Retsudvalget 2011-12
L 55
Offentligt
1073983_0001.png
1073983_0002.png
1073983_0003.png
Strafferetskontoret
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
31. august 2012StrafferetskontoretEsben Haugland2011-731-0012323073
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 8 vedrørende forslag til lov omændring af straffeloven, retsplejeloven, lov om erstatning fra staten til ofrefor forbrydelser og færdselsloven (Forhøjelse af den kriminelle lavalder)(L 55), som Folketingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 17.januar 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V).
Morten Bødskov/Carsten Kristian Vollmer
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 8 vedrørende forslag til lov om ændring af straffeloven,

retsplejeloven, lov om erstatning fra staten til ofre for forbrydelser og

færdselsloven (Forhøjelse af den kriminelle lavalder) (L 55) fra Folke-

tingets Retsudvalg:

”Hvor mange 14-årige der er idømt bøde eller anden strafferet-lige sanktion vil, efter de seneste opgørelser herom, få bødeneller sanktionen eftergivet per 1. marts 2012 forudsat lovfor-slaget vedtages?”

Svar:

1.

Den foreslåede forhøjelse af den kriminelle lavalder vil medføre, at ger-ningsmænd, der på gerningstidspunktet ikke var fyldt 15 år, og hvis straf-fesag endnu ikke er endeligt pådømt ved lovens ikrafttræden, ikke kanstraffes, jf. straffelovens § 3, stk. 1. Det følger endvidere af straffelovens§ 3, stk. 2, at allerede idømte, men endnu ikke fuldt ud fuldbyrdede straffevedrørende gerningsmænd, der på gerningstidspunktet ikke var fyldt 15 år,ikke skal fuldbyrdes.Straffelovens § 3 indebærer bl.a., at endnu ikke betalte bøder for forholdbegået af en 14-årig bortfalder ved lovens ikrafttræden.Det forudsættes endvidere med lovforslaget, at det offentliges eventuellekrav om sagsomkostninger og andre retsfølger, som må anses for at værebetinget af, at en 14-årigs handling har været anset for strafbar, bortfalder.

2.

Rigsadvokaten har oplyst, at Rigsadvokaten på denne baggrund vedbrev af 6. januar 2012 har anmodet samtlige politikredse om at identificerede afgørelser, hvor straffen ikke kan forventes at være færdigfuldbyrdet pålovens ikrafttrædelsestidspunkt, og foretage den fornødne underretning afde relevante myndigheder.Rigsadvokaten har i forlængelse heraf til brug for besvarelsen af nærvæ-rende spørgsmål ved e-mail af 18. januar 2012 anmodet samtlige politi-kredse om at modtage kopi af de underretninger, som politikredsene harsendt til henholdsvis SKAT, Direktoratet for Kriminalforsorgen og de re-levante kommuner.Rigsadvokaten har på den baggrund oplyst følgende:”Politikredsene har underrettet kommunerne om 201 unge, dervar 14 år på gerningstidspunktet, og hvor den idømte sanktionikke kan forventes at være færdigfuldbyrdet på lovens ikraft-trædelsestidspunkt.2
Der er fortrinsvis tale om personer, der er idømt en betingetdom (eller meddelt tiltalefrafald) med vilkår om eksempelvisforanstaltninger efter serviceloven, tilsyn af kommu-nen/Kriminalforsorgen eller vilkår om samfundstjeneste. Her-udover er der tale om personer, der er idømt en ungdomssank-tion, jf. straffelovens § 74 a.Politikredsene har underrettet Direktoratet for Kriminalforsor-gen om 10 unge, der var 14 år på gerningspunktet, og hvor denidømte sanktion ikke kan forventes at være færdigfuldbyrdetpå lovens ikrafttrædelsestidspunkt.Der er tale om personer, der er idømt en ubetinget dom, ellerpersoner, der er idømt en betinget dom med vilkår om tilsyn afKriminalforsorgen eller vilkår om samfundstjeneste.Endelig har politikredsene underrettet SKAT om 244 unge, derer idømt en bøde eller har vedtaget et