Kommunaludvalget 2011-12
L 159 Bilag 6
Offentligt
1119119_0001.png
1119119_0002.png
1119119_0003.png
1119119_0004.png
Til lovforslag nr.L 159
Folketinget 2011-12
Betænkning afgivet af Kommunaludvalget den 0. maj 2012
1. udkasttil
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Personregister, lov om dag-,fritids- og klubtilbud m.v. til børn og unge, lov om folkeskolen ogsundhedsloven.(Overgang til obligatorisk digital selvbetjening for borgere, for så vidt angår anmeldelse af flytning, ansøgning om plads idagtilbud, indskrivning i folkeskole og skolefritidsordning samt ansøgning om sundhedskort og EU-sygesikringskort)[af finansministeren (Bjarne Corydon)]1. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 13. april 2012 og var til 1.behandling den 26. april 2012. Lovforslaget blev efter 1. be-handling henvist til behandling i Kommunaludvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i <> møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og finansministeren sendte den 7. marts 2012dette udkast til udvalget, jf. KOU alm. del – bilag 70. Den16. april 2012 sendte finansministeren de indkomne hørings-svar og et notat herom til udvalget.Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget1 skriftlig henvendelse fra IT-Politisk Forening.[Finansministeren har over for udvalget kommenteret denskriftlige henvendelse til udvalget. ]SpørgsmålUdvalget har stillet 16 spørgsmål til finansministeren tilskriftlig besvarelse, [som denne har besvaret. ]2. Indstillinger [og politiske bemærkninger]<>Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin ogJavnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens af-givelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen.
Simon Kollerup (S) Annette Lind (S) Jan Johansen (S) Kirsten Brosbøl (S) Lennart Damsbo-Andersen (S)Mette Reissmann (S) Rasmus Prehn (S) Liv Holm Andersen (RV)fmd.Hans Vestager (RV) Nadeem Farooq (RV)Annette Vilhelmsen (SF) Lisbeth Bech Poulsen (SF) Lars Dohn (EL) Rosa Lund (EL) Stine Brix (EL) Erling Bonnesen (V)Michael Aastrup Jensen (V) Martin Geertsen (V) Jacob Jensen (V) Jan E. Jørgensen (V) Sophie Løhde (V)
DokumentIdJournalnummer
2
Anni Matthiesen (V) Hans Christian Thoning (V) Morten Marinus (DF) Mikkel Dencker (DF) Karina Adsbøl (DF)Mette Hjermind Dencker (DF) Leif Mikkelsen (LA) Mike Legarth (KF)nfmd.Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474422171612
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)
981111
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 159Bilagsnr.12345TitelUdkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetHøringssvar og høringsnotat, fra finansministerenHenvendelse af 24/4-12 fra IT-Politisk ForeningTidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetRevideret tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget
Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 159Spm.nr.TitelSpm. om ministerens holdning til IT-Branchens opfordring til, at derikke laves fritagelsesmuligheder for virksomheder, til finansministe-ren, og ministerens svar herpåSpm. om kommentar til henvendelse af 24/4-12 fra IT-Politisk Fore-ning, til finansministeren, og ministerens svar herpåSpm. om fordele og ulemper ved indførelse af en generel regel for,hvornår en digital henvendelse er nået rettidigt frem, til finansministe-ren, og ministerens svar herpåSpm. om ministerens holdning til Datatilsynets opfordring til, at bor-gerservicecentrene handler som ansatte i en offentlig forvaltningsmyn-dighed, og at kommunen er ansvarlig i forbindelse med vejledning afborgerne, til finansministeren, og ministerens svar herpåSpørgsmålet er tilbagetaget. Er stillet på L 160 – spørgsmål 11Spm. om ministerens holdning til Ældre Sagens udsagn om, at der ik-ke findes en vurdering af, hvordan antallet af ikke-digitale vil udviklesig i de kommende år, til finansministeren, og ministerens svar herpåMFU spm. om, hvordan ministeren vil sikre, at de borgere, der endnuikke har it kompetencer til at håndtere digital selvbetjening, kan opnådisse kompetencer, til finansministeren, og ministerens svar herpåMFU spm. om, hvorfor digital selvbetjening skal være obligatorisk, tilfinansministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvorvidt kommunerne, hvis L 159 vedtages, kan pålæggeborgerne at anskaffe sig OCES NemID, den digitale signatur, og mini-sterens svar herpåSpm. om, hvorvidt ministeren er enig i, at mange digitale selvbetje-ningsløsninger fungerer dårligt og i, at frivillig digital selvbetjeninggiver kommunerne et større økonomisk incitament til at udvikle bru-gervenlige løsninger, som borgerne ønsker at bruge, den digitale sig-natur, til finansministeren, og ministerens svar herpåSpm., om ministeren ser et problem i at overgå til obligatorisk digitalselvbetjening, når NemID på nuværende tidspunkt ikke giver borgerenmulighed for at opbevare sin private nøgle, til finansministeren, ogministerens svar herpåSpm. om. hvorvidt ministeren udsætte overgangen til obligatorisk di-gital selvbetjening indtil NemID findes i en udgave, hvor borgeren
12
3
45
6
78
9
10
11
4
12
13
14
15
16
selv kan opbevare sin private nøgle, til finansministeren, og ministe-rens svar herpåSpm. om, hvorvidt ministeren mener, at det er hensigtsmæssigt, atkommunerne forpligtes til at afvise ikke-digitale ansøgninger eller an-meldelser i situationer, hvor det vil være billigere for kommunen atmodtage ansøgningen eller anmeldelsen i stedet for at afvise den, tilfinansministeren, og ministerens svar herpåSpm. om en vurdering af, hvad det vil koste kommunerne i yderligereadministration at tage stilling til, om borgerne kan undtages fra denobligatoriske digitale selvbetjening, til finansministeren, og ministe-rens svar herpåSpm. om, hvorvidt der findes anden dansk lovgivning, som i realitetenpålægger borgeren at give et samtykke til et bestemt privat firma, tilfinansministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvorvidt borgerne har mulighed for at trække deres samtyk-ke til DanID vedr. NemID tilbage, hvis L159 bliver vedtaget, til fi-nansministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvorvidt det faldende besparelsespotentiale ved frivillig di-gital selvbetjening ville blive opvejet af, at man ikke ville have udgif-ter til administration af ansøgninger om fritagelse fra obligatorisk di-gital selvbetjening, til finansministeren, og ministerens svar herpå