Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12
L 51 Bilag 8
Offentligt
1072545_0001.png
1072545_0002.png
1072545_0003.png
Til lovforslag nr.L 51
Folketinget 2011-12
Betænkning afgivet af Sundheds- og Forebyggelsesudvalget den 31. januar 2012
Udkasttil
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af sundhedsloven(Tilskud til tandbehandling til personer med medfødte sjældne sygdomme)[af ministeren for sundhed og forebyggelse (Astrid Krag)]1. ÆndringsforslagMinisteren for sundhed og forebyggelse har stillet 1 æn-dringsforslag til lovforslaget.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 14. december 2011 og vartil 1. behandling den 10. januar 2012. Lovforslaget blev ef-ter 1. behandling henvist til behandling i Sundhed- og For-byggelsesudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i 2 møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og ministeren for sundhed og forebyggelsesendte den 2. december 2011 dette udkast til udvalget, jf.SUU alm. del – bilag 104. Den 6. januar 2012 sendte mini-steren for sundhed og forebyggelse de indkomne hørings-svar og et notat herom til udvalget.Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtagetskriftlige henvendelser fra:Dansk Epilepsiforening,Danske Handicaporganisationer ogDe Offentlige Tandlæger.Ministeren for sundhed og forebyggelse har over for ud-valget kommenteret de skriftlige henvendelser.DeputationerEndvidere har De Offentlige Tandlæger mundtligt overfor udvalget redegjort for deres holdning til lovforslaget.SpørgsmålUdvalget har stillet 9 spørgsmål til ministeren for sund-hed og forebyggelse til skriftlig besvarelse, som denne harbesvaret.3. Indstillinger og politiske bemærkningerEtflertal(S, DF, RV, SF og EL) indstiller lovforslaget tilvedtagelsemed det stillede ændringsforslag.Dansk Folkepartis medlemmer af udvalget glæder sigover, at den nuværende regering har fremsat dette lovfor-slag, dog havde Dansk Folkeparti gerne set, at man havdetaget hele tandområdet op til revision, da der er flere grup-per, som ville have brug for et økonomisk løft. Dansk Folke-parti havde gerne set, at man også havde taget grupper medsom patienter med aggressiv paradentose, diabetes, ellerpersoner som får medicin, der skader deres tænder.Dansk Folkeparti mener også, at det er vigtigt, at lovenkommer de personer til gode, der har behov for det. Derforbør det ikke være en konkret diagnoseliste, som udgør af-grænsningen, da det ikke nødvendigvis er diagnosen, somafgør behovet. Fokus bør være på sygdomskompleksitet ogbehov for specialiseret tandbehandling som følge af en diag-nose, der indbefatter alvorlige tandproblemer hos den enkel-te.Enhedslistens medlemmer af udvalget understreger, atEnhedslisten fortsat vil arbejde for, at brugerbetaling skalvæk fra tandplejeområdet.
DokumentIdJournalnummer
2
Etmindretali udvalget (V, LA og KF) indstiller lovfor-slaget tilforkastelseved 3. behandling.Venstres, Liberal Alliances og Det Konservative Folke-partis medlemmer af udvalget har stor sympati for de æn-dringer, regeringen foreslår, men der findes allerede i dagsærlige tilskudsmuligheder og tandplejetilbud, som de be-rørte personer kan være omfattet af. Endvidere medfører af-grænsningen af patientgruppen, at epileptikere og diabetike-re med massive tandproblemer som følge af deres sygdomikke er omfattet af lovændringen.Partierne noterer sig samtidig, at lovforslaget er en del afden samlede aftale om finansloven mellem regeringen ogEnhedslisten. Venstre, Liberal Alliance og Det KonservativeFolkeparti er ikke en del af den samlede finanslovaftale ogkan af flere årsager ikke støtte de enorme skatte- og afgifts-stigninger, regeringen og Enhedslisten har indgået aftaleom. Partierne kan derfor samlet set ikke støtte lovforslaget,idet partierne er uenige i finansieringen af forslaget og ikkefinder, at regeringens afgrænsning af patientgruppen er vel-begrundet nok.Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin ogJavnaðarflokkurin var på tidspunktet for betænkningens af-givelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget oghavde dermed ikke adgang til at komme med indstillingereller politiske udtalelser i betænkningen.
