Retsudvalget 2011-12
L 53
Offentligt
1075299_0001.png
1075299_0002.png
1075299_0003.png
Strafferetskontoret
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:2. februar 2012Kontor: StrafferetskontoretSagsbeh: Stephan Andreas Dam-gaardSagsnr.: 2011-731-0014Dok.:323933
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 4 vedrørende forslag til lov omændring af lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, lov om konkur-rence- og forbrugerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleveringslovensamt lov om udlevering af lovovertrædere til Finland, Island, Norge ogSverige (Ændring af revisionsbestemmelse) (L 53), som FolketingetsRetsudvalg har stillet til justitsministeren den 13. januar 2012. Spørgsmå-let er stillet efter ønske fra Pernille Skipper (EL).
Morten Bødskov/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 4 vedrørende forslag til lov om ændring af lov om æn-

dring af straffeloven, retsplejeloven, lov om konkurrence- og forbru-

gerforhold på telemarkedet, våbenloven, udleveringsloven samt lov

om udlevering af lovovertrædere til Finland, Island, Norge og Sverige.

(Ændring af revisionsbestemmelse) (L 53) fra Folketingets Retsud-

valg:

”Vil ministeren redegøre for, hvilke oplysninger teleselskaber-ne er forpligtet til at gemme og i hvor lang tid, efter hhv. bog-føringsloven og logningsbekendtgørelsen?”

Svar:

1.

Efter retsplejelovens § 786, stk. 4, påhviler det udbydere af telenet- ellerteletjenester at foretage registrering og opbevaring i 1 år af oplysninger omteletrafik til brug for efterforskning og retsforfølgning af strafbare forhold.Nærmere regler herom er fastsat i bekendtgørelse nr. 988 af 28. september2006 om udbydere af elektroniske kommunikationsnets og elektroniskekommunikationstjenesters registrering og opbevaring af oplysninger omteletrafik (logningsbekendtgørelsen). Bekendtgørelsen gennemfører storedele af logningsdirektivet og er i vid udstrækning baseret på direktivet.Det følger af logningsbekendtgørelsens § 1, at udbydere af elektroniskekommunikationsnet eller -tjenester til slutbrugere skal foretage registreringog opbevaring af oplysninger om teletrafik, der genereres eller behandles ideres net.Efter logningsbekendtgørelsens §§ 4-6 skal udbyderne registrere en rækkenærmere angivne oplysninger om fastnettelefoni, mobiltelefoni, internet-trafik, e-mail og internettelefoni. Det gælder bl.a. oplysninger om det op-kaldte og det opkaldende nummer i forbindelse med telefonsamtaler,IP-adresser i forbindelse med brug af internettet samt modtagende og af-sendende e-mail-adresser i forbindelse med brug af udbyderens egnee-mail-tjenester.Udbyderne skal derimod ikke registrere og opbevare indholdet af kommu-nikation, hverken i forbindelse med telefonsamtaler, brug af internettet el-ler brug af udbyderens e-mail-tjenester.De registrerede oplysninger opbevares i 1 år, jf. bekendtgørelsens § 9.
2

2.

Efter bogføringsloven gælder for alle erhvervsdrivende virksomheder,der er etableret i Danmark, en pligt til at bogføre og opbevare regnskabs-materiale. Regnskabsmaterialet skal efter lovens § 10, stk. 1, opbevares i 5år fra udgangen af det regnskabsår, materialet vedrører. Formålet med lo-ven er at sikre, at de pågældende oplysninger er tilgængelige, f.eks. medhenblik på udarbejdelse af virksomhedens årsregnskab eller til brug foropkrævning af skatter og afgifter, efterkontrol og efterforskning.
3