Retsudvalget 2011-12
L 53 Bilag 1
Offentligt
1056839_0001.png
1056839_0002.png
1056839_0003.png
1056839_0004.png
Strafferetskontoret
Dato:30. november 2011Kontor: StrafferetskontoretSagsbeh: Stephan Andreas Dam-gaardSagsnr.: 2011-731-0014Dok.:270668

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT

vedrørende

Udkast til forslag til lov om ændring af lov om ændring af straffelo-

ven, retsplejeloven, lov om konkurrence- og forbrugerforhold på te-

lemarkedet, våbenloven, udleveringsloven samt lov om udlevering af

lovovertrædere til Finland, Island, Norge og Sverige (Ændring af revi-

sionsbestemmelse)

1. Hørte myndigheder og organisationer mv.

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndighederog organisationer mv.:Østre Landsret, Vestre Landsret, Sø- og Handelsretten, samtlige byretter,Domstolsstyrelsen, Den Danske Dommerforening, Dommerfuldmægtig-foreningen, HK-Landsklubben Danmarks Domstole, Rigsadvokaten� For-eningen af Offentlige Anklagere, Rigspolitiet, Politiforbundet, HK-Landsklubben for Politiet, Datatilsynet, Advokatrådet, Danske Advokater,Landsforeningen af Forsvarsadvokater, Institut for Menneskerettigheder,Retssikkerhedsfonden, Amnesty International, Retspolitisk Forening, DI,Dansk Erhverv, HORESTA, Brancheforeningen Telekommunikationsin-dustrien, Brancheorganisationen Forbruger Elektronik, Dansk IT, ISPADK (Foreningen af Internetleverandører), Foreningen af Danske InternetMedier, IT-Branchen, ITEK/Dansk Industri, PROSA, SAM-DATA (HK),IFPI Danmark, Business Software Alliance Danmark, IT-Politisk For-ening, Multimedieforeningen, Kommunedata KMD, CSC Danmark A/S,TDC A/S, Telenor A/S, Telia A/S, Hi3G Denmark ApS, Lejernes LO ogAndelsboligforeningernes Fællesrepræsentation.
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Justitsministeriet har modtaget høringssvar fra:Østre Landsret, Vestre Landsret, Sø- og Handelsretten, HK-LandsklubbenDanmarks Domstole, Rigsadvokaten, Foreningen af Offentlige Anklagere,Rigspolitiet, Politiforbundet, Datatilsynet, Advokatrådet, Institut for Men-neskerettigheder, Brancheforeningen Telekommunikationsindustrien –med tilslutning fra ITEK/Dansk Industri og IT-Branchen – IT-PolitiskForening og Hi3G Denmark ApS.Justitsministeriets kommentarer til høringssvarene er anført i kursiv.

2. Høringssvarene

2.1. Generelle bemærkninger

Østre Landsret, Vestre Landsret, Sø- og Handelsretten, HK-

Landsklubben Danmarks Domstole, Rigsadvokaten, Foreningen af

Offentlige Anklagere, Rigspolitiet, Politiforbundet

og

Datatilsynet

harikke bemærkninger til udkastet til lovforslag.

Advokatrådet

tilslutter sig forslaget om at udskyde revisionen af retsple-jelovens § 786, stk. 4.

Institut for Menneskerettigheder

henviser til sit høringssvar i tilknytningtil lov nr. 650 af 15. juni 2010, hvorved revisionen af retsplejelovens§ 786, stk. 4, blev udskudt til folketingsåret 2011-12. I det tidligere hø-ringssvar anbefalede instituttet bl.a. en bredere vurdering af logningsreg-lerne, som burde tage udgangspunkt i Kommissionens evaluering af log-ningsdirektivet. Instituttet har ikke i øvrigt bemærkninger til det nu fore-liggende lovforslag.

Brancheforeningen Telekommunikationsindustrien

– med tilslutningfra

ITEK/Dansk Industri

og

IT-Branchen

– støtter, at revisionen af dedanske logningsregler afventer Kommissionens overvejelser om en revisi-on af logningsdirektivet samt arbejdet i den tværministerielle arbejdsgrup-pe om registrering af oplysninger om brugere af taletidskort mv.

Hi3G Denmark ApS

noterer sig den foreslåede udsættelse af revisionenaf de danske logningsregler og har ikke i øvrigt bemærkninger til lovfors-lagets indhold.

IT-Politisk Forening

er indforstået med den foreslåede udsættelse af revi-sionen af de danske logningsregler. Foreningen giver i den forbindelse ud-tryk for, at det er hensigtsmæssigt ikke blot at afvente Kommissionens ak-2
tuelle overvejelser, men også at følge udviklingen på området i de andreEU-medlemslande.

2.2. Fremtidig revision af de danske logningsregler mv.

Brancheforeningen Telekommunikationsindustrien

– med tilslutningfra

ITEK/Dansk Industri

og

IT-Branchen

– finder behov for en snarligevaluering af de danske logningsregler, også uanset den foreslåede udsky-delse af revisionen af retsplejelovens § 786, stk. 4. I den forbindelse børdet bl.a. overvejes, om den betydning, som de registrerede oplysninger omteletrafik har for efterforskning og retsforfølgning af forbrydelser, står irimeligt forhold til de væsentlige omkostninger, som registreringen og op-bevaringen af oplysningerne er forbundet med.

Brancheforeningen Telekommunikationsindustrien mv.

anfører endvi-dere, at formålet med at udskyde revisionen af de danske regler må være atsikre, at reglerne i et og alt tilpasses nye EU-regler (herunder forventedenye regler om en kortere opbevaringsperiode og om en reduktion af antal-let af typer af data, som skal registreres og opbevares). Dette formål børfremgå klart af bemærkningerne.

IT-Politisk Forening

stiller bl.a. spørgsmålstegn ved, hvilken nytte de re-gistrerede oplysninger om teletrafik har for retshåndhævelsen, og anfægteri den forbindelse konklusionerne herom i Kommissionens evalueringsrap-port om logningsdirektivet. Derudover anføres bl.a., at en øget overvåg-ning kan skabe mistillid til de retshåndhævende myndigheder. Foreningenopfordrer i øvrigt til, at den tværministerielle arbejdsgruppe om registre-ring af oplysninger om brugere af taletidskort mv., snarest leverer en ende-lig rapport, som kan drøftes bredt. Foreningen gengiver i den forbindelse isit høringssvar et notat, som foreningen tidligere har udarbejdet om ar-bejdsgruppens foreløbige overvejelser.Som det fremgår af pkt. 5 i lovforslagets almindelige bemærkninger, sætterDanmarks EU-retlige forpligtelser grænser for, hvilke ændringer der kanforetages af de danske logningsregler. Efter Justitsministeriets opfattelsebør overvejelserne om en revision af de danske regler på området såledesske i lyset af logningsdirektivet – herunder det forslag til revision af direk-tivet, som Kommissionen forventes at fremlægge i løbet af 2012.Justitsministeriet finder af samme grund ikke grundlag for at udtale signærmere om de mulige resultater af overvejelserne i EU-regi.
3
Det bemærkes samtidig, at der som anført under pkt. 5 i lovforslagets al-mindelige bemærkninger, i forbindelse med en kommende revision af dedanske logningsregler så vidt muligt bl.a. vil blive taget stilling til behovetfor at ændre opbevaringsperioden for loggede data og behovet for at regi-strere og opbevare flere typer af data.Når det fornødne grundlag for en revision af de danske regler foreligger,vil Justitsministeriet inddrage interessenterne på området. De synspunkterog bekymringer, som bl.a. tele- og internetbranchen måtte give udtryk for,vil således indgå i de kommende overvejelser og drøftelser om de danskelogningsregler.Særligt for så vidt angår den omtalte tværministerielle arbejdsgruppe be-mærkes, at arbejdsgruppen for tiden er ved at overveje, hvordan oplysnin-ger om brugere af taletidskort, internetcaféer, gratis trådløs adgang til in-ternettet (hot spots) og internetadgang på biblioteker mv. kan registreres.Arbejdet omfatter vanskelige spørgsmål, herunder af teknisk karakter, somfortsat er under overvejelse i arbejdsgruppen. Synspunkterne fra IT-Politisk Forening vil indgå i disse overvejelser.Når arbejdsgruppens rapport foreligger, vil der være grundlag for at tagestilling til, i hvilket omfang der er anledning til initiativer, ligesom ar-bejdsgruppens overvejelser vil inddrages i forbindelse med en kommenderevision af de danske logningsregler.

3. Lovforslaget

Det fremsatte lovforslag svarer med enkelte redaktionelle ændringer til hø-ringsudkastet.
4