvel situationer, hvor en minister ikke kan svare,som hvor den pågældende ikke ønsker at svare.Bestemmelserne vedrørende udvalgsspørgsmål i § 8, stk. 6, der – uanset at de ikkei FFO er formuleret helt parallelt til bestemmelserne i § 20 – må forstås på tilsva-rende måde.
-
-
Det er min opfattelse, at spørgsmål fra Folketinget bør besvares af den minister, somhar fået tillagt ressortansvaret for det pågældende område.Jeg kan i den forbindelse oplyse følgende om min – og i øvrigt også min forgængers –praksis vedrørende besvarelse af spørgsmål fra Folketinget:-Jeg besvarer spørgsmål, der direkte vedrører mit ressort eller ”tilgrænsende” aktivi-teter. Det gælder eksempelvis spørgsmål om kongehuset, regeringsarbejdet,spørgsmål om visse udenrigspolitiske beslutninger og om dele af arbejdet i forholdtil EU, især i forbindelse med afholdelse af DER-møder, visse spørgsmål om Færø-erne og Grønland samt generelle spørgsmål vedrørende pressen.
-
-2-Statsministeriet har i de senere år i samarbejde med berørte ministerier løst en ræk-ke ad hoc opgaver. Det drejer sig bl.a. om arbejdet med regeringens Globalise-ringsstrategi, Kvalitetsreformen samt forberedelsen af COP15. Jeg har ud fra enkonkret vurdering besvaret en række spørgsmål også på disse områder.Jeg besvarer også spørgsmål vedrørende det overordnede indhold og tilrettelæggel-sen af regeringens samlede politik bl.a. som opfølgning på offentliggørelse af rege-ringsgrundlag, større regeringsudspil, åbnings- og afslutningsdebatter i Folketinget,pressemøder efter ministermøderne osv.Der stilles ikke sjældent spørgsmål til statsministeren om ressortministres ”gørenog laden” på et givent område eller i en given sag. I det omfang sådanne spørgsmålikke henvises til ressortministeren, besvarer jeg også sådanne spørgsmål.
-
-
Jeg skal understrege, at det forhold, at jeg eksempelvis på et pressemøde blive spurgtom og svarer på spørgsmål om en sag – eksempelvis et lovforslag, som vi har behand-let på dagens ministermøde eller en større aktuel enkeltsag – naturligvis ikke betyder,at jeg ”overtager” ansvaret for den pågældende sag, og at alle spørgsmål fra Folketin-get vedrørende denne derfor fremover skal rettes til mig.De spørgsmål, som jeg finder, bør besvares af/stilles til en ressortminister, vil hereftertypisk være faktuelle spørgsmål, der knytter sig til en ressortministers område,spørgsmål om det nærmere indhold af regeringens politik på et givent sektorområdeeller om regeringens holdning eller bemærkninger til udviklingen eller enkeltsager påde enkelte ministerområder.Jeg har i en række situationer afvist at besvare spørgsmål, der vedrører mine tidligereopgaver som ressortminister – især som indenrigs- og sundhedsminister. Sådannespørgsmål henvises til den aktuelle minister på området. Det svarer til den praksis, derhar været i Folketinget. Jeg kan i denne forbindelse henvise til bogen ”Undersøgelses-kommissioner, Embedsmandsansvaret og Folketingets Rolle” (Jurist- og Økonomfor-bundets Forlag 2002) i afsnittet om Folketingets rolle v/Claus Dethlefsen p. 351: ”Haren minister skiftet ministerium, efter at en sag er afsluttet, vil den pågældende ikkekunne indkaldes i samråd i et udvalg, der siden måtte indlede undersøgelse af dennesag, hvad enten undersøgelsen er rettet mod beslutningen eller mod de ansvarlige per-soner.” Jeg skal i øvrigt henvise til det, som jeg anførte under samrådet i UFO den 21.september 2009.Det ovenfor anførte indebærer naturligvis i en række situationer, at der må foretages etkonkret skøn om, hvorvidt jeg selv eller ressortministeren bør besvare et giventspørgsmål. Jeg skal understrege, at dette skøn foretages med det helt overordnede ud-gangspunkt, at det er de ansvarlige ressortministre, der svarer på regeringens vegne.Jeg er opmærksom på, at regeringens linie på dette område – set i et længere perspek-tiv – kan siges at have ændret sig. Der har således tidligere i langt højere grad værettale om, at statsministeren besvarede spørgsmål på de enkelte minsterområder – typiski form af en udtalelse fra den pågældende ressortminister og så blot en henvisning fra
-3-statsministeren. Jeg finder ikke, at denne praksis harmonerer med det ovenfor nævnteretsgrundlag eller i øvrigt med den måde, som en moderne regering skal fungere på.