En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen. Der gøres opmærksom på, at et flertal elleret mindretal i udvalget ikke altid vil afspejle et flertal/min-dretal ved afstemning i Folketingssalen.4. Ændringsforslag med bemærkningerÆndringsforslagAfministeren for sundhed og forebyggelse,tiltrådt af etfler-tal(S, DF, RV, SF og EL):Til § 21)Datoen »1. februar 2012« ændres til: »1. marts 2012«.[Ændret ikræfttræden]BemærkningerTil nr. 1Det foreslås, at tidspunktet for lovens ikrafttræden æn-dres fra den 1. februar 2012 til 1. marts 2012 under hensyn-tagen til lovforslagets afsluttende behandling i Folketinget.
Annette Lind (S) Flemming Møller Mortensen (S) Julie Skovsby (S)fmd.Karen J. Klint (S) Sophie Hæstorp Andersen (S)Kirsten Brosbøl (S) Orla Hav (S) Camilla Hersom (RV) Sofie Carsten Nielsen (RV) Liv Holm Andersen (RV)Jonas Dahl (SF) Özlem Sara Cekic (SF) Anne Baastrup (SF) Stine Brix (EL) Per Clausen (EL) Hans Andersen (V)nfmd.Anne-Mette Winther Christiansen (V) Jane Heitmann (V) Sophie Løhde (V) Hans Christian Schmidt (V) Eyvind Vesselbo (V)Fatma Øktem (V) Liselott Blixt (DF) Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) Peter Skaarup (DF) Mette Hjermind Dencker (DF)Joachim B. Olsen (LA) Thyra Frank (LA) Benedikte Kiær (KF)Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474422171612
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)
981111
3
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 51Bilagsnr.1234567TitelHøringssvar og høringsnotatHenvendelse af 11/1-12 fra Danske HandicaporganisationerHenvendelse af 12/1-12 fra Dansk EpilepsiforeningUdkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetTidsplan for udvalgets behandling af lovforslagetHenvendelse af 16/1-12 fra De Offentlige TandlægerÆndringsforslag, fra ministeren for sundhed og forebyggelse
Oversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 51Spm.nr.1TitelSpm. om kommentar til henvendelsen af 11/1-12 fra Danske Han-dicaporganisationer, til ministeren for sundhed og forebyggelse,og ministerens svar herpåSpm. om kommentar til henvendelsen af 11/1-12 fra Dansk Epi-lepsiforening, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og mi-nisterens svar herpåSpm. om kommentar til henvendelsen af 16/1-12 fra De Offentli-ge Tandlæger, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og mi-nisterens svar herpåSpm. om tilskudsberettigede personkreds, til ministeren for sund-hed og forebyggelse, og ministerens svar herpåSpm., om der kunne findes andre mere hensigtsmæssige kriterierat afgrænse personkredsen ud fra, til ministeren for sundhed ogforebyggelse, og ministerens svar herpåSpm. om, hvorfor Sundhedsstyrelsen først efter lovforslagets ved-tagelse vil udarbejde en vejledende liste, til ministeren for sund-hed og forebyggelse, og ministerens svar herpåSpm. om, hvem der i tvivlstilfælde skal afgøre, om personen eromfattet af § 166, til ministeren for sundhed og forebyggelse, ogministerens svar herpåSpm., om der kunne være opnået såvel mere tandsundhed sommere lighed i sundhed ved at anvende midlerne til socialt udsattegrupper af voksne, til ministeren for sundhed og forebyggelse, ogministerens svar herpåSpm. om, hvordan udgifterne forbundet med lovforslaget er esti-meret, til ministeren for sundhed og forebyggelse, og ministerenssvar herpå
2
3
45
6
7
8
9