Udenrigsudvalget 2011-12
L 153 Bilag 4
Offentligt
1120946_0001.png
1120946_0002.png
1120946_0003.png
1120946_0004.png
1120946_0005.png
Til lovforslag nr.L 153
Folketinget 2011-12
Betænkning afgivet af Udenrigsudvalget den 0. maj 2012
1. udkasttil
Betænkningover
Forslag til lov om internationalt udviklingssamarbejde[af ministeren for udviklingsbistand (Christian Friis Bach)]1. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 11. april 2012 og var til 1.behandling den 17. april 2012. Lovforslaget blev efter 1. be-handling henvist til behandling i Udenrigsudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i 2 møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og udviklingsministeren sendte den 20. janu-ar 2012 dette udkast til udvalget, jf. URU alm. del – bilag201. Udvalget drøftede udkastet med ministeren på møde iudvalget den 24. januar 2012. Den 10. april 2012 sendte mi-nisteren for udviklingsbistand de indkomne høringssvar oget notat herom til udvalget.SpørgsmålUdvalget har stillet 11 spørgsmål til ministeren for udvik-lingsbistand til skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.Nogle af udvalgets spørgsmål til udviklingsministeren ogdennes svar herpå er optrykt som bilag 2 til betænkningen.2 Emner, udvalget særligt har behandletRettighedsbaseret udviklingUdvalget har drøftet lovforslagets vægtning af rettigheds-baseret udvikling. Udvalget har blandt andet spurgt ministe-ren, om rettighedsbaseret udvikling er værdiimperialisme ogom hvilke menneskerettigheder, der tillægges vægt. Udval-get [et flertal? ] er enigt med ministerens svar på spørgsmål9, der understreger, at udviklingssamarbejdet skal tage ud-gangspunkt i det enkelte lands specifikke situation og foku-sere på de områder, hvor Danmark har særlige forudsætnin-ger for at yde en kvalificeret bistand.ÅbenhedUdvalget noterer sig ministerens ønske om at sikre størreåbenhed i forvaltningen af udviklingsbistanden. Den størreåbenhed er en nødvendighed for at sikre den folkelige for-ankring – ikke mindst i lyset af de ændrede roller for Styrel-sen og Rådet. Udvalget ser frem til at drøfte ministerens op-læg til retningslinjer for øget åbenhed med ministeren, jf. L153 - svar på spm. 11.Bevillingskomité og Udviklingspolitisk RådUdvalget har i særlig grad drøftet erstatningen af Rådetog Styrelsen med Bevillingskomité og UdviklingspolitiskRåd. En del af udvalgets spørgsmål har således drejet sigherom. Udvalget finder, at sammensætningen af og kompe-tencerne hos Udviklingspolitisk Råd og Bevillingskomité erafgørende for involveringen af civilsamfund, erhvervsliv ogarbejdsmarkedets parter. Det er vigtigt, at udviklingssamar-bejde ikke bliver en opgave, der foregår inden for ministeri-ets vægge.> < medlemmer af udvalget har lagt meget stor vægt påministerens svar på spørgsmål 7 (optrykt som bilag) om atgive de eksterne medlemmer af bevillingskomiteen mulig-hed for at være blokerende mindretal. Venstre stiller mini-sterens tilsagn herom som betingelse for at kunne indstillelovforslaget til vedtagelse.Udvalget ser frem til at drøfte ministerens oplæg til for-retningsorden for Udviklingspolitisk Råd og Bevillingsko-mité med ministeren, jf. L 153 - svar på spm. 11.3. Indstillinger [og politiske bemærkninger]<>
DokumentIdJournalnummer
2
Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin var påtidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteretmed medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang tilat komme med indstillinger eller politiske udtalelser i be-tænkningen.
En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen. Der gøres opmærksom på, at et flertal elleret mindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/mindretal ved afstemning i Folketingssalen.
