Kommunaludvalget 2011-12
L 18 Bilag 1
Offentligt
1042058_0001.png
1042058_0002.png
Økonomi- og IndenrigsministerietEnhed:KommunaløkonomiSagsbeh.: DEPPHOSags nr.: 1107594Dok. Nr.: 708231Dato:8. november 2011
Høringsnotat
Notat om indkomne høringssvar vedrørende udkast til lov omændring af lov om kommunal ejendomsskat (Ændring af foræl-delsesfristen for krav på tilbagebetaling af grundskyld)Udkast til forslag til lov om ændring af lov om kommunal ejendomsskat (Ændring afforældelsesfristen for krav på tilbagebetaling af grundskyld) blev sendt i høring hosAdvokatrådet, Danmarks Arbejdsgiverforening, Boligselskabernes Landsorganisa-tion, Dansk Erhverv, Dansk Told og Skatteforbund, Danske Advokater, Den dan-ske Dommerforening, DI, FOA, FSR, KL, Landsorganisationen i Danmark, Lands-skatteretten, Ledernes Hovedorganisation, Lejernes Landsorganisation, DanskeRegioner, Skatterevisorforeningen, Landbrug og Fødevarer, Dansk Skovforening,Skatteborgerforeningen og Parcelhusejernes Landsforening den 24. oktober 2011.Der er modtaget høringssvar fra KL, Dansk Arbejdsgiverforening, Advokatsamfun-det, DI og Skattefaglig Forening, som alle har tilkendegivet, at de ikke har be-mærkninger til lovforslaget.Herudover har berørte ministerier afgivet bemærkninger til lovforslaget.I forlængelse af disse bemærkninger, er der foretaget en fornyet juridisk vurderingaf lovforslagets indhold, der har givet anledning til dels nogle ændringer i lovforsla-get, dels til forelæggelse af Aktstykke nr. 4, som Folketingets finansudvalg hartiltrådt den10. november 2011.I lovforslaget er udformningen af lovteksten ændret. Indholdsmæssigt indebærerændringen, at lovforslaget nu også indeholder en forlængelse af forældelsesfristenfor krav om tilbagebetaling, der måtte støtte sig på ejendomsskattelovens § 1. stk.6. Denne bestemmelse vedrører beregningen af grundskatteloftet i de tilfælde,hvor der sker ændringer i fritagelser for grundskyld.Baggrunden for at medtage stk. 6 er, at der under høringsperioden er blevet rejstspørgsmål om den it-mæssige beregning i disse sager, hvorfor det er fundet hen-sigtsmæssigt at foreslå samme forlængelse af forældelsesfristen som for stk. 4 og5. Herved sikres det, at borgerne er stillet lige, hvis det skulle vise sig, at der allige-vel er en generel systematisk fejl.Med aktstykket er der for det første etableret hjemmel til, at der til borgerne ydesen særlig kompensation, der svarer til de krav på tilbagebetaling af grundskyld, derville kunne støttes på § 1, stk. 4 og 6, i lov om kommunal ejendomsskat, hvis kra-vene ikke var forældede. For det andet er der etableret hjemmel til, at der til bor-gerne kan ydes en særlig kompensation, der svarer til de krav på tilbagebetaling afgrundskyld, der ville kunne støttes på § 1, stk. 5, i lov om kommunal ejendomsskat,som denne bestemmelse var affattet før ikrafttræden af lov nr. 1605 af 22. decem-ber 2010, men som på tidspunktet for denne lovs ikrafttræden var forældede.
Side 2
Med finansudvalgets godkendelse af aktstykket er der sikret de fornødne hjemlertil, at tilbagebetalingerne kan påbegyndes her i november måned 2011.