Kommunaludvalget 2011-12
L 168
Offentligt
1127160_0001.png
1127160_0002.png
Slotsholmsgade 10-12DK-1216 København KT +45 7228 2400F +45 7228 2401M[email protected]Woim.dkDato: 29. maj 2012Enhed: Adm. pol.Sagsbeh.: SUMLYBHSags nr.: 1108948Dok nr.: 938246
Folketingets Kommunaludvalg
Folketingets Kommunaludvalg har den 25. maj 2012 stillet følgende spørgsmålnr. 6 (L 168) til økonomi- og indenrigsministeren, som hermed besvares.Spørgsmål nr. 6 (L 168):”Vil ministeren oversende udvalget en orientering om den planlagte evalue-ringsproces vedr. frikommuneforsøget, herunder om hvordan ministerenplanlægger at orientere og drøfte frikommuneforsøgene med Kommunaludval-get undervejs og efterfølgende?”Svar:Et centralt fokus for frikommuneforsøget er, at der sikres en systematisk erfa-ringsopsamling. Dette skal bl.a. bidrage til, at der foreligger et solidt beslut-ningsgrundlag, når der efterfølgende skal tages stilling til, om erfaringer og re-sultater fra forsøgene skal udmøntes i generelle afbureaukratiserings- og re-gelforenklingstiltag.Frikommunerne har ansvaret for at evaluere de enkelte forsøg, når de afslut-tes – senest ved frikommuneforsøgets afslutning ved udgangen af 2015. Forat understøtte udarbejdelsen og gennemførelsen af systematiske evalueringerindgår det i forslaget til lov om frikommuner, at der fastsættes minimumskrav tilfrikommunernes evaluering. Kravene skal naturligvis fastlægges således, at deikke i sig selv udgør en barriere for frikommunernes iværksættelse af forsøg.Som led i frikommuneforsøget vil ministerierne i samarbejde med frikommu-nerne udvikle nye forsøg inden for følgende seks overordnede temaer: Ny-tænkning af den aktive beskæftigelsesindsats, Digitalisering, Øget inddragelseaf civilsamfundet, En mere sammenhængende og effektiv sundhedsindsats,Nye løsninger i folkeskolen samt Kommunerne og vækst. Samarbejdet vildesuden omfatte fælles tværgående evaluering af forsøgene inden for de sekstemaer. Det Nationale Analyse- og Forskningsinstitut for Kommuner og Regio-ner, VERA, inddrages i arbejdet med evaluering af forsøgstemaerne. Der vilikke blive stillet krav om, at frikommunerne også selv evaluerer de forsøg, derhermed evalueres af VERA.
Side 2
På baggrund af bl.a. evalueringerne, der gennemføres af henholdsvis de en-kelte frikommuner og VERA, foretages en samlet, tværministeriel opfølgningved frikommuneforsøgets afslutning.Jeg drøfter naturligvis gerne løbende udviklingen i frikommuneforsøget medudvalget, ligesom jeg forventer, at der bliver anledning til en drøftelse af densamlede tværministerielle opfølgning på frikommuneforsøget.
Med venlig hilsen
Margrethe Vestager