Skatteudvalget 2011-12
L 33
Offentligt
1052991_0001.png
1052991_0002.png
J.nr. 2011-231-0049Dato: 7. december 2011
TilFolketinget - Skatteudvalget

L 33 - Forslag til lov om ændring af chokoladeafgiftsloven, øl- og vin-

afgiftsloven og forskellige andre love (Afgiftsforhøjelser på chokolade,

sukkervarer, is, sodavand, tobak, øl og vin).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 18 af 2. december 2011. Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra Dennis Flydtkjær (DF).
Thor Möger Pedersen/ Susanne Reinholdt Andersen

Spørgsmål:

Er ministeren enig i, at når folk handler varer syd for grænsen, køber de ofte store mængderpå en gang, og at det bevirker, at forbruget af de pågældende varer øges, fordi folk har entendens til f.eks. at drikke flere øl, og spise mere chokolade, når de først har indkøbt varer-ne og har dem stående i bryggerset, kælderen eller garagen? Hvis ministeren kan genkendedette billede, kan ministeren så medgive, at lovforslaget kan få en sundhedsskadelig effekt,og hvis ikke, bedes ministeren forklare, hvordan øget grænsehandel kan have en sundheds-forbedrende effekt?

Svar:

Det er ikke min vurdering, at øgede afgifter på usunde fødevarer mv. medfører et øget for-brug af de pågældende varer. Tværtimod har jeg en klar forventning om, at forbruget af depågældende varer vil falde som følge af afgiftsforhøjelserne.Jeg forventer dog også, at grænsehandlen vil stige, men da faldet i forbruget forventes atvære større end stigningen i grænsehandlen, vil det samlet set medføre en positiv sund-hedsmæssig effekt.Det er i øvrigt samme forudsætning, som den tidligere regering lagde til grund for afgifts-ændringerne på bl.a. chokolade og cigaretter i forbindelse medForårspakke 2.0.
Side 2