Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
L 145
Offentligt
1112636_0001.png
1112636_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 1. maj 2012Sagsnr.: 15454Dok.nr.: 380153
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 24. april 2012 (L145) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:

Spørgsmål 16:

Vil ministeren fremsende vurderingen fra kammeradvokaten om, at randzonekravet,herunder adgang til randzonerne, ikke kan betragtes som ekspropriation som flere afregeringspartiernes ordførere henviste til ved 1. behandlingen af lovforslaget?

Svar:

Kammeradvokatens vurdering indgår i arbejdet med lovforslaget til randzoneloven, somen sagkyndig juridisk vurdering udarbejdet af statens advokat i relation til spørgsmålom ekspropriation.Offentligheden har ikke almindelig adgang til sådanne vurderinger, jf. princippet ioffentlighedslovens § 10, nr. 4, hvorefter myndigheders brevveksling med sagkyndigetil brug i retssager eller ved overvejelse af, om retssag bør føres, undtages fra retten tilaktindsigt, dog således at oplysninger om faktiske omstændigheder af væsentligbetydning for sagsforholdet skal ekstraheres efter lovens § 11.Bestemmelsen i § 10, nr. 4, i offentlighedsloven har til formål at sikre, at det offentligepå samme måde som en modpart har ret til – som grundlag for sine overvejelser – atsøge fornøden sagkyndig vejledning og bistand, uden at andre skal have adgang til atgøre sig bekendt med sådanne responsa mv., jf. betænkning nr. 325/1963 omoffentlighed i forvaltningen, side 67.
I almindelighed udvises der derfor også tilbageholdenhed med at udlevere sådannevurderinger til Folketinget, jf. daværende justitsminister Lene Espersens (KF)besvarelse af spørgsmål nr. 6 af 12. maj 2004 Fra Folketingets Udvalg forForretningsorden (Alm. del- bilag 49).Eftersom det er Fødevareministeriets konkrete vurdering, baseret på debatten omrandzonekravet i medierne m.v., at det ikke kan udelukkes, at der vil komme retssagervedrørende ekspropriation mod staten, og idet Kammeradvokatens vurdering i relationhertil vil være af stor betydning herfor, vil jeg ikke risikere at bryde fortrolighedenmellem staten og statens advokat i sagen, jf. det nævnte princip bag offentlighedslovens§ 10, nr. 4.Jeg må på denne baggrund og i overensstemmelse med fast praksis afstå fra atfremsende vurderingen fra Kammeradvokaten til Udvalget../.Fødevareministeriet har imidlertid udarbejdet en særskilt notits af 30. april 2012, somindeholder en sammenfatning af Kammeradvokatens konklusioner vedrørendeekspropriationsspørgsmålet. Jeg vedhæfter hermed i fortrolighed notitsen til udvalgetsorientering og videre overvejelser.
Mette Gjerskov
/ Lone Faliu
2