Retsudvalget 2011-12
L 55
Offentligt
1070596_0001.png
1070596_0002.png
Strafferetskontoret
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
24. januar 2012StrafferetskontoretEsben Haugland2011-731-0012322984
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1 vedrørende forslag til lov omændring af straffeloven, retsplejeloven, lov om erstatning fra staten til ofrefor forbrydelser og færdselsloven (Forhøjelse af den kriminelle lavalder)(L 55), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 17.januar 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1 vedrørende forslag til lov om ændring af straffeloven,

retsplejeloven, lov om erstatning fra staten til ofre for forbrydelser og

færdselsloven (Forhøjelse af den kriminelle lavalder) (L 55) fra Folke-

tingets Retsudvalg:

”Hvad er baggrunden for at ministeren ikke mener, at en 14-årig har den ”fornødne modenhed” til at det er forsvarligt atanvende strafferetlige sanktioner?”

Svar:

Som anført i bemærkningerne til lovforslaget er det regeringens grundlæg-gende synspunkt, at en person kun bør kunne pålægges strafansvar fra denalder, hvor vedkommende i almindelighed kan antages at have opnået denfornødne modenhed til, at det er forsvarligt at anvende strafferetlige sank-tioner.Det er i den forbindelse regeringens opfattelse, at den nedsættelse af denkriminelle lavalder, som blev gennemført under den daværende regering i2010, skete uden tilstrækkelig saglig fundering. Der er således ikke holde-punkter for at antage, at kriminalitet kan forebygges og bekæmpes effek-tivt ved at behandle børn som kriminelle voksne.Som flertallet i Ungdomskommissionen således også fremhævede, børindsatsen over for de helt unge lovovertrædere ikke ”retliggøres” ved atlade domstolene frem for de sociale myndigheder tage hånd om et barnseventuelle problemer.Dermed ikke sagt, at børn skal have lov til at begå voldelige overfald oganden kriminalitet, uden at samfundet reagerer.Som det fremgår af regeringsgrundlaget, vil regeringen således sikre enforstærket indsats mod ungdomskriminalitet. Det betyder bl.a., at myndig-hederne skal have det rigtige værktøj til hurtigt at kunne sætte ind medfasthed og konsekvens.Regeringen vil derfor i den kommende tid overveje og tage stilling til,hvilke nærmere initiativer der er behov for i forhold til en mere effektiv fo-rebyggelse og bekæmpelse af ungdomskriminalitet.
2