Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
L 145
Offentligt
1112679_0001.png
1112679_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 1. maj 2012Sagsnr.: 15403Dok.nr.: 379240
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 24. april 2012stillet følgende spørgsmål nr. 37 i forbindelse med forslag til ændring af lov omrandzoner (L 145). Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Esben Lunde Larsen (V).

Spørgsmål 37:

”Ministeren bedes redegøre for, hvorledes panthavernes sikkerhed i ejendommen ertilgodeset i tilfælde af udtagelse af produktionsjord.”

Svar:

Dette spørgsmål vedrører ikke L 145, men snarere loven om randzoner, der blevvedtaget i 2011 under VK-regeringen. Mit lovforslag, L 145, indebærer ingen udtagelseaf produktionsjord.Den af den forrige regering vedtagne randzonelov indebærer visse nærmere beskrevnebegrænsninger i anvendelsen af det areal, der er udlagt til randzone. Randzonelovenindebærer derimod ikke, at der sker ændringer i ejendomsretten til disse randzoner, ogloven regulerer således ikke retsstillingen for de eventuelle kreditinstitutter og bankerm.v., der måtte have panteret i bedrifter, der er omfattet af loven.En panteret er udtryk for, at panthaveren har sikkerhed i et bestemt aktiv for ettilgodehavende hos pantsætteren. Ved pant i fast ejendom, er der pant i hele densamlede matrikulære faste ejendom, sådan som denne er defineret i lovgivningen.Lovforslaget griber ikke ind i ejendommens matrikulære udstrækning. For panthavernevil lovforslaget dermed i denne henseende ikke medføre ændringer.Panthaveren afleder sin ret af pantsætteren og kan ikke opnå bedre retsstilling enddenne. Panthaverens mulighed for fyldestgørelse for sit tilgodehavende afhænger afaktivets værdi på realisationstidspunktet. Denne værdi kan variere over tid som følge afden almindelige samfundsudvikling, herunder markedsforhold, generelle reguleringer
eller andet. Når sådanne variationer skal tåles af ejeren af ejendommen, pantsætteren,gælder det samme for panthaverne i ejendommen.
Mette Gjerskov
/Kim Holm Boesen
2