Retsudvalget 2011-12
L 55
Offentligt
1073282_0001.png
1073282_0002.png
1073282_0003.png
Strafferetskontoret
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
30. januar 2012StrafferetskontoretEsben Haugland2011-731-0012326490
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 13 vedrørende forslag til lovom ændring af straffeloven, retsplejeloven, lov om erstatning fra staten tilofre for forbrydelser og færdselsloven (Forhøjelse af den kriminelle laval-der) (L 55), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministerenden 20. januar 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Dennis Flydt-kjær (DF).
Morten Bødskov/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 13 vedrørende forslag til lov om ændring af straffelo-

ven, retsplejeloven, lov om erstatning fra staten til ofre for forbrydel-

ser og færdselsloven (Forhøjelse af den kriminelle lavalder) (L 55) fra

Folketingets Retsudvalg:

”Vil ministeren oplyse om der er fortilfælde for at Rigsad-vokaten udsender brev om berostillelse af straffesager i for-bindelse med, at der foreligger et udkast til et lovforslag pådet strafferetlige område?”

Svar:

Rigsadvokaten har oplyst, at der ikke – bortset fra brevet af 17. november2011 – inden for de senere år ses at være tilfælde, hvor Rigsadvokaten harudsendt retningslinjer, hvor straffesager på anklagemyndighedens foran-ledning er sat i bero under henvisning til, at der er udsendt et udkast til lov-forslag.Rigsadvokaten har i forlængelse heraf bemærket følgende:”Der ses ikke i de senere år at være fremsat lovforslag, der harindebåret afkriminalisering og dermed rejst spørgsmål om an-vendelsen af straffelovens § 3 i samme omfang som forslagetom ændring af den kriminelle lavalder. Det bemærkes endvide-re, at lovændringer, som indebærer nykriminalisering ellerskærpelse af straffe, alene vil have virkning for forhold, sombegås efter lovens ikrafttrædelsestidspunkt, jf. straffelovens§ 3, stk. 1, og at der derfor i disse tilfælde ikke opstår spørgs-mål om eventuel berostillelse af verserende sager.Det skal endvidere bemærkes, at Rigsadvokaten ved brev af23. december 2011 under henvisning til lovforslag nr. L 61 omændring af våbenloven (Straf for overtrædelse af knivforbud-det) fastsatte retningslinjer for anklagemyndighedens behand-ling af verserende sager om overtrædelse af våbenlovens § 4,stk. 1, om ulovlig besiddelse af knive på offentligt tilgængeligtsted.Af retningslinjerne fremgår bl.a., at sager om overtrædelse afvåbenlovens § 4, stk. 1, som må forventes at ville føre til enmildere straf, hvis de blev afgjort efter retningslinjerne i lov-forslag nr. L 61, ikke bør søges afgjort, før lovændringen i gi-vet fald er vedtaget og trådt i kraft, jf. herved straffelovens § 3,stk. 1. Herudover fremgår det, at sager, der både efter gælden-de ret og bemærkningerne til lovforslag nr. L 61 afgøres medhenholdsvis bøde eller frihedsstraf, som udgangspunkt skalfremmes på sædvanlig vis.Jeg kan endelig oplyse, at Rigsadvokaten tidligere et antal2
gange har sat sager i bero på forskellige retsområder. Dette ernavnlig sket i forbindelse med, at der er givet tredjeinstansbe-villing til at få et principielt spørgsmål om f.eks. lovfortolkningprøvet ved Højesteret, eller hvis EU-Domstolen er blevet fore-lagt præjudicielle spørgsmål om EU-retten, og hvor Højesteretseller EU-Domstolens afgørelse vil have betydning for afgørel-sen af en række (tilsvarende) sager.”
3