Skatteudvalget 2011-12
L 32
Offentligt
1053221_0001.png
1053221_0002.png
J.nr. 2011-231-0051Dato: 7. december 2011
TilFolketinget - Skatteudvalget
L 32 - Forslag til Lov om ændring af lov om afgift af kvælstofoxider, lovom energiafgift af mineralolieprodukter m.v. og lov om afgift af naturgasog bygas (Højere afgift på luftforurening fra NOxm.v.).Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 8 af 2. december 2011, som er stilletefter ønske af Ole Birk Olesen (LA).
Thor Möger Pedersen/ Lene Skov Henningsen

Spørgsmål:

Hvor stor en andel af danske virksomheder anvender NOx reducerende anlæg, og er det ikkekorrekt, at danske virksomheder i modsætning til udenlandske virksomheder benytter NOx re-ducerende anlæg.?

Svar:

Udledningerne af NOxkan begrænses ad to veje. Man kan reducere dannelsen af NOxved for-brændingen, og/eller man kan efterfølgende rense røggassen for NOx.Lavere dannelse af NOxkræver ikke nødvendigvis investeringer eller større anlæg, men kan imange tilfælde opnås ved en justering af forbrændingsforholdene for et givet anlæg.Der er få anlæg, der har efterfølgende rensning af røggasserne, men de få, der har, er ofte de,der har stort energiforbrug. Det gælder både her i landet og i udlandet. Der kan dog også væresmå anlæg med røgrensning.NOxudledningerne i EU landene er blevet reguleret på forskellig vis. Reguleringen pålæggersjældent virksomhederne at bruge en bestemt teknik, men fastsætter øvre grænseværdier. Der ermeget stor spredning i NOxudledningerne, og for nogle anlæg kan det være tilstrækkeligt at fo-retage visse driftsmæssige ændringer, mens det for andre kan kræve investeringer.Det er ikke Skatteministeriets indtryk, at det i almindelighed gælder, at der er flere rensningsan-læg i Danmark end i de sammenlignelige EU lande m.v. for industrivirksomheder. Det kangælde ved sammenligning med nogle lande, men ikke ved sammenligning med andre lande. Ogdet kan gælde ved sammenligning inden for den ene branche, men ikke ved sammenligning in-denfor den anden branche.
Side 2