Skatteudvalget 2011-12
L 32 Bilag 27
Offentligt
1055136_0001.png
1055136_0002.png
15. november 2011
Økonomi- og indenrigsminister Margrethe VestagerSkatteminister Thor Möger PedersenErhvervs- og vækstminister Ole SohnMiljøminister Ida AukenBeskæftigelsesminister Mette FrederiksenÅbent brev
Miljøhensyn – grøn omstilling har høj prioritet i regeringen. Der skal udviklesgrønne virksomheder. Det er et standpunkt, som det er svært at være uenig i. At detogså kræver investeringer og en særlig indsats er indlysende.Regeringen har imidlertid også en ambition om, at sikre danske virksomheder kon-kurrencedygtige rammebetingelser. Arbejdspladserne skal sikres. Konkurrenceu d-satte og energiintensive virksomheder skal have tid til at omstille sig. Danmark skalogså være bedre til at tiltrække udenlandske investeringer og vi skal styrke ekspor-ten. Målsætninger, som fremgår direkte af regeringsgrundlaget.Udkastet til finanslov for 2012 – og i særdeleshed forslaget om med ca. 1 mdr. var-sel at mangedoble de såkaldte NOx afgifter - er imidlertid en hån mod danske virk-somheder, mod medarbejderne i de berørte virksomheder og mod regeringens egnemålsætninger fordi:
Konkurrencekraften udhules markant– udenlandske konkurrenter fåren klar fordel. Danske afgifter skal være på niveau med EU’s, hvis konkurre n-cekraften skal bevares.Virksomhederne levnes ingen tid til omstilling -at give 1½ måned eren hån. Det er umuligt for virksomhederne på en måned at omstille produkt i-onen, så NOx-udledningen bliver mindre. Det er praktisk uladsiggørligt.De miljømæssige vindinger ved forslaget er meget begrænsede– derudledes allerede meget mindre NOx - og de virksomheder, som lider mest un-der forslaget, ligger typisk i de dele af landet, hvor NOx er et meget meget b e-grænset problem, dvs. i regionerne uden for hovedstadsområdet.Der ikke er noget incitament til miljøinvestering i Danmark -en om-stilling af produktionen vil kræve investeringer – investeringer, som de ofteudenlandske ejere af virksomhederne kun har incitament til at foretage, hvisproduktionen kan bevare sin konkurrencedygtighed også på energiområdet.
Procesindustrien - En del af DI
1787 København V.
Tel: 3377 3083
Fax: 3377 3916
E-mail:[email protected]
Danmark mister arbejdspladser –danske virksomheder har brug forstabile og forudsigelige rammevilkår. Når mål-skiven flyttes vilkårligt og for-udsætninger udhules, bliver det for nemt at vælge den danske produktion fra.Konsekvensen er tab af danske arbejdspladser og produktion.Eksporten lider skade– Med dyrere og dermed mindre konkurrencedygti-ge produkter bliver det sværere at eksportere. Ultimativt kan det vise sig bill i-gere at importere i stedet. Mindsket eksport og øget import er gift for sam-fundsøkonomien.
Fra Procesindustriens side vil vi meget gerne medvirke til at Danmark også fremad-rettet er et attraktivt land både at leve i og at drive virksomhed i. Vi vil gerne bidr a-ge til den teknologiske omstilling og også foretage investeringer, som kan bidragetil at styrke Danmark og miljøet.Det kræver imidlertid, at regeringen ser virkeligheden i øjnene. De nødvendige i n-vesteringer kræver tid. Investeringer kan kun tiltrækkes til Danmark, hvis investe-ringerne er sunde i forhold til lignende investeringer i andre lande. De mange med-arbejdere, som er ansat i vores mange virksomheder, har kun deres job så længedanske rammevilkår ikke står i vejen for virksomhedernes overlevelse.Den del af finanslovforslaget 2012, som vedrører en mangedobling af NOx-afgifter,er udtryk for manglende respekt for danske arbejdspladser.
Med venlig hilsen
Niels Morten HjortFormand for ProcesindustrienCheminova A/S
Jesper OlsenNæstformand, ProcesindustrienDalum Papir A/S
Om Procesindustrien:Procesindustrien er en forening for virksomheder med komplekse produktionsa n-læg og processer. Procesindustrien omfatter virksomheder inden for medicin, k e-mi, fødevarer, fødevareingredienser, byggematerialer, farve og lim, emballage,industrigasser m.v. Foreningen repræsenterer flere end 250 virksomheder fordeltover hele Danmark. Virksomhederne beskæftiger alle typer medarbejdere medvidt forskellig uddannelsesmæssig baggrund.
Procesindustrien - En del af DI
1787 København V.
Tel: 3377 3916
E-mail:[email protected]