Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
L 145
Offentligt
1112650_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 1. maj 2012Sagsnr.: 15402Dok.nr.: 379205
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 24. april 2012udbedt sig min besvarelse af spørgsmål 23 i forbindelse med forslag til lov om ændringaf lov om randzoner, L 145. Spørgsmålene er stillet efter ønske fra Lene Espersen (KF).

Spørgsmål 23:

”Vil ministeren udarbejde en positivliste over de afgrøder, der lovligt kan dyrkes i dekommende randzoner, herunder også vedagtige planter samt præciserer, hvilkegræsarter der må anvendes?”

Svar:

Dette spørgsmål vedrører ikke L 145, men snarere loven om randzoner, der blevvedtaget i 2011 under VK-regeringen.Randzoneloven indeholder et generelt forbud mod gødskning, sprøjtning og dyrkningog anden jordbearbejdning. Det er præciseret i lovbemærkningerne, at dyrknings-forbuddet ikke omfatter opvækst af naturligt forekommende vegetation i randzonerne,men at rydningspligten jf. lov om drift af landbrugsjorde også gælder i randzonerne.Som en undtagelse fra dyrkningsforbuddet må der ske dyrkning af vedvarende græssamt flerårige energiafgrøder, så længe dyrkningen ikke er i konflikt med andenlovgivning som fx naturbeskyttelsesloven. Ved lovforslag L 145 ophæves imidlertidmuligheden for at dyrke flerårige energiafgrøder.Randzoneloven indeholder således i sig selv ikke særskilte krav til hvilke plantearter,der må være i randzonerne, og der vil derfor ikke blive udarbejdet en positivliste.Det bemærkes, at hvis der søges om enkeltbetaling samt randzonekompensation forrandzonearealet, skal reglerne i enkeltbetalingsordningen overholdes.
Mette Gjerskov/Ulla Heiden