Skatteudvalget 2011-12
L 33 Bilag 16
Offentligt
1048697_0001.png
1048697_0002.png
J.nr. 2011-231-0049Dato: 30. november 2011
TilFolketinget - Skatteudvalget
L33 - Forslag til lov om ændring af chokoladeafgiftsloven, tobaksafgifts-loven, øl- og vinafgiftsloven og forskellige andre love (Afgiftsforhøjelserpå chokolade, sukkervarer, is, sodavand, tobak, øl og vin)Hermed sendes kommentar til bilag 5 – henvendelse fra Richard Fynbo,Fynbo Foods A/S.
Thor Möger Pedersen/ Susanne Reinholdt Andersen
Richard Fynbo A/Sanfører, athan er dybt bekymret for finanslovsforslaget om omlægningaf sukkerafgift til også at omfatte fødevarer (marmelade, survarer m.v.).Det er hans klare opfattelse, at en gennemførelse af forslaget om at pålægge sukkerafgift på fø-devarer vil koste dansk eksport og arbejdspladser i ”Udkantsdanmark”, hvor virksomhederne,der fremstiller disse produkter, hovedsageligt er placeret.Fynbo Foods har haft en kontinuerlig vækst og fremgang, og er i dag blandt de største produ-center af marmelade til den danske befolkning.Han anfører, at kiloprisen på sukker som følge af reducerede EU kvoter er steget fra 4,00 kr. til6,00 kr. pr. kg. Det har betydet, at udsalgsprisen på marmelade er steget med ca. 20 %. Hvissukkerprisen stiger med afgiften på kr. 23,75, vil udsalgsprisen på marmelade i supermarkeder-ne som minimum stige til det dobbelte, hvilket vil få katastrofal indflydelse på efterspørgslen.Endvidere anfører han, at der intet sundhedsaspekt er i at pålægge sukkerafgift på marmelade,da fedme skyldes en helt anden type produkter og livsstil. Det vil heller ikke løse problemetmed en slunken statskasse, da efterspørgslen vil blive så lav, at grundlaget for at produceremarmelade i Danmark vil forsvinde.Dansk marmelade har generelt et lavere sukkerindhold end udenlandsk marmelade. Gennemfø-res forslaget, vil dansk marmelade blot være at finde i historiebøgerne, mens den smule marme-lade de danske forbrugere fremover vil efterspørge i så fald vil blive højsukker marmelade fraudlandet.Også som regional formand for DI og bestyrelsesmedlem i Væksthus Nordjylland har RichardFynbo svært ved at forstå sammenhængen mellem ønsket om en kickstart af økonomien ogøgede afgifter og dermed skattetryk.
Kommentar:Usunde fødevarer udgør i dag en stor sundhedsrisiko for danskerne og er en hovedårsag til etfor stort indtag af specielt fedt og sukker, ikke mindst blandt personer med lav indkomst, der iforvejen er udsat for livsstilssygdomme.Marmelade bidrager til en ikke-uvæsentlig del af danskernes sukkerindtag, og regeringen ogEnhedslisten finder det derfor relevant at inddrage marmelade som en del af de afgiftspligtigesukkervarer i chokoladeafgiftsloven.Hvordan afgrænsningen af afgiftsgrundlaget foretages mest hensigtsmæssigt, og hvorledes sat-serne for marmelade etc. skal fastlægges, vil der i løbet af 2012 blive taget nærmere stilling til.
Side 2