Skatteudvalget 2011-12
L 28
Offentligt
1053315_0001.png
1053315_0002.png
J.nr. 2011-321-0020Dato:7. december 2011
TilFolketinget - Skatteudvalget

L 28 - Forslag til lov om ændring af pensionsafkastbeskatningsloven,

pensionsbeskatningsloven samt lov om ændring af pensionsbeskat-

ningsloven og lov om ændring af forskellige skattelove (Afskaffelse

affradrag for formueforvaltningsomkostninger og nedsættelse af loftet forindbetalinger til ratepension og ophørende alderspension m.v.).Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 21 af 2. december 2011.
Thor Möger Pedersen/ Carsten Vesterø

Spørgsmål 21:

Vil ministeren redegøre for, om han er enig med den socialdemokratiske ordførers udtalel-ser under 1. behandlingen af lovforslaget, i, at man hellere ser indbetalinger til livrenterfrem for til ratepension, og at det er en del af begrundelsen for sænkningen af loftet? Så-fremt ministeren deler den opfattelse, bedes ministeren forklare, hvilke forhold der har æn-dret sig siden S og SF’s udspil ”Fair Løsning”, hvor man mente et loft skulle gældeallepensionsordninger med løbende udbetaling og således ikke mente, at indbetalinger til liv-renter frem for ratepension skulle tilskyndes?

Svar:

Jeg er helt enig i den socialdemokratiske ordførers udtalelser under 1. behandlingenaf lovforslaget. Udtalelserne ligger på linje med de motiver for nedsættelsen af loftet, derfremgår af lovforslagets bemærkninger.Det fremgår af lovforslagets bemærkninger, at der med nedsættelsen af loftet fra 100.000kr. til 55.000 kr. for ratepension og ophørende alderspension tages et yderligere skridt i ret-ning af at reducere skattefordelene ved mere kortsigtet pensionsopsparing som ratepensionog ophørende alderspension. Da livsvarige ordninger ikke er omfattet af loftet, kan de per-soner, der har et større opsparingsbehov end 55.000 kr. årligt, fortsat indbetale mere end55.000 kr. til en livsvarig alderspension med fradrag. Det fremgår endvidere af bemærknin-gerne, at nedsættelsen af loftet således tilskynder til opsparing i livsvarige pensionsordnin-ger.For så vidt angår spørgsmålet om hvilke forhold, der har ændret sig siden S og SF’s udspil”Fair Løsning”, skal jeg bemærke, at nedsættelsen af loftet for 100.000 kr. til 55.000 kr. eret led i regeringens aftale med Enhedslisten om finansloven for 2012.Det tilføjes, at der til 2. behandlingen af lovforslaget vil blive fremsat et ændringsforslagom nedsættelse af loftet til 50.000 kr. i stedet for 55.000 kr. som i det fremsatte lovforslag.Der henvises herom til svaret på spørgsmål 1.Jeg vil gerne føje til, at regeringen har bebudet en skattereform, der bl.a. skal sænke skattenpå arbejde markant. Hvad den kommende skattereform nærmere kommer til at gå ud på, ogom den også vil komme til at indeholde ændringer af pensionsbeskatningssystemet, og igivet fald hvilke, kan jeg på indeværende tidspunkt ikke sige noget nærmere om.
Side 2