Jeppe Kofod (S) Ane Halsboe-Larsen (S) Sara Olsvig (IA) John Dyrby Paulsen (S) Kirsten Brosbøl (S)nfmd.Maja Panduro (S) Mogens Jensen (S) Lone Loklindt (RV) Rasmus Helveg Petersen (RV) Sofie Carsten Nielsen (RV)Lisbeth Bech Poulsen (SF) Steen Gade (SF) Christian Juhl (EL) Nikolaj Villumsen (EL) Frank Aaen (EL) Lykke Friis (V)Jakob Ellemann-Jensen (V) Karen Jespersen (V) Karsten Lauritzen (V) Ellen Trane Nørby (V) Søren Pind (V)Mads Rørvig (V) Ulla Tørnæs (V) Søren Espersen (DF) Hans Kristian Skibby (DF) Pia Kjærsgaard (DF)Peter Skaarup (DF) Mette Bock (LA) Per Stig Møller (KF)fmd.Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474422171612
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)
981111
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 153Bilagsnr.123TitelHøringssvar og høringsnotat, fra udviklingsministerenUdkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetTidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 153Spm.nr.1TitelSpm. om nedbrydning af handelsbarrierer, der i dag hindrer udviklingaf produktion og eksport i de svage økonomier, til udviklingsministe-ren, og ministerens svar herpåSpm. om en oversigt over, hvilke kompetencer og proceduren for ud-nævnelser, der skal lægge til grund for udpegelse af medlemmer afBevillingskomite og Råd, til udviklingsministeren, og ministerens svarherpåSpm. om at sikre, at fokus på rettighedsbaseret udvikling ikke bliveren undskyldning for værdiimperalisme, til udviklingsministeren, ogministerens svar herpåSpm. om at præcisere målsætningerne for den humanitære bistand,som ønsket af f.eks. Læger Uden Grænser i deres høringssvar, til ud-viklingsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvordan ministeren forestiller sig, at Folketingets kontrolmed udviklingsbistanden bliver styrket af det fremsatte forslag, til ud-viklingsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvordan ministeren vil sikre den folkelige deltagelse og op-bakning, hvis det er ministeren der forestår udpegningen af alle med-lemmerne af Bevillingskomite og Råd, til udviklingsministeren, ogministerens svar herpåSpm. om at ændre på bevillingskomitéens sammensætning, til udvik-lingsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvorfor alle FN's konventioner om menneskerettighederfremhæves som grundlag for dansk udviklingsbistand, når de ikke alleer tiltrådt af Danmark, til udviklingsministeren, og ministerens svarherpåSpm. om ministeren vil anerkende, at det kan være vanskeligt for deudviklingslande, Danmark samarbejder med, at leve op til alle bestem-melser i FN’s Verdenserklæring om Menneskerettigheder på én ogsamme tid, til udviklingsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvorledes de mange bemyndigelser til Ministeren i lovfor-slaget skal fremme folkelig forankring, ejerskab, debat om og indsigt idansk udviklingssamarbejde, til udviklingsministeren, og ministerenssvar herpåSpm. om ministeren i forbindelse med implementeringen af loven vildrøfte oplæg til forretningsorden for bevillingskomité og Råd samt
2
3
4
5
6
78
9
10
11
4
retningslinjer for åbenhed med udvalget, til udviklingsministeren, ogministerens svar herpå
5
Bilag 2Nogle af udvalgets spørgsmål til udviklingsministeren og dennes svar herpåSpørgsmål 7 og 9 og udviklingsministerens svar herpå er optrykt efter ønske fra < >Spørgsmål 7:Er Ministeren villig til at ændre på bevillingskomitéens sammensætning således, at det foreslåede reelleflertal af embedsmænd i komitéen fjernes til fordel for et udefra kommende flertal, således at komitéenikke skal godkende forslag fra sit eget embedsværk?Svar:Som det fremgår af lovforslaget er det regeringens ønske, at Bevillingskomiteen har otte medlemmer.Formanden vil være Udenrigsministeriets Direktør for Udviklingspolitik, øvrige medlemmer vil være treembedsmænd fra Udenrigsministeriet samt fire uafhængige eksterne medlemmer med bred udviklingsfag-lig erfaring. Udviklingsministeren udpeger medlemmerne af Bevillingskomiteen, de fire eksterne udpegesefter indstilling fra medlemmerne af det Udviklingspolitiske Råd.For at imødekomme bekymringen, der bl.a. kom til udtryk under 1. behandlingen af lovforslaget, omtilstrækkelig indflydelse til de eksterne medlemmer i komiteen, vil det fremgå af forretningsordenen, atBevillingskomiteen træffer beslutning ved almindeligt flertal, dog kræves � flertal af de eksterne med-lemmer. Bevillingskomiteens forretningsorden fastlægges af udviklingsministeren, men der vil være enforudgående høring af Folketingets Udenrigsudvalg.Spørgsmål 9:Vil Ministeren anerkende, at det kan være vanskeligt for de udviklingslande, Danmark samarbejdermed, at leve op til alle bestemmelser i FN’s Verdenserklæring om Menneskerettigheder på én og sammetid, og at det derfor kan være nødvendigt at prioritere opfyldelsen af visse rettigheder højere end andre?Og er Ministeren i den forbindelse enig i, at frihedsrettigheder er en forudsætning for at opnå sociale ret-tigheder?Svar:Menneskerettighederne er udelelige, ligeværdige og universelle. De borgerlige og politiske rettighederpå den ene side og de økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder på den anden er indbyrdes afhængigeog forstærker hinanden. Det betyder blandt andet, at regeringen ikke generelt prioriterer en type rettighe-der over en anden type – eksempelvis i et lovgrundlag.Indsatsen for menneskerettighederne skal tilpasses det enkeltes lands specifikke situation og fokusere påde områder, hvor Danmark har særlige forudsætninger for at yde en kvalificeret bistand.Rettighedernes indbyrdes sammenhæng kan eksempelvis illustreres ved, at opfyldelsen af retten til mad– så mennesker ikke dør af sult – er en forudsætning for udøvelse af ytringsfrihed, mens ytringsfrihedsamtidig er nødvendig for at gøre omverdenen opmærksom på sultproblemer.