Skatteudvalget 2011-12
L 33
Offentligt
1055696_0001.png
1055696_0002.png

Samrådsspørgsmål D

Ministrene bedes redegøre for konsekvensernefor illegal handel som følge af øgedeafgiftsstigninger på typiskegrænsehandelsprodukter.

Svar:

Som jeg allerede har givet udtryk for i flereskriftlige svar til Folketinget, er det minforventning, at de foreslåede afgiftsforhøjelservil medføre en vis stigning i den illegale handel,idet der samtidig forventes en stigning i denlovlige grænsehandel. Samtidig vil jeg dogunderstrege, at jeg ikke mener, at de foreslåedeforhøjelser vil medføre prisstigninger i en sådanstørrelsesorden, at de skulle skabe incitamentertil en kraftig vækst i den illegale handel.
For at dæmme op for den stigning i den illegalehandel, som måtte komme som følge afafgiftsstigningerne, er der som led i aftalen omfinansloven for 2012 afsat 10 mio. kr. i 2012 og2013 til SKATs indsats over for illegal import afafgiftspligtige varer. Helt konkret bliver de 10mio. kr. omsat til 16 årsværk, som skal styrkekontrolindsatsen overfor virksomheder, somsælger ubeskattede varer, og borgere, der afsløresi ulovlig videresalg af varer importeret tilprivatforbrug.Herudover er de 50 ekstra årsværk, der medaftalen om styrket toldkontrol blev tilført SKATtil kontrol på grænsestregen, blevet overført tilandet – og noget mere hensigtsmæssigt – arbejdemed bekæmpelse af grænseoverskridende
-2-
kriminalitet. Arbejdet udføres af fleksible mobileenheder, der primært opererer sombaglandspatruljer med indsatser i de grænsenæreområder. Fokus er rettet mod indførsel af bl.a.punkafgiftspligtige varer.