Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
L 185
Offentligt
1130083_0001.png
1130083_0002.png
Holbergsgade 6DK-1057 København KT +45 7226 9000F +45 7226 9001M[email protected]Wsum.dk
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg
Dato: 1. juni 2012Enhed: Primær SundhedSagsbeh.: SUMLPESags nr.: 1111897Dok nr.: 937008
Folketingets Sundheds- og Forebyggelsesudvalg har den 21. maj 2012 stilletfølgende spørgsmål 24 (L 185) til ministeren for sundhed og forebyggelse,som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Jane Heitmann(V).Spørgsmål 24:”Mener ministeren, at lovforslaget lever op til Enkeltkonventionen art. 14 somforpligter konventionsparterne til at træffe foranstaltninger med det sigte ateliminere og begrænse narkotikaefterspørgslen – når lovforslaget bl.a. giverhjemmel til besiddelse af rusmidler og efterfølgende indtagelse i stofindtagel-sesrum?”Svar:Det lægges til grund, at der ikke sigtes til art. 14 i Enkeltkonvention af 30.marts 1961 om kontrol med narkotiske midler (enkeltkonventionen), men til art.14 i FN-konventionen af 20. december 1988 imod handel med narkotika ogpsykotrope stoffer (kontrolkonventionen), da det er sidstnævnte art., som in-deholder en bestemmelse, som forpligter konventionsparterne til at træffe pas-sende foranstaltninger med det sigte at eliminere eller begrænse narkotikaef-terspørgslen bl.a. med henblik på at begrænse menneskelig lidelse.Efter regeringens opfattelse vil oprettelse og drift af et stofindtagelsesrum væ-re i overensstemmelse med FN’s narkotikakonventioner under følgende om-stændigheder:Der eksisterer i forvejen er en bred vifte af behandlingsmæssige og ska-desreducerende foranstaltninger, som stofindtagelsesrummet ikke erstat-ter, men supplerer.Der er en gruppe personer med en stærk afhængighed som følge af etlængere og vedvarende misbrug af euforiserende stoffer, som er særlighårdt ramt af narkotikarelaterede dødsfald, sundhedsmæssige skader ogsociale problemer, og som det er vanskeligt at nå ud til med de eksiste-rende foranstaltninger.Besiddelse og indtagelse af euforiserende stoffer i stofindtagelsesrummeter forbeholdt personer med en stærk afhængighed som følge af et længe-re og vedvarende misbrug af euforiserende stoffer.Der er alene tale om besiddelse af euforiserende stoffer til eget forbrug ogmed henblik på indtagelse i stofindtagelsesrummet.Videreoverdragelse, herunder videresalg, finder ikke sted i stofindtagel-sesrummet.Indtagelsen af euforiserende stoffer i stofindtagelsesrummet sker i hygiej-niske omgivelser og under overvågning af kvalificeret personale.Der er adgang til relevante social- og sundhedsfaglige tilbud i stofindtagel-sesrummet.
Side 2
Oprettelsen og driften af stofindtagelsesrummet sker med de ansvarligestatslige myndigheders, herunder politiets, fulde vidende og indsigt.
Oprettelsen og driften af stofindtagelsesrum, hvormed gruppen af personermed en stærk afhængighed som følge af et længere og vedvarende misbrugaf euforiserende stoffer bedre vil kunne nås, hvorved gruppens adgang til so-ciale og sundhedsmæssige tilbud, herunder stofmisbrugsbehandling, øges,kan endog siges at bidrage til opfyldelsen af forpligtelsen efter bl.a. kontrol-konventionens art. 14 til at træffe passende foranstaltninger med det sigte ateliminere eller begrænse narkotikaefterspørgslen bl.a. med henblik på at be-grænse menneskelig lidelse.
Med venlig hilsen
Astrid Krag
/
Lars Petersen