Retsudvalget 2011-12
L 53
Offentligt
1075343_0001.png
1075343_0002.png
1075343_0003.png
Strafferetskontoret
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:2. februar 2012Kontor: StrafferetskontoretSagsbeh: Stephan Andreas Dam-gaardSagsnr.: 2011-731-0014Dok.:323780
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 12 vedrørende forslag til lovom ændring af lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, lov omkonkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleve-ringsloven samt lov om udlevering af lovovertrædere til Finland, Island,Norge og Sverige (Ændring af revisionsbestemmelse) (L 53) som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 17. januar 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 12 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om æn-

dring af straffeloven, retsplejeloven, lov om konkurrence- og forbru-

gerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleveringsloven samt lov

om udlevering af lovovertrædere til Finland, Island, Norge og Sverige.

(Ændring af revisionsbestemmelse) (L 53) fra Folketingets Retsud-

valg:

”Vil ministeren redegøre for hvad logningsbekendtgørelsen harkostet hhv. den danske stat og teleindustrien at implementereog hvad den årlige omkostning til opretholdelse og brug af sy-stemerne mv. løber op i for hhv. staten og teleindustrien?”

Svar:

1.

Logningsbekendtgørelsen er udstedt i medfør af retsplejelovens § 786,stk. 4, hvorefter det påhviler udbydere af telenet eller teletjenester at fore-tage registrering og opbevaring i 1 år af oplysninger om teletrafik til brugfor efterforskning og retsforfølgning af strafbare forhold.Bestemmelsen i retsplejelovens § 786, stk. 4, blev indsat ved lov nr. 378 af6. juni 2002. Det fremgår af forarbejderne hertil (pkt. 6 i de almindeligebemærkninger i lovforslag nr. L 35), at man var bekendt med, at lovforsla-get ville medføre visse merudgifter for erhvervslivet.Det følger af telelovgivningen, at udbydere at elektroniske kommunikati-onsnet eller -tjenester til slutbrugere uden udgift for staten skal sikre, at dettekniske udstyr og de tekniske systemer, som udbyderen anvender, er ind-rettet, så politiet kan få adgang til oplysninger om teletrafik samt til at fo-retage indgreb i meddelelseshemmeligheden i form af historiske teleoplys-ninger og udvidet teleoplysning efter reglerne i retsplejelovens kapitel 71og 74.Det er således forudsat i telelovgivningen, at de udgifter, som er forbundetmed indretning af systemerne med henblik på at gøre indgreb i meddelel-seshemmeligheden mulige, skal afholdes af teleudbyderne.

2.

Når det gælder teleselskabernes omkostninger som følge af logningsbe-kendtgørelsen, kan Justitsministeriet oplyse, at den daværende Erhvervs-og Selskabsstyrelse i april 2011 – i forbindelse med afrapporteringen påden daværende regerings målsætning om nedbringelse af de administrativebyrder – udarbejdede en opdatering af AMVAB-målingen (Aktivitetsbase-ret Måling af Virksomhedernes Administrative Byrder) på Justitsministeri-ets område. Med opdateringen blev der foretaget en opgørelse over udvik-2
lingen i de administrative byrder ved Justitsministeriets erhvervsrettedelovgivning for perioden juli 2005 til udgangen af 2010. Opgørelsen ved-lægges (er tilgængelig påwww.amvab.dk).Om de administrative byrder for teleselskaberne i relation til logningsbe-kendtgørelsen fremgår det af opgørelsen (side 22), at teleselskaberne harvurderet at have løbende byrder for ca. 60 mio. kr. Det er anført, at byrder-ne fordeler sig med ca. 50 mio. kr. vedrørende driften af de nuværendelogningssystemer og ca. 10 mio. kr. vedrørende afskrivninger på udgiftertil udvikling af nye systemer, som er etableret for at leve op til kravene ilogningsbekendtgørelsen.

3.

Det kan tilføjes, at politiet yder godtgørelse til teleudbyderne for de fak-tiske udgifter, der er forbundet med teleudbydernes bistand til gennemfø-relse af konkrete indgreb i meddelelseshemmeligheden.
3