Skatteudvalget 2011-12
L 33
Offentligt
1060629_0001.png
1060629_0002.png
J.nr. 2011-231-0049Dato: 21-12-2011
TilFolketinget - Skatteudvalget

L 33 - Forslag til lov om ændring af chokoladeafgiftsloven, øl- og vin-

afgiftsloven og forskellige andre love (Afgiftsforhøjelser på chokolade,

sukkervarer, is, sodavand, tobak, øl og vin).

Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 83 af 20. december. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra ikke medlem af udvalget (MFU) Mette Bock (LA).
Thor Möger Pedersen/ Susanne Reinholdt Andersen

Spørgsmål:

Anser ministeren det for at være fremmende for væksten i dansk erhvervsliv, at man medden meget kort varslede vedtagelse af nye skatter og afgifter pr. 1. januar 2012 pålæggerdetailhandlen krav om at skulle beregne afgift på mange varenumre på mindre end én uge?De kort varslede nye skatter og afgifter gør, at detailhandelen udsættes for overarbejde mel-lem jul og nytår, ligesom der må indkaldes ekstraordinær arbejdskraft, som ofte må afløn-nes på timebasis, idet de nye afgifter skal plejes i varesystemerne, ligesom prisskilte skaludskiftes i butikkerne, da afgifterne er skruet således sammen, at forbrugerpriserne vil sti-ge. Dertil kommer det forhold, at oversøiske varer, der allerede er bestilt og nu er på vej tilDanmark med i-pris og udsalgspris fastlagt, og hvor varerne er medtaget i allerede tryktereklameaviser (da disse typisk trykkes 10 uger før de bliver husstandsomdelt), hvilket bety-der, at f.eks. større detailkæder ikke kan lægge øgede afgifter over på kunden, men må sæl-ge de pågældende varer med store økonomiske tab og med nedskæringer og eventuelt fy-ringer til følge.

Svar:

Med Finansloven for 2012 ønsker regeringen og Enhedslisten at skabe et moderne ogretfærdigt Danmark, med fornyet fremgang, flere arbejdspladser og samtidig en god, socialbalance.Aftaleparterne er enige om at øge de offentlige indtægter gennem skatter og afgifter medsamlet 5 mia. kr. De øgede indtægter bidrager til en holdbar og ansvarlig finansiering af deoffentlige udgifter og er samtidig med til at understøtte centrale målsætninger om styrketfolkesundhed, bedre uddannelse og bedre miljø.Regeringen erkender, at tiden fra lovforslagets vedtagelse til ikrafttrædelsestidspunktet erkort, men må samtidig understrege, at der er behov for, at indtægterne fra de øgede afgifterallerede fra januar 2012 bidrager til finansieringen af de ovennævnte initiativer.
Side 2