Retsudvalget 2011-12
L 53
Offentligt
1095980_0001.png
1095980_0002.png
1095980_0003.png
Strafferetskontoret
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:23. marts 2012Kontor: StrafferetskontoretSagsbeh: Stephan Andreas Dam-gaardSagsnr.: 2011-731-0014Dok.:339562
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 16 vedrørende forslag til lovom ændring af lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, lov omkonkurrence- og forbrugerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleve-ringsloven samt lov om udlevering af lovovertrædere til Finland, Island,Norge og Sverige (Ændring af revisionsbestemmelse) (L 53), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 6. februar 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Pernille Skipper (EL).
Morten Bødskov/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 16 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om æn-dring af straffeloven, retsplejeloven, lov om konkurrence- og forbru-gerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleveringsloven samt lovom udlevering af lovovertrædere til Finland, Island, Norge og Sverige(Ændring af revisionsbestemmelse) (L 53) fra Folketingets Retsud-valg:”Vil ministeren som opfølgning på svar på spørgsmål nr. 4 re-degøre for, hvad begrebet ”regnskabsmateriale” indebærer, så-ledes at det bliver muligt at foretage en sammenligning af deoplysninger, der opbevares i 1 år, jf. logningsbekendtgørelsenog de oplysninger, som opbevares i 5 år jf. bogføringsloven?”Svar:1.Indledningsvis bemærkes, at bogføringsloven hører under Erhvervs- ogVækstministeriet, som til brug for besvarelsen af spørgsmålet har afgivetfølgende udtalelse:”Bogføringsloven regulerer pligten og kravene til en bogfø-ringspligtigs registreringer og dokumentation af økonomiskekonsekvenser af dennes handlinger, transaktioner og øvrigehændelser. Transaktioner og hændelser skal for at blive bogførtvære af økonomisk karakter, dvs. disse skal som data indehol-de pengeværdier direkte eller indeholde oplysninger, der gør,at en handling eller en hændelse kan opgøres til pengeværdier.Bogføringsloven indeholder definitioner i kapitel 2, §§ 2 -5.Ordlyden i lovens § 3, der omhandler regnskabsmaterialet, ly-der:3.Som regnskabsmateriale anses1. registreringer, herunder transaktionssporet, jf. § 4, stk. 1,2. eventuelle beskrivelser af bogføringen, herunder aftaler omelektronisk dataudveksling, jf. § 14, stk. 2,3. eventuelle beskrivelser af systemer til at opbevare og frem-finde opbevaret regnskabsmateriale, jf. § 14, stk. 3,4. bilag og anden dokumentation, jf. § 5,5. oplysninger i øvrigt, som er nødvendige for kontrolsporet,jf. § 4, stk. 2,6. regnskaber, som kræves udarbejdet i henhold til lovgivning,og7. eventuelle revisionsprotokoller.Stk. 2.Medmindre andet fremgår af lovgivningen i øvrigt,omfatter et regnskab, jf. stk. 1, nr. 6, også eventuelle årsberetnin-ger og lignende, der er knyttet til regnskabet.
Det samlede materiale, som i loven er benævnt som regn-skabsmateriale jf. ovenfor, dokumenterer bogføringens udfø-relse og efterfølgende behandling samt verificerer bogførin-gens og heraf afledte materialers rigtighed og nøjagtighed.”2
Erhvervs- og Vækstministeriet har i øvrigt henvist til Bogføringsvejled-ningen, som bl.a. indeholder en nærmere beskrivelse af de enkelte dele afregnskabsmaterialet, jf. særligt vejledningens afsnit 4.5 og 4.6. Vejlednin-gen er tilgængelig på Erhvervsstyrelsens hjemmeside (www.eogs.dk).2.Der kan i tilknytning til ovenstående henvises til besvarelsen af spørgs-mål nr. 13 vedrørende lovforslaget.Som det fremgår heraf, vil politiet – i overensstemmelse med reglerne omindgreb i meddelelseshemmeligheden i retsplejelovens kapitel 71 samt ef-ter omstændighederne eventuelt også reglerne i lovens kapitel 74 om edi-tion – kunne kræve udlevering af oplysninger, som en teleudbyder er i be-siddelse af, herunder oplysninger om teletrafik mv.De pågældende regler i retsplejeloven er ikke begrænset til at angå oplys-ninger, som opbevares i medfør af logningsforpligtelsen. Der kan såledesogså være tale om oplysninger, som den pågældende teleudbyder eksem-pelvis opbevarer i medfør af bogføringsloven eller anden lovgivning.Det tilføjes, at når det gælder logningsforpligtelsen efter retsplejelovens§ 786, stk. 4, giver denne forpligtelse ikke politiet adgang til oplysninger –herunder oplysninger om teletrafik mv. – i videre omfang end tidligere.Formålet med logningsforpligtelsen er således alene at sikre, at de pågæl-dende oplysninger foreligger, hvis der bliver brug for dem i forbindelsemed efterforskning og retsforfølgning af kriminalitet.
3