Skatteudvalget 2011-12
L 33 Bilag 5
Offentligt
1044450_0001.png
1044450_0002.png

Fra:

Brian Mikkelsen

Sendt:

13. november 2011 14:23

Til:

Liza Christensen

Emne:

Kære Brian MikkelsenMit navn er Richard Fynbo. Jeg er direktør for marmeladefabrikken Fynbo Foods i Vrå, Hjørring kommune,Vendsyssel.Jeg har skriver til dig, da jeg er dybt bekymret for finanslovsforslaget om omlægning af sukkerafgift til ogsåat omfatte fødevarer (marmelade, survarer m.v.).Som nordjysk valgte folketingsmedlemmer fra regeringspartierne har jeg sendt mine bekymringer tilfinansordfører Marianne Jelved fra Radikale Venstre og fødevareordfører Orla Hav fra Socialdemokratiet,ligesom jeg til oppositionen har sendt bekymringerne til fødevareordfører Lene Espersen fra DetKonservative Folkeparti. Sidst nævnte henviste til dig som erhvervs og skatteordfører og medlem af bådeSkatteudvalget og Erhvervs-, Vækst og Eksportudvalget.Det er min klare opfattelse, at en gennemførelse af forslaget om at pålægge sukkerafgift på fødevarer vilkoste dansk eksport og arbejdspladser i ”udkants Danmark”, hvor virksomhederne, der fremstiller disseprodukter hovedsageligt er placeret.Siden etableringen af Fynbo Foods tilbage i 2002, har vi haft en kontinuerlig vækst og fremgang, og er i dagblandt de største producenter af marmelade til den danske befolkning. Vi er markedsleder og førendeindenfor fairtrade og økologiske produkter i Danmark, ligesom vi producerer mere end � af handlens egnemærker – eksempelvis Coop og Änglamark til Kvickly og Superbrugsen. Vi har fra starten været det mankalder vækst-iværksætter og har gennem alle ni år investeret kraftigt i en fuldautomatisk produktion og er iøjeblikket i færd med at færdiggøre vores femte byggeri, hvor fabrikken udvides med yderligere 120 meter.Med den nyeste og mest miljøvenlige teknologi og høj automatiseringsgrad er vi blevet i stand til atkonkurrere med udlandet, således eksporteres i dag 1/3 af vores omsætning. Vi beskæftiger 50-60medarbejdere (afhængig af sæson).Men til hvilken nytte har vi nu skabt en mellemstor arbejdsplads i landets udkantsområde, hvis vores nyeregering nu ønsker at udslette erhvervet i Danmark.I år er kiloprisen på sukker som følge af reducerede EU kvoter steget fra 4,00 kr. til 6,00 kr. pr. kg. (50 %).Det har betydet, at udsalgsprisen på marmelade er steget med ca. 20 %. Prisstigningen på sukker har væretens for alle producenter og efter mange måneders tab, er det nu lykkedes at få gennemført prisstigningeroverfor detailhandlen, som naturligvis har væltet prisstigningen videre over på forbrugerne. Det er nuhåbet, at de højere udsalgspriser ikke vil få efterspørgslen på marmelade til at falde.I finanslovsforslaget bliver der foreslået en afgiftsforhøjelse fra kr. 17,75 til 23,75 kr. pr. kg sukker og atsukkerafgiften fra 2013 også skal omfatte marmelade, survarer etc. – altså ikke blot underlødige produktersom slik og sodavand, men også fødevarer.Hvis sukkerprisen stiger med afgiften på kr. 23,75 - fra i dag kr. 6,00 til 29,75 kr. pr. kg inkl. afgift (400 %), viludsalgsprisen på marmelade i supermarkederne som minimum stige til det dobbelte, hvilket vil fåkatastrofal indflydelse på efterspørgslen.
Der er ingen sundhedsaspekt i at pålægge sukkerafgift på marmelade. Jeg tør roligt garantere, at det ikke er20 gram marmelade (9 gram sukker) på en skive brød, eller for den sags skyld syltede asier eller rødbeder,som forårsager fedme. Fedme skyldes en helt anden type produkter og livsstil. Med andre ord er derudelukkende tale om indførelse af en afgift for at øge skatteindtægterne. Men desværre vil det heller ikkeløse problemet med en slunken statskasse, da efterspørgslen vil blive så lav, at grundlaget for at produceremarmelade i Danmark vil forsvinde. Man opnår dermed ikke flere indtægter men det modsatte. Mandræber et helt erhverv og sender flere borgere ud i arbejdsløshedskøen. Skatteindtægterne falder ogomkostninger til overførselsindkomster stiger.Dansk marmelade har sin egen bekendtgørelse og dispensation fra EU, da nordisk marmelade kunindeholder ca. 45 % sukker, mens marmeladelovgivningen i resten af verdenen foreskriver, at marmeladeskal indeholde minimum 60 % sukker, for at må hedde marmelade (Konfitüra, Jam etc.). Når vi sælger danskmarmelade i udlandet, kalder vi det således eksempelvis Fruchtaufstrich i Tyskland og Preserve, FruitSpread eller Reduced Sugar Jam i engelsk talende lande. Udlandet opfatter dansk marmelade som etsundere produkt af højere kvalitet end traditionel udenlandsk marmelade. Dansk marmelade passerdesuden ind i det politiske ønske om at fremme det nordiske køkken.Gennemføres forslaget, vil dansk marmelade blot være at finde i historiebøgerne, mens den smulemarmelade de danske forbrugere fremover vil efterspørge i så fald vil blive højsukker marmelade fraudlandet.Også som regional formand for DI og bestyrelsesmedlem i Væksthus Nordjylland må jeg sige, at jeg i dethele taget har jeg svært ved at forstå sammenhængen mellem ønsket om en kickstart af økonomien ogøgede afgifter og dermed skattetryk. I min optik sætter øgede afgifter hverken gang i det private forbrugeller forbedrer virksomhedernes konkurrenceevne.Min bekymring deles af kommunens socialdemokratiske borgmester Arne Bolet og den lokale LO formandOle Carlsen, der bestemt ikke ønsker, at området mister flere industrielle arbejdspladser i rækken af de2.000, der lokalt er forsvundet indenfor den seneste korte årrække.Jeg håber du vil viderebringe mine bekymringer til Skatteudvalget og du er velkommen til at anvendedenne skrivelse offentligt i udvalget som bilag til sagen.Jeg ser frem til at høre fra dig.På forhånd tak.Med venlig hilsenRichard Fynbo