Retsudvalget 2011-12
L 53
Offentligt
1075334_0001.png
1075334_0002.png
1075334_0003.png
Strafferetskontoret
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:2. februar 2012Kontor: StrafferetskontoretSagsbeh: Stephan Andreas Dam-gaardSagsnr.: 2011-731-0014Dok.:323790
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 13 vedrørende forslag til lovom ændring af lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, lov omkonkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleve-ringsloven samt lov om udlevering af lovovertrædere til Finland, Island,Norge og Sverige (Ændring af revisionsbestemmelse) (L 53) som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 17. januar 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 13 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om æn-

dring af straffeloven, retsplejeloven, lov om konkurrence- og forbru-

gerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleveringsloven samt lov

om udlevering af lovovertrædere til Finland, Island, Norge og Sverige.

(Ændring af revisionsbestemmelse) (L 53) fra Folketingets Retsud-

valg:

”Af REU alm. del - bilag 146, fremgår det, at myndighederne ien række tilfælde har udtrukket data, som er blevet registreretmere end 12 måneder forud for udtrækket (age of data). Ifølgelogningsbekendtgørelsens § 9 skal registrerede oplysningeropbevares i 1 år. Vil ministeren oplyse om den dokumenteredepraksis med at trække oplysning efter op til 24 måneders opbe-varing, jf. bilag 146, er lovlig, og hvor længe disse logningsda-ta kan opbevares lovligt og hvilket regelsæt der regulerer detteforhold?”

Svar:

1.

Logningsbekendtgørelsen er udstedt i medfør af retsplejelovens § 786,stk. 4, hvorefter det påhviler udbydere af telenet- eller teletjenester at fore-tage registrering og opbevaring (logning) i 1 år af oplysninger om teletra-fik til brug for efterforskning og retsforfølgning af strafbare forhold.Bestemmelsen i retsplejelovens § 786, stk. 4, blev indført for at sikre, atoplysninger om teletrafik er tilgængelige, når retten ved kendelse har be-stemt, at politiet til brug for en konkret efterforskning eller retsforfølgningaf alvorlig kriminalitet kan foretage indgreb i meddelelseshemmeligheden.

2.

Logningsbekendtgørelsen pålægger i den forbindelse teleudbyderne atopbevareen række oplysninger i 1 år. Bekendtgørelsen forholder sig der-imod ikke til, om teleselskaberne kan opbevare oplysningerne i længeretid.Reglerne om teleudbydernes pligt til atsletteoplysninger er fastsat i be-kendtgørelse nr. 715 af 23. juni 2011 om udbud af elektroniske kommuni-kationsnet og -tjenester (udbudsbekendtgørelsen), som hører under Er-hvervs- og Vækstministeriet. Herudover gælder efter omstændighedernereglerne i persondataloven.Efter § 23 i udbudsbekendtgørelsen skal udbydere af offentlige elektroni-ske kommunikationsnet og -tjenester sikre, at trafikdata vedrørende abon-nenter eller brugere slettes eller anonymiseres, når de ikke længere er nød-vendige for fremføringen af kommunikationen. Det fremgår dog samtidig2
af bestemmelsen, at det er tilladt for en udbyder at opbevare trafikdata tilvisse nærmere angivne formål, herunder bl.a. til debitering af abonnentersamt til opfyldelsen af de forpligtelser, der påhviler dem i medfør af log-ningsbekendtgørelsen.Politiet kan kræve oplysninger, som teleudbyderne er i besiddelse af, udle-veret, når betingelserne for at foretage indgreb i meddelelseshemmelighe-den i retsplejelovens kapitel 71 og eventuelt også reglerne i kapitel 74 ombeslaglæggelse og edition er opfyldte. Dette gælder uanset baggrunden for,at oplysningerne er opbevaret, og adgangen hertil er således ikke begræn-set til tilfælde, hvor oplysningerne er opbevaret med det formål at opfyldelogningsforpligtelsen i logningsbekendtgørelsen.
3