Retsudvalget 2011-12
L 55 Bilag 4
Offentligt
1063245_0001.png
1063245_0002.png
1063245_0003.png
Strafferetskontoret
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
4. januar 2012StrafferetskontoretEsben Haugland2011-731-0012272992

SUPPLERENDE

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT

vedrørende

forslag til lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven, lov om er-

statning fra staten til ofre for forbrydelser og færdselsloven (Forhøjel-

se af den kriminelle lavalder) (L 55)

1. Hørte myndigheder og organisationer mv.

Et lovudkast har været i høring hos:Østre Landsret, Vestre Landsret, Sø- og Handelsretten, samtlige byretter,Domstolsstyrelsen, Den Danske Dommerforening, Dommerfuldmægtig-foreningen, Rigsadvokaten, Foreningen af Offentlige Anklagere, Rigspoli-tiet, Politiforbundet i Danmark, Foreningen af Fængselsinspektører og Vi-cefængselsinspektører, Kriminalforsorgsforeningen, Dansk Fængselsfor-bund, HK-Landsklubben for Kriminalforsorgen, Datatilsynet, Advokatrå-det, Landsforeningen af Forsvarsadvokater, Det Kriminalpræventive Råd,Danske Regioner, Kommunernes Landsforening, Børne- og Kulturcheffor-eningen, Foreningen af Socialchefer, Dansk Socialrådgiverforening,Landsforeningen af Socialpædagoger, Socialpædagogernes Landsforbund,Landsforeningen af Opholdssteder, Dansk Psykologforening, BUPL,Danmarks Lærerforening, Dansk Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab,Institut for Menneskerettigheder, Retssikkerhedsfonden, Retspolitisk For-ening, Kriminalpolitisk Forening (KRIM), SSP-samrådet, Amnesty Inter-national, Red Barnet, Børnerådet, Børnesagens Fællesråd, Rådet for Etni-ske Minoriteter og Danske Advokater.
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Justitsministeriet har den 12. december 2011 fremsendt en kommenterethøringsoversigt vedrørende høringssvarende fra Østre Landsret, VestreLandsret, Sø- og Handelsretten, Domstolsstyrelsen, Den Danske Dommer-forening, Rigsadvokaten, Foreningen af Fængselsinspektører og Vice-fængselsinspektører, Datatilsynet, Landsforeningen af Forsvarsadvokater,Det Kriminalpræventive Råd, Danske Regioner, Kommunernes Landsfor-ening, Børne- og Kulturchefforeningen, Dansk Socialrådgiverforening,Landsforeningen af Socialpædagoger, Socialpædagogernes Landsforbund,Landsforeningen af Opholdssteder, Dansk Psykologforening, DanmarksLærerforening, Institut for Menneskerettigheder, Retssikkerhedsfonden,Retspolitisk Forening, SSP-samrådet, Red Barnet, Børnerådet, Børnesa-gens Fællesråd og Rådet for Etniske Minoriteter.Denne supplerende kommenterede høringsoversigt omfatter høringssvare-ne fra Rigspolitiet og Advokatrådet.Nedenfor er gengivet de væsentligste punkter i de modtagne høringssvar.Justitsministeriets kommentarer til høringssvarene er anførtmed kursiv.

2. Høringssvarene

Advokatrådet,

der i sin tid udtalte sig imod en sænkelse af dem kriminellelavalder, hilser lovforslaget velkommet.

Rigspolitiet

har bl.a. anført, at det vil være muligt at tilbageføre de æn-dringer i politiets registre, der blev foretaget i forbindelse med nedsættel-sen af den kriminelle lavalder pr. 1. juli 2010. Det vil ligeledes være mu-ligt at sikre, at afgørelser, der er registreret på de 14-årige, ikke figurererpå straffeattesterne. Rigspolitiet afventer i øvrigt Justitsministeriets udmel-ding om, hvordan ”kombinationssituationerne” (hvor der ved samme afgø-relse er dømt for lovovertrædelser begået som både 14- og 15-årig) skalhåndteres i relation til Kriminalregistret.Rigspolitiet har anført, at systemændringerne først kan forventes endeligtimplementeret i systemerne pr. 1. marts 2012, hvorfor der må iværksættesmidlertidige procedurer for politikredsenes registreringer, såfremt lovensikrafttræden fremrykkes.Rigspolitiet henstiller, at der i lovforslaget nærmere beskrives, hvorledesder i registreringsmæssig henseende skal forholdes med foto, fingeraftrykog DNA optaget af en sigtet person på 14 år.Det fremgår af retsplejelovens § 821 b, stk. 1, sidste pkt., at politiet ikkemå opbevare personfotografi, fingeraftryk eller andet materiale og andre2
oplysninger, der er tilvejebragt ved legemsindgreb, og som vedrører mis-tænkte personer under 14 år, med henblik på senere identifikation.Med lovforslaget foreslås – som en konsekvens af den foreslåede ændringaf den kriminelle lavalder – at aldersgrænsen på 14 år i bl.a. retsplejelo-vens § 821 b tilbageføres til 15 år.Hvis lovforslaget vedtages, vil eventuelle fotos, fingeraftryk og DNA-materiale optaget af en sigtet person på 14 år således skulle destrueres.Der henvises i øvrigt til pkt. 3.5 i lovforslagets bemærkninger og bemærk-ningerne til lovforslagets § 2, nr. 3.For så vidt angår de nævnte ”kombinationssituationer” henvises til be-mærkningerne til Rigsadvokatens høringssvar i den kommenterede hø-ringsoversigt (side 4), som er oversendt til Retsudvalget den 12. december2011.
3