Skatteudvalget 2011-12
L 33 Bilag 37
Offentligt
1055773_0001.png
1055773_0002.png
J.nr. 2011-231-0049Dato: 12-12-2011
TilFolketinget - Skatteudvalget
L33 - Forslag til lov om ændring af chokoladeafgiftsloven, tobaksafgifts-loven, øl- og vinafgiftsloven og forskellige andre love (Afgiftsforhøjelserpå chokolade, sukkervarer, is, sodavand, tobak, øl og vin)Hermed sendes kommentar til bilag 23 – henvendelse fra Dansk Isindustri.
Thor Möger Pedersen/ Susanne Reinholdt Andersen

Dansk Isindustri

redegører for historikken bag konsumisafgiften, samt for de sidste mange årsstigning i afgiften og konkluderer, at en liter is fra 2012 samlet set, inkl. fedtafgift, vil blive be-lagt med 10,10 kr. i afgift.Det anføres, at en afgiftsstigning som den foreslåede vil føre til, at markedet for konsumis vilfalde, og grundlaget for at producere is samt dermed mange arbejdspladser helt vil forsvinde.På denne baggrund konkluderes det også, at det er yderst tvivlsomt, hvorvidt forhøjelsen vil gi-ve det ønskede provenu.Opfordringen til Skatteudvalget er derfor:-Sæt ikke konsumisafgiften op igen, daooodet ikke vil give det ønskede provenudet vil betyde tab af arbejdsplader i Danmarkisbranchen allerede er hårdt beskattet – senest med fedtafgiften.
Kommentar:Regeringen og Enhedslisten er med finansloven for 2012 enige om en omfattende kickstart afdansk økonomi, som skal skabe flere arbejdspladser og mere vækst. Bl.a. fremrykkes offentligeinvesteringer, der skabes bedre forhold for iværksættere og flere praktikpladser.Forhøjelsen af afgifterne i L33 bidrager til en holdbar og ansvarlig finansiering af de offentligeudgifter og er samtidig med til at understøtte centrale målsætninger om styrket folkesundhed,bedre uddannelse og bedre miljø.Is bidrager i ikke uvæsentlig grad til danskernes indtag af fedt og sukker. Regeringen finder detderfor rimeligt, at konsumisafgiften inddrages i finansieringen af finansloven for 2012 på linjemed andre usunde fødevarer.
Side 2