Skatteudvalget 2011-12
L 172 Bilag 8
Offentligt
1127631_0001.png
1127631_0002.png
1127631_0003.png
J.nr. 2012-511-008929. maj 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 172 - Forslag til Lov om afgift af skadesforsikringer (skadesforsikrings-afgiftsloven).Hermed sendes svar på bilag nr. 6 fra Forsikring og Pension.
Thor Möger Pedersen/ Susanne Reinholdt Andersen

Henvendelsen:

Forsikring og Pension har som følge af ændringsforslaget til L 172 henvendt sig til skatte-udvalget.Forsikring & Pension har ikke indvendinger mod ændringsforslagets første del, som præci-serer, at fradrag og modregning i afgiftsgrundlaget kun kan ske inden for den almindeligetidsfrist i skatteforvaltningsloven.Ifølge Forsikring og Pension vil ændringsforslagets anden del dog betyde, at den tid forsik-ringsbranchen har til at implementere forslaget i deres systemer forkortes, og det offentligeopnår et merprovenu, som ikke har været tilsigtet. Forsikring og Pension fremfører følgen-de synspunkter.En værnsregel er overflødig, fordi der næppe vil blive spekuleret. Dette skyldes, atkundens gevinst vil være beskeden, mens selskabet vil få omkostninger, der typiskmatcher eller overstiger kundens gevinst.Og hvis der blev spekuleret, ville det offentlige ikke miste provenu, idet afgiftstabetfor det offentlige matches omtrent af det offentliges rentefordel af den fremrykningaf selskabsskatten til 2012, der er forbundet med fremrykning af præmieopkrævnin-ger fra 2013 og senere år.Selskabernes implementeringsperiode kortes ned med ca. 2 måneder, idet opkræv-ninger udsendt pr. fast rutine i november og december 2012 nu skal tage højde forden nye afgift.Det offentlige får et merprovenu. Ændringsforslaget fremrykker i realiteten skades-forsikringsafgiftens reelle ikrafttrædelsestidspunkt med ca. 2 måneder, og forslagetmedfører derfor et tilsvarende merprovenu.
Af henvendelsen fremgår det også, at forsikringsbranchen er i gang med at implementerede nye regler, som fremgår af L172. Forsikring & Pension er omtrent færdig med at udar-bejde en vejledning til branchen på dette grundlag, som skal udsendes primo juni. Den skalunderstøtte, at branchens implementerer reglerne korrekt og til tiden. En fremrykning afimplementeringsfristen med to måneder på grund af en ifølge Forsikring og Pension over-flødig overgangsbestemmelse giver risiko for, at dette mål ikke nås.Der gives i øvrigt udtryk for stor tilfredshed med lovforslaget, idet der ifølge Forsikring ogPension gennemføres en reel forenkling på afgiftsområdet til gavn for kunder såvel somselskaber.
Side 2

Kommentar:

Overgangsbestemmelserne i loven skal bl.a. sikre, at afgiften ikke omgås. Formålet medanden del af det ændringsforslag, som er oversendt til SAU den 22. maj 2012, er at undgå,at opkrævninger af præmier, som normalt vil blive udsendt i 2013, fremrykkes til 2012 medhenblik på at undgå afgiften, som får virkning fra 2013.Det er ikke hensigten, at ændringsforslaget skal ramme ordinære udsendelser af opkræv-ninger. Det er heller ikke hensigten, at implementeringen af afgiften skal fremrykkes med 2måneder, sådan som det anføres af Forsikring og Pension.Der fremsendes på denne baggrund et justeret udkast til ændringsforslag, hvor værnsreglenkun vil ramme ekstraordinære opkrævninger af forsikringspræmier inden lovens ikrafttræ-den. Hermed tages der højde for de forhold, som Forsikring og Pension påpeger i dereshenvendelse til udvalget.
Side 3