Transportudvalget 2011-12, Transportudvalget 2011-12, Transportudvalget 2011-12
L 135 , L 135 A , L 135 B
Offentligt
1109912_0001.png
1109912_0002.png
MINISTEREN
TransportudvalgetFolketinget
DatoJ. nr.
25. april 20122012-86
Frederiksholms Kanal 27 F1220 København KTelefon41 71 27 00
Transportudvalget har i brev af 13. april 2012 stillet mig følgende spørgsmål 2vedrørende L 135 – Forslag til lov om ændring af lov om godskørsel og lov ombuskørsel (Forenkling af tilladelseskravet til gods- og buskørsel, kontrol medløn- og arbejdsvilkår for chauffører, ændring af Vejtransportrådetssammensætning og opgaver, mulighed for tilbageholdelse af motorkøretøjerm.v.), som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraKristian Pihl Lorentzen (V).

Spørgsmål 2:

Kan ministeren oplyse om lovligheden af den hidtidige praksis, hvorefterTrafikstyrelsen efter anmeldelse fra fx transportorganisationer anmoder ikke-organiserede vognmænd om at indsende materiale om løn- ogansættelsesforhold, og som efterfølgende fremsendes til arbejdsmarkedetsparter til udtalelse? Jeg henviser i den forbindelse til bestemmelsen om forbudmod selvinkriminering, jf. lov om retssikkerhed.

Svar:

Trafikstyrelsen har oplyst over for mig, at efter den nuværende praksisanmoder styrelsen en vognmandsvirksomhed om at indsende kopi afansættelsesaftaler og lønsedler, såfremt der – f.eks. ved henvendelse fraoverenskomstparterne - opstår formodning for, at virksomheden ikke følgergældende kollektive overenskomster for chauffører. Såfremt virksomheden ikkereagerer på anmodningen, kan styrelsen enten henlægge sagen eller anmeldevirksomheden til politiet.Styrelsen har således ikke på nuværende tidspunkt mulighed for selv athåndhæve reglerne i de tilfælde, hvor en virksomhed ikke reagerer påstyrelsens anmodning om indsendelse af materiale.Da der for øjeblikket ikke består en pligt for en vognmandsvirksomhed til isådanne situationer at indsende oplysningerne til Trafikstyrelsen, er praksisikke i strid med bestemmelsen om forbud mod selvinkriminering iretssikkerhedsloven.I lovforslaget foreslås det at indføre pligt for en vognmandsvirksomhed efterpåbud fra transportministeren til at indsende dokumentation for, at
virksomheden følger bestemmelser om løn- og arbejdsvilkår i de kollektiveoverenskomster. Bestemmelsen finder ikke anvendelse i det omfang, det følgeraf § 10 i retssikkerhedsloven, som indebærer, at man ikke har pligt til atinkriminiere sig selv, såfremt der foreligger konkret mistanke om enlovovertrædelse, der kan medføre straf.
Med venlig hilsen
Henrik Dam Kristensen