Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2011-12
L 145
Offentligt
1112613_0001.png
1112613_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 1. maj 2012Sagsnr.: 15234Dok.nr.: 380061
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 24. april2012udbedt sig min besvarelse af spørgsmål 5 i forbindelse med forslag til lov om æn-dring af lov om randzoner, L 145. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Lene Espersen(KF)

Spørgsmål 5:

”Ministeren bedes kommentere de synspunkter, der fremgår af referatet fraVildforvaltningsrådets møde den 13. marts 2012 under punkt 12, jf. http://www.naturstyrelsen.dk/Naturoplevelser/Jagt/Vildtraad/Vildtforvaltningsraadet/”

Svar:

Det fremgår af referatet fra Vildforvaltningsrådets møde den 13. marts 2012, pkt. 12; ”atRådets medlemmer (bortset fra Friluftsrådet og Dansk Ornitologisk Forening (DOF))vurderer, at forslaget om adgang til randzonerne vil have væsentlig betydning for denvilde flora og fauna, og at disse konsekvenser burde være nærmere analyseret forud forforslaget.”Det fremgår videre af referatet: ”Forslaget medfører i øvrigt, udover adgangen til nyebræmmer, adgang til sårbare naturområder, der tidligere har været beskyttet mod ad-gang.” I den sammenhæng henvises der i referatet til Friluftsrådets adgangskrav fra2008, hvor Friluftsrådet blandt flere krav, bl.a. stillede krav om: ”Ret til stilfærdig færd-sel langs ledelinjer (diger, hegn, vandløb, bræmmer m.m.) i det åbne land.”Dengang kunne flere interesse- og landbrugsorganisationer (Dyrenes Beskyttelse,Dansk Landbrug, Verdensnaturfonden (WWF), DOF, Dansk Skovforening, DanmarksNaturfredningsforening (DN), Danmarks Jægerforbund) ikke anbefale, at Friluftsrådetsnye krav blev imødekommet. Det fremgår videre af referatet, at Vildtforvaltningsrådetpå mødet den 13. marts 2012 støtter konklusionerne fra 2008, (dog ikke Friluftsrådet ogfor DOF´s vedkommende dog ikke for så vidt angår bræmmerne). Afslutningsvis anbe-faler Vildtforvaltningsrådet (bortset fra Friluftsrådet), at der på de nye arealer ikke må
føres hund. Det bemærkes også, at alle medlemmer er enige om, at de nye regler skalforstås i overensstemmelse med de gældende regler i Naturbeskyttelsesloven.Jeg kan hertil oplyse, at jeg i forbindelse med det lovforberedende arbejdet til L 145, haranmodet Aarhus Universitet om en vurdering af indflydelse på biodiversitet og natur-indhold af at åbne for offentlig adgang i de kommende randzoner, som jeg henholdermig til. Notateter vedlagt.Forskerne på Århus Universitet konkluderer, at det ikke skader biodiversiteten, at of-fentligheden får adgang til de kommende randzoner: ”Dette skyldes, at biodiversitetenlangt overvejende er bestemt af mængden af egnede levesteder for de sårbare og truedearter og ikke omfanget af rekreative forstyrrelser.” Med andre ord understreger forsker-ne, at den store trussel for biodiversiteten ikke er forstyrrelser, men manglen på plads.Mht. forskernes forbehold om:” Vi vurderer dog samtidig, at der lokalt og undtagelses-vist vil kunne optræde uheldige sammenfald, hvor den øgede adgang i kombination medhøj befolkningstæthed og højt naturindhold, vil medføre en væsentlig forøget rekreativforstyrrelse i områder med truede eller direktivbeskyttede fuglearter”, så er der i natur-beskyttelsesloven en mulighed for at lukke for offentlig adgang af hensyn til dyrelivet.Flertallet af Vildtforvaltningsrådet anbefaler videre, at der sker en yderligere reguleringi forhold til færdsel med hund på de kommende randzoner. Jeg skal hertil bemærke:Adgangen i randzonerne, herunder muligheden for færdsel med hund er regule-ret af naturbeskyttelsesloven.Forskerne i deres vurdering af adgangen i randzonerne ikke har anført færdselmed hund som et særskilt problem.Det må forudsættes, at naturbeskyttelses bestemmelser om færdsel med hundoverholdes, herunder bestemmelser om hvor hunde skal føres i snor.
Endelig kan jeg tilslutte mig Rådets enstemmige bemærkning om, at reglerne følger degenerelle regler i Naturbeskyttelsesloven.Mette Gjerskov
/Kim Holm Boesen.\.Notat fra DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi/Aarhus Universitet: ”Vurderingaf indflydelse på biodiversitet og naturindhold af at åbne for offentlighedens adgang i dekommende randzoner”, af 10. februar 2012.
2