Transportudvalget 2011-12, Transportudvalget 2011-12, Transportudvalget 2011-12
L 47 Bilag 11, L 47 A Bilag 11, L 47 B Bilag 11
Offentligt
1079798_0001.png
1079798_0002.png
1079798_0003.png
1079798_0004.png
1079798_0005.png
Til lovforslag nr.L 47
Folketinget 2011-12
Betænkning afgivet af Transportudvalget den 7. februar 2012
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om godskørsel og lov om buskørsel(Bødeforhøjelser og arbejdstid for selvstændige vognmænd)[af transportministeren (Henrik Dam Kristensen)]1. ÆndringsforslagDansk Folkepartis medlemmer af udvalget har stillet 1ændringsforslag om deling af lovforslaget, som er tiltrådt afdet øvrige udvalg.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 30. november 2011 og vartil 1. behandling den 13. december 2011. Lovforslaget blevefter 1. behandling henvist til behandling i Transportudval-get.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.HøringLovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i hø-ring. Den 7. december 2011 sendte transportministeren deindkomne høringssvar og et notat herom til udvalget, og den22. december 2011 oversendte transportministeren et revide-ret høringsnotat.Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget1 skriftlig henvendelse fra Dansk Transport og Logistik(DTL) og 3 skriftlige henvendelser fra Brancheorganisationfor den danske vejgodstransport (ITD).Transportministeren har over for udvalget kommenteret 3af de skriftlige henvendelser til udvalget.DeputationerEndvidere har ITD mundtligt over for udvalget redegjortfor sin holdning til lovforslaget.SpørgsmålUdvalget har stillet 39 spørgsmål til transportministerentil skriftlig besvarelse, som denne har besvaret.3. Indstillinger og politiske bemærkningerEtflertali udvalget (V, S, RV, SF, EL og KF) vil stem-me for ændringsforslaget om deling af lovforslaget. Flertal-let indstiller de under A og B nævnte lovforslag tilvedtagel-se.Etmindretali udvalget (DF) vil stemme for ændringsfor-slaget om deling af lovforslaget. Mindretallet indstiller detunder B nævnte forslag tilvedtagelseog det under A nævntelovforslag tilforkastelseved 3. behandling.Etandet mindretali udvalget (LA) vil stemme for æn-dringsforslaget om deling af lovforslaget. Mindretallet ind-stiller de under A og B nævnte lovforslag tilforkastelseved3. behandling.Transportministeren har oplyst, at der ikke er hjemmel tilat tilbageholde et køretøj, der udfører godskørsel i strid medEU-reglerne. Dette gælder eksempelvis udførelse af ulovligcabotagekørsel. Udvalget har derfor med tilfredshed bemær-ket, at ministeren agter at indsætte en hjemmel i det lovfor-slag om ændring af lov om godskørsel og lov om buskørsel,der forventes fremsat til foråret, så der udtrykkeligt bliveradgang til at tilbageholde et motorkøretøj, der udfører gods-kørsel i strid med EU-reglerne, og til at tilbageholde køretø-jer, indtil en eventuel bøde er betalt eller der er stillet sikker-hed herfor.Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin ogJavnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens af-givelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen.
DokumentIdJournalnummer
2
4. Ændringsforslag med bemærkningerÆndringsforslagAf etmindretal(DF), tiltrådt af etflertal(det øvrige ud-valg):aÆndringsforslag om deling af lovforslaget1)Lovforslaget deles i to lovforslag med følgende titlerog indhold:A.»Forslag til lov om ændring af lov om godskørsel og lovom buskørsel. (Arbejdstid for selvstændige vognmænd)«omfattende § 1, nr. 1, § 2, nr. 1, og § 3.
B.»Forslag til lov om ændring af lov om godskørsel og lovom buskørsel. (Bødeforhøjelser)« omfattende § 1, nr. 2, § 2,nr. 2, og § 3.[Forslag om deling af lovforslaget]BemærkningerTil nr. 1Med ændringsforslaget ønsker Dansk Folkeparti at ud-skille spørgsmålet om arbejdstid for selvstændige vogn-mænd til et selvstændigt lovforslag. Det giver Dansk Folke-parti mulighed for at stemme for den resterende del af dethidtidige lovforslag vedrørende bødeforhøjelser, mensDansk Folkeparti vil stemme imod lovforslaget om regule-ring af arbejdstiden for selvstændige vognmænd.
Benny Engelbrecht (S)fmd.Karin Gaardsted (S) Magnus Heunicke (S) Mette Reissmann (S) Orla Hav (S)Rasmus Prehn (S) Torben Hansen (S) Andreas Steenberg (RV) Rasmus Helveg Petersen (RV) Lone Loklindt (RV)Jesper Petersen (SF) Anne Baastrup (SF) Henning Hyllested (EL) Per Clausen (EL) Lars Dohn (EL) Thomas Danielsen (V)Martin Geertsen (V) Flemming Damgaard Larsen (V)nfmd.Lars Christian Lilleholt (V) Kristian Pihl Lorentzen (V)Karsten Nonbo (V) Hans Christian Schmidt (V) Kim Christiansen (DF) Morten Marinus (DF) Jørn Dohrmann (DF)Leif Mikkelsen (LA) Villum Christensen (LA) Lars Barfoed (KF) Tom Behnke (KF)Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474422171612
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)
981111
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 47Bilagsnr.12345678910TitelHøringssvar og høringsnotat, fra transportministerenHenvendelse af 7/12-11 fra DTLUdkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetHenvendelse af 9/12-11 fra ITDTidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetHenvendelse af 16/12-11 fra ITDRevideret høringsnotat, fra transportministerenFakta om dansk vejtransport fra ITD1. udkast til betænkning2. udkast til betænkningOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 47Spm.nr.123TitelSpm. om kommentar til henvendelse af 7/12-11 fra DTL, tiltransportministeren, og ministerens svar herpåSpm. om kommentar til henvendelse af 9/12-11 fra ITD, til trans-portministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvorvidt der er tale om EU-implementering, som kræ-ves, og i givet fald med hvilken deadline, til transportministeren,og ministerens svar herpåSpm. om, hvilke lande der har gennemført de foreslåede ændrin-ger, til transportministeren, og ministerens svar herpåSpm. om motivationen for, at loven skal træde i kraft allerede1/3-12, til transportministeren, og ministerens svar herpåSpm. om færdselsuheldssager de sidste 5 år, hvor årsagen tilskri-ves, at en selvstændig vognmand ikke har overholdt køre- og hvi-letidsbestemmelserne, til transportministeren, og ministerens svarherpåSpm. om, hvilke andre EU-lande der har implementeret arbejds-direktivet i samme omfang, som lovforslaget lægger op til, tiltransportministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvilke lande i EU der har gennemført EU-parlamentetsog Rådets direktiv 2002/15/EF af 11. marts 2002 om tilrettelæg-gelse af arbejdstid for personer, til transportministeren, og mini-sterens svar herpåSpm. om omkostningerne for de enkelte vognmænd i de øvrigeEU-lande i forhold til de danske vognmænd i forbindelse med ob-ligatorisk deltagelse i vognmandskurser, til transportministeren,og ministerens svar herpåSpm. om overtrædelser, som efter Transportministeriets oplysnin-ger ikke har været bedømt ved domstolene, til transportministe-ren, og ministerens svar herpå
456
7
8
9
10
4
11
12
13
14
15
16
17
18
19
2021
22
23
2425
26
Spm., om buslovens § 1, stk.1, kun gælder for danske vognmændfor kørsel i Danmark, til transportministeren, og ministerens svarherpåSpm., om en bøde bliver fremsendt til det danske vognmandsfir-ma på baggrund af en indberetning fra landet, hvori overtrædel-sen er begået, til transportministeren, og ministerens svar herpåSpm. om udenlandske vognmænd, som foretager ulovlig cabota-gekørsel i Danmark, vil få tilbageholdt deres køretøj, til transport-ministeren, og ministerens svar herpåSpm. om udenlandske chauffører og ejeren af et udenlandsk køre-tøj, der antræffes i Danmark, skal overholde godskørselslovens §6, stk. 4, om bestemmelser for løn- og arbejdsvilkår, til transport-ministeren, og ministerens svar herpåSpm., om man kontrollerer, om udenlandske chauffører reelt eransatte hos tilladelsesindehaveren til det gods, som køres, tiltransportministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvordan det konkret kontrolleres, om der fortsat er gyl-dige tilladelsespapirer til et udenlandsk vogntog, til transportmi-nisteren, og ministerens svar herpåSpm., om det er det pågældende land, hvor vogntoget antræffes,som skal sanktionere, til transportministeren, og ministerens svarherpåSpm., om det er korrekt, at ikke en eneste udenlandsk vognmander blevet sigtet eller dømt i Danmark, til transportministeren, ogministerens svar herpåSpm. om, hvilke andre EU-lande der har fastsat regler, som gen-nemfører arbejdstidsdirektivet, til transportministeren, og ministe-rens svar herpåSpm. om en oversigt over øvrige EU-landes bødestørrelser, tiltransportministeren, og ministerens svar herpåSpm. om at ændre praksis, således at udenlandske vognmænd ogchauffører får samme bødesum som danske overtrædere, til trans-portministeren, og ministerens svar herpåSpm., om fartskriveroplysninger skal benyttes til kontrol af ar-bejdstidsdirektivet, til transportministeren, og ministerens svarherpåSpm. om teknisk bistand til udformning af et ændringsforslag,som opdeler lovforslaget i to lovforslag, til transportministeren,og ministerens svar herpåSpm. om kommentar til henvendelse af 16/12-11 fra ITD, tiltransportministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvordan myndighederne skal skelne mellem overhol-delse af godskørselslovens § 6, stk. 4, og overholdelse af de kol-lektive overenskomster, til transportministeren, og ministerenssvar herpåSpm. om, hvorvidt det er lovgivningsmæssigt korrekt, at myndig-hederne de facto delegerer afgørelseskompetence til private orga-nisationer, til transportministeren, og ministerens svar herpå
5
27
28
29
30
31
32
3334
35
36
37
38
39
Spm. om, hvorvidt der er lighed for loven, når kontrollen medoverholdelse af overenskomster alene skal rettes mod virksomhe-der, der har valgt at stå uden for en arbejdsgiverorganisation, tiltransportministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvorvidt der er tale om et de facto organisationskravved krav om overholdelse af kollektive overenskomster, når virk-somheder alene ved medlemskab af en arbejdsgiverorganisationkan få rådgivning om fortolkning af overenskomsten, til trans-portministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvorvidt den systematiske kontrol med overholdelse afkollektive overenskomster vil omfatte såvel virksomheder, der ermedlemmer af arbejdsgiverorganisationer, som virksomheder, derer uorganiserede, til transportministeren, og ministerens svar her-Spm. om, hvorvidt der er lighed for loven, hvis kontrollen medoverholdelse af kollektive overenskomster alene skal rettes modvirksomheder, der har valgt at stå uden for en arbejdsgiverorgani-sation, til transportministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvorvidt det er arbejdsmarkedets parter, der skal bereg-ne overtræderens økonomiske gevinst, til transportministeren, ogministerens svar herpåSpm. om, hvorvidt Polen, Rumænien, Finland og Sverige er op-startet på lovgivningen, jf. svar på L 47 – spørgsmål 4, til trans-portministeren, og ministerens svar herpåSpm. om ændring af ikrafttrædelsesdatoen fra 1/3-12 til1/7-12, tiltransportministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvorvidt der vil være tale om »diskrimination« mellemdanske og udenlandske vognmænd, når Danmark indfører mulig-hed for, at der kan foretages administrative tilsyn og fartskriveraf-læsning, til transportministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvorvidt Danmark bør frafalde krav om obligatoriskdeltagelse i vognmandskurser, når ingen andre EU-lande har lig-nende krav, til transportministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvorvidt ministeren vil indføre den nævnte mulighedfor tilbageholdelse af køretøjer, indtil bøder for overtrædelser afnærværende lov er betalt, til transportministeren, og ministerenssvar herpåSpm. om oversendelse af en oversigt over bødestørrelserne i an-dre EU-lande for de mest gængse forseelser, til transportministe-ren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvorvidt ITD’s forslag om »advarsel ved førstegangs-tilfælde« vil være urealistisk/diskriminerende i forhold til uden-landske vognmænd, til transportministeren, og ministerens svarherpåSpm. om ministerens kommentarer til den opdeling af lovforslagL 47, som er foreslået ved ændringsforslag nr. 1, til transportmi-nisteren, og ministerens svar herpå