Skatteudvalget 2011-12
L 173
Offentligt
1122069_0001.png
1122069_0002.png
J.nr. 2011-411-0044Dato:21. maj 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget

L 173 - Forslag til lov om ændring af selskabsskatteloven, kildeskatte-

loven, skattekontrolloven, skatteforvaltningsloven og forskellige an-

dre love (Styrkelse af indsatsen mod nulskatteselskaber, beregning af

indkomsten i et fast driftssted og åbenhed om selskabers skattebeta-

linger m.v.).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 11 af 14. maj 2012. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Torsten Schack Pedersen (V).
Thor Möger Pedersen/ Lise Bo Nielsen

Spørgsmål 11:

Mener ministeren, at de virksomheder, som jævnfør forslaget skal betale mere, er identiskemed de virksomheder, som tidligere har unddraget sig skat jf. ministerens tidligere udmel-dinger om multinationale selskabers manglende skattebetaling?

Svar:

Der har i de senere år været et særligt fokus på de multinationale selskaber og deres skatte-betaling. Dette gælder også for den tidligere VK-regering, som yderligere i sommeren 2010udsendte en handlingsplan for beskatning af multinationale selskaber (SAU alm. del Bilag247).Det særlige fokus på de multinationale selskaber er yderst relevant. Der er typisk tale ominternationale virksomheder med en udbygget koncernstruktur, som virker i flere lande. Detbetyder, at disse virksomheder har mange flere muligheder end andre for at udnytte natio-nale regler i samspil med regler i andre lande.Hertil kommer, at de multinationale selskaber – danske som udenlandske - ikke hidtil harvist sig som de store skattebetaler.Lovforslaget har til formål at sikre et robust selskabsskattegrundlag, idet det samtidig erønsket, at erhvervslivet, herunder navnlig de multinationale selskaber, skal bidrage mere tilfinansiering af velfærdssamfundet.På den baggrund er lovforslaget udformet således, at der er tale om generelle regler. Det vilsige, at forslagene er udformet således, at alle, der befinder sig i samme omstændigheder,behandles ens.Der kan ikke sættes lighedstegn mellem de forskellige elementer i lovforslaget og skatte-unddragelse. Det indgår ikke som et underliggende motiv bag forslagene, at der her skullevære tale om områder med skatteunddragelse. Tværtimod anerkendes det, at der kan væremange fuldt legale årsager til, at selskaber under de gældende regler ikke betaler skat.
Side 2