Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
L 145
Offentligt
1112683_0001.png
1112683_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 1. maj 2012Sagsnr.: 15403Dok.nr.: 379243
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 24. april 2012stillet følgende spørgsmål nr. 39 i forbindelse med forslag til lov om ændring af lov omrandzoner, L145, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra EsbenLunde Larsen (V).

Spørgsmål 39:

”Det er velkendt, at bortsmidt affald – især dåser fra drikkevarer – kan forvolde dødeligskader på kvæg ved fortæring. Hvilken betydning af dyrevelfærdsmæssigt ogøkonomisk art forventer ministeren, at den øgede offentlige adgang til randzonerne vialandbrugsarealerne vil få for frekvensen af sådanne skader?”

Svar:

Naturbeskyttelseslovgivningens adgangsregler betyder, at befolkningen har adgang til atfærdes på visse naturtyper, f.eks. udyrkede arealer. Herudover betyder adgangsreglerne,at f.eks. udyrkede arealer, herunder randzoner, der fremstår som udyrkede i henhold tiladgangsreglerne, alene er åbne for adgang til fods og ophold, hvis der er lovlig adgangtil arealerne. Der er ikke lovlig adgang på f.eks. dyrkede landbrugsarealer, og der erderfor ikke adgang til randzoner fra sådanne arealer.Der er heller ikke lovlig adgang til privatejede, udyrkede arealer, der i deres helhed erforsvarligt hegnede, eller hvor der på grund af beskyttelse af f.eks. græssende kvæg eropstillet skilte, der forbyder færdsel. Naturbeskyttelseslovens § 28 forbyder endviderehenkastning af affald.Jeg har forståelse for, at der er landmænd og lodsejere, som er bekymrede ved, at derkommer for mange mennesker ind på deres arealer. Der vil derfor blive iværksat en
kampagne for at forklare borgerne, hvad der er rettigheder og pligter, når man færdes idisse arealer.
Mette Gjerskov
/Kim Holm Boesen
2