Skatteudvalget 2011-12
L 31
Offentligt
1055745_0001.png
1055745_0002.png
J.nr. 2011-311-0075Dato: 12. December 2011
TilFolketinget - Skatteudvalget

L 31 - Forslag til lov om ændring af ligningsloven og forskellige andre

love.

(Afskaffelse af multimediebeskatningen, ophævelse af skattebegun-stigelsen for medarbejderaktieordninger, ophævelse af skattefritagelse forarbejdsgiverbetalte sundhedsforsikringer m.v., lønsumsafgiftspligt for af-lønning i aktier og købe- og tegningsretter til aktier m.v., justering af Bo-ligJobordningen, ophævelse af loftet over børne- og ungeydelsen og tillægtil grøn check m.v.).
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 66 af 8. december 2011.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Gitte Lillelund Bech (V).
Thor Möger Pedersen/ Thomas Larsen

Spørgsmål 66:

I forlængelse af ministerens svar af 7. december 2011 på spørgsmål 23, bedes ministerenredegøre for baggrunden for de af ministeren oplyste effekter på arbejdsudbuddet for deenkelte elementer i lovforslaget.

Svar:

De foreslåede ændringer i lovforslaget vurderes som nævnt isoleret set at påvirke in-citamenterne til at udbyde arbejdskraft i svag negativ retning, svarende til ca. 340 fuldtids-personer på langt sigt. Der er i beregningerne ikke taget højde for eventuelle positive lang-sigtede arbejdsudbudseffekter ved anvendelse af provenuet.Nedenfor er de oplyste effekter på arbejdsudbuddet i tabellen – fra svaret på spørgsmål 23efter de almindelige beregningsforudsætninger – uddybet for de enkelte elementer i lovfors-laget.Forslagets samlede negative arbejdsudbudseffekter forekommer som nævnt i lovforslagethovedsageligt som følge af ophævelsen af skattefritagelsen for arbejdsgiverbetalte sund-hedsforsikringer, ophævelsen af skattebegunstigelsen af medarbejderaktier samt af tillæggettil den grønne check, jf. også svaret på spørgsmål 20.For de to første delelementer skyldes effekten hovedsagelig, at den øgede beskatning vilbevirke større udgifter forbundet ved at arbejde for en stor del af arbejdsstyrken. Dervedøges kompensationsgraden, hvilket bevirker et lavere arbejdsudbud. Fra delforslaget ved-rørende afskaffelsen af multimedieskatten skønnes en tilsvarende effekt, blot i modsat ret-ning.I negativ retning for arbejdsudbuddet trækker desuden en mindre negativ deltagelseseffektpå i størrelsesordenen 30 personer fra delforslaget vedrørende børnefamilieydelse. Her vilden højere indkomst for personer, som modtager højere børnefamilieydelse, betyde, at devil kunne deltage i lidt mindre grad på arbejdsmarkedet eller arbejde i lidt færre timer for atopretholde deres nuværende forbrug mv.Vedr. lønsumsafgiftspligt for aktieløn mv. vurderes den af lovforslagets omfattede person-kreds begrænset, og dermed ligeledes påvirkningen på arbejdsudbuddet.Det skal bemærkes, at skønnene er forbundet med usikkerhed.
Side 2