Skatteudvalget 2011-12
L 33
Offentligt
1055694_0001.png
1055694_0002.png
1055694_0003.png

Samrådsspørgsmål B

Ministeren bedes redegøre for hvornår der regnesmed ketchupeffekter, og hvornår der ikke gør.

Svar:

Ketchupeffekter er som bekendtpopulærbetegnelsen for en ikke kontinuertreaktion. For en ny flaske ketchup vil der ikkekomme noget ud, selvom den vendes på hovedet.Et let slag i bunden har heller ingen effekt, menhele indholdet flyder ud ved et ukendt kraftigereslag.Erfaringer fra udlandet har peget på, at der irelation til forhøjelser af afgifterne på cigaretterog røgtobak er opstået ketchupeffekter.Inddragelse af ketchupeffekter i beregningerne afgrænsehandelen med cigaretter og røgtobak sketeførste gang iRapport om grænsehandel 2004,ogdet skal som nævnt ses i lyset af, at det er forcigaretter og tobak, at man især har set og derforhar erfaring med ketchupeffekter. I rapporten fra2004 blev der indregnet en ketchupeffekt iforhold til den tyske grænsehandel i Danmarkved afgiftsnedsættelser.I de senere grænsehandelsanalyser har manfortsat med at indregne ketchupeffekter iforbindelse med beregningerne afafgiftsændringer på cigaretter og røgtobak iforhold til udlændinges køb i Danmark.I forbindelse med Forebyggelseskommissionensarbejde blev der i Skatteministeriet bestiltberegninger af meget store afgiftsstigninger, som
-2-
lå langt ud over det, Skatteministeriet normaltregner på, og det blev i den sammenhængantaget, at der ville indtræde ketchupeffekter idanskeres grænsehandel i udlandet ved megetstore prisændringer.I forbindelse med udarbejdelsen afStatus overgrænsehandel, maj 2010blev det som nævnt imin besvarelse af det forrige spørgsmål, forførste gang forsøgt at kvantificere denneketchupeffekt på baggrund af udenlandskeerfaringer med sammenhængen mellemprisudvikling og grænsehandel inkl. illegalhandel.For de øvrige varer som analyseres igrænsehandelsanalyserne, regnes der derimodikke med ketchupeffekter.Det skal for det første ses i lyset af, at afgifternepå disse varer udgør en langt mindre del afvarens pris, end det er tilfældet med cigaretter ogrøgtobak, hvorfor ketchupeffekter på disse varervil have langt mindre provenumæssigekonsekvenser, end det er tilfældet med tobak.For det andet har der på disse varer ikke tidligereværet tegn på ketchupeffekter udover sodavand,hvor der i 2001 i forbindelse med en forhøjelsefra 1 kr. til 1 kr. og 65 øre pr. liter var tegn på, atder blev udløst en ketchupeffekt. Senereafgiftsnedsættelser medførte ikke den forventedenedgang i grænsehandlen. Det skal dog også ses ilyset af, at afgiftsnedsættelserne var længe om atslå igennem i priserne i Danmark.
-3-
For det tredje er der i L 33 tale omafgiftsforhøjelser af en størrelsesorden, hvor detikke vurderes, at være relevant at inddrageketchupeffekter i beregningerne.