Miljøudvalget 2011-12
L 41
Offentligt
1064835_0001.png
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. 001-02456Den 10. januar 2012
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 9. december 2011 stillet følgendespørgsmål nr. 1 til L 41 - Forslag til lov om ændring af lov om kemikalier.(Gennemførelse af EU-regler om egenkontrol og oplysnings- og undersøgel-sespligt samt skærpede regler om håndhævelse), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Henrik Høegh (V).

Spørgsmål nr. 1 (L 41)

Vil ministeren præcisere, om regeringen i realiteten anvender implemente-ringen af RoHS-direktivet til at udbrede kravene til bl.a. administration oghåndhævelse m.v. til resten af den danske kemikalielovgivning?

Svar

Lovforslaget overimplementerer ikke RoHS-direktivets krav til virksomhe-derne. Disse krav implementeres på samme niveau som i andre EU-lande.Det overordnede formål med lovforslaget er at bidrage til, at der kommerfærre miljøfarlige stoffer ud i miljøet, og lovforslaget medvirker således tildet overordnede mål på lang sigt om at skabe mulighed for at kunne genan-vende de materialer og ressourcer, der er i det elektriske og elektroniske ud-styr.En af vejene til at opnå dette overordnede formål er at sikre en effektivhåndhævelse af reglerne. Lovforslaget indebærer derfor nye initiativer ved-rørende en styrket håndhævelse. Disse initiativer vil efter lovforslaget gældefor alle overtrædelser, uanset om overtrædelsen vedrører EU-regler ellernationale regler.Der er efter min opfattelse ikke grund til, at der skulle gælde mindre effekti-ve tilsyns- og håndhævelsesregler for varer, der er omfattet af rent nationaleregler end for varer, der er omfattet af EU-regler, når beskyttelseshensynet erdet samme, og det er således kun i det omfang virksomhederne overtræderreglerne, at de nye håndhævelsesregler vil give anledning til øgede admini-strative byrder.For god ordens skyld skal jeg samtidig understrege, at Miljøministeriet iforbindelse med udarbejdelsen af den bekendtgørelse, der skal udmønte reg-ler, naturligvis vil arbejde for, at reglerne tilrettelægges så ubureaukratisksom muligt. I den forbindelse vil der naturligvis blive lyttet til de hørings-svar, der kommer i forbindelse med den eksterne høring af udkastet til be-kendtgørelsen.
Ida Auken/ Claus TorpMiljøministeriet • Højbro Plads 4 • 1200 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk