Skatteudvalget 2011-12
L 173
Offentligt
1122083_0001.png
1122083_0002.png
J.nr. 2011-411-0044Dato:21. maj 2012
TilFolketinget - Skatteudvalget

L 173 - Forslag til lov om ændring af selskabsskatteloven, kildeskatte-

loven, skattekontrolloven, skatteforvaltningsloven og forskellige an-

dre love (Styrkelse af indsatsen mod nulskatteselskaber, beregning af

indkomsten i et fast driftssted og åbenhed om selskabers skattebeta-

linger m.v.).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 16 af 14. maj 2012. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Torsten Schack Pedersen (V).
Thor Möger Pedersen/ Lise Bo Nielsen

Spørgsmål 16:

Hvad er ministerens holdning til, at Advokatsamfundet i sit høringssvar kalder kravet omrevisorerklæringer for værende i modstrid med proportionalitetsprincippet?

Svar:

Forslaget om revisorerklæringer har til formål at sikre en korrekt skattebetaling. Forslagetgår ud på, at SKAT kan pålægge en virksomhed at indhente en revisorerklæring om virk-somhedens TP-dokumentation fra en uvildig revisor, når en række betingelser er opfyldt,herunder at det af hensyn til kontrollen af virksomhedens skattemæssige forhold, er hen-sigtsmæssigt og relevant for SKAT at indhente erklæringen. Forslaget skønnes at villemedvirke til, at TP-dokumentationen fra virksomhederne generelt bliver bedre.Det følger af forslagets bemærkninger, at betingelsen i lovteksten om et hensigtsmæssigt ogrelevant kontrolskridt skal ses i lyset af, at det grundlæggende forvaltningsretlige principom saglighed og proportionalitet skal være iagttaget og vurderet ved afgivelsen af pålæg-get.Advokatrådet har i sit høringssvar gjort gældende, at forslaget om en revisorerklæring måanses for at være i modstrid med det generelle proportionalitetsprincip.Med gennemførelsen af forslaget tilkendegiver lovgiver, at en anvendelse af kontrolværktø-jet – i det omfang det sker i overensstemmelse med loven og dens formål – anses for nød-vendigt for SKATs kontrol. Jeg mener derfor ikke, at man kan sige, at kravet om revisorer-klæringer må anses for at være i modstrid med proportionalitetsprincippet.
Side 2