Skatteudvalget 2011-12
L 32 Bilag 1
Offentligt
1043287_0001.png
1043287_0002.png
DatoSide
18. november 20111 af 2
Folketingets SkatteudvalgChristiansborg1240 København K

Kære medlemmer af Skatteudvalget

Regeringen har meldt ud, at man ønsker at øge den nuværende afgift på NOx ved at femdobleNOx-afgiften fra stationære motoranlæg fra i dag ca. 5 kr. til 25 kr. pr. kg fra 2012. Forhøjelsen skalgive statskassen en årlig indtægt på 600 mio. kr.Landbrug & Fødevarer er stærkt bekymret over, at man fra politisk side vil udvide den eksisterendeNOx-afgift, da de øgede omkostninger ved en forhøjelse af NOx-afgiften vil belaste konkurrenceev-nen for fødevareerhvervet. Danmark har i forvejen et højt afgiftsniveau i forhold til andre lande, ogyderligere afgifter vil derfor forværre danske virksomheders konkurrenceevne væsentligt. Et efter-følgende tab af arbejdspladser står i stærkt modsætningsforhold til de politiske målsætninger, somRegeringen har fremsat.Landbrug & Fødevarer er ligeledes stærkt bekymret for den belastning en øget NOx-afgift vil få forenkelte brancher og virksomheder, der rammes særlig hårdt. Landbrug & Fødevarer vil derfor somminimum anbefale, at man sikrer en fritagelse for højere afgifter til konkurrenceudsatte og særligtudsatte virksomheder.

Særligt udsatte brancher

Gartnerier rammes uforholdsmæssigt hårdt med en femdobling af afgiftsniveauet , fra 2 til 10 mio.kr. Dertil kommer afledte elomkostninger på elprisen fra de centrale værker på ca. 4 mio. kr. Dennedanske afgift vil således have helt urimelige – og potentielt fatale - konsekvenser for gartnerierneskonkurrencekraft i forhold til eksempelvis hollandske konkurrenter. De gartnerier, der rammes hår-dest, er paradoksalt nok de virksomheder, der har investeret i energieffektive, decentrale kraftvar-meanlæg, der producerer varme til væksthuset såvel som el til elnettet.Ved brug af biogas til kraftvarme skønnes NOx-afgiften at ville stige fra nu ca. 1,25 øre pr. kWh el tilca. 6,25 øre pr. kWh el. Dette vil medføre en væsentlig forringelse af driftsøkonomien og modvirkeRegeringens ønske om en udbygning med biogas. Sammen med den nyligt indførte metanafgiftskønnes den forhøjede NOx-afgift at svare til knap 10 pct. af den nuværende elproduktionspris, ogtil op mod 18 pct. af det nuværende elproduktionstilskud. Det er derfor helt afgørende, at biogassenkompenseres i de igangværende energiforhandlinger.Afgiften modvirker også omstilling til biomasse. Forslaget vil mindske interessen for anvendelse aff.eks. halm til bl.a. fjernvarme og kraftvarme. Et stort værk som Fynsværket skal betale yderligere6-7 mio. kr. i NOx afgift pr år. Den ekstra omkostning øger ikke omstillingen til biomasse til energi –endsige omstillingen væk fra fossile brændstoffer - sådan som der ellers tales for i Regeringens op-læg.
Side 2 af 2

Lavere målergrænse medfører massive ekstra omkostninger

Regeringen påtænker desuden at nedsætte grænsen for, hvornår virksomhederne har pligt til at in-vestere i måleudstyr og måle udledningen af NOx. Landbrug & Fødevarer finder det yderst uheldigt,at Regeringen vil pålægge berørte virksomheder omkostninger på årligt 100.000 kr. til anskaffelseaf måleudstyr og målinger. Denne udgift vil ramme især mindre virksomheder relativt hårdt.

Transport friholdes

Regeringens foreløbige udmelding har været, at afgiftsforhøjelsen ikke omfatter transportsektoren,der reguleres på anden måde. Landbrug & Fødevarer kan bifalde dette. Landbrugets kørsel medtraktorer mv. risikerer imidlertid at blive ramt. Denne bør undtages på linje med anden erhvervs-mæssig transport.

Ændret bagatelgrænse efterlyses

Den eksisterende lovgivning giver mulighed for delvis refusion af NOx-afgifterne, såfremt man kandokumentere, at den faktiske NOx udledning er mere end 20 pct. under standardemissionsfaktoren.Det er imidlertid både urimeligt og ulogisk, at virksomheder, der reducerer NOx emission, eksem-pelvis til 10 pct. under standard, ikke kan opnå delvis refusion. Problemet forstørres i takt med stør-relsen på afgifterne. Der efterlyses derfor en alternativ bagatelgrænse; eksempelvis således at be-løb under 1000 kr. årligt ikke udbetales.Du er meget velkommen til at kontakte mig for yderligere information eller drøftelse.
Med venlig hilsen
Lone SaabyDirektør, ErhvervspolitikTelefon: 3339 4672Mobil: 4126 1748E-mail: [email protected]