Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
L 145
Offentligt
1112606_0001.png
1112606_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 1. maj 2012Sagsnr.: 15201Dok.nr.: 379269
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 11. april 2012udbedt sig min besvarelse af spørgsmål 2 i forbindelse med forslag til lov om ændringaf lov om randzoner, L 145.

Spørgsmål 2:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 28/3-12 fra Jørn Holger Christensen, jf.L 145 - bilag 3.”

Svar:

Det fremgår af Fødevareministeriets brevvekslingen med Jørn Holger Christensen, athan er i tvivl om sammenhængen mellem hhv. naturbeskyttelseslovens regler om ad-gang til udyrkede arealer, den vedtagne lov om randzoner og forslaget til lov om æn-dring af lov om randzoner. NaturErhvervstyrelsen har udarbejdet nedenstående redegø-relse, som jeg henholder mig til.Efter de gældende regler i naturbeskyttelseslovens § 24 om offentlighedens adgang tiludyrkede arealer, er der adgang til de eksisterende 2 m bræmmer langs vandløb og søer,der efter lov om vandløb skal holdes udyrkede, hvis de grænser op til arealer, der eråbne for offentlighedens adgang.Den tidligere regering indførte en særregel i naturbeskyttelseslovens § 24 i forbindelsemed den vedtagne - men endnu ikke ikraftsatte - lov om randzoner, der generelt forby-der offentligheden at færdes i de fremtidige randzoner, bortset fra de steder hvor rand-zonerne direkte grænser op til områder, hvor offentligheden i forvejen har lovlig ad-gang. Altså en regel som svarer til den eksisterende regel for 2 m bræmmerne.
Det er denne særregel, som nu forslås ophævet. Når undtagelsen er fjernet, vil offentlig-heden få den samme adgang til den nye natur i randzonerne, som til alle andre naturare-aler efter reglerne i naturbeskyttelsesloven. Der er altså ikke tale om, at der bliver fore-slået en videre adgang til randzonerne end den adgang, der igennem mange år har væretgældende for alle andre naturarealer.Mht. adgangen til 2 m bræmmerne, så vil fjernelsen af særreglen sandsynligvis betyde,at der bliver offentlig adgang til flere 2 m bræmmestrækninger.De begrænsninger, der efter naturbeskyttelsesloven gælder for adgangen til naturen, vilderfor også gælde for adgangen til den nye natur i randzonerne.
Mette Gjerskov
/Kim Holm Boesen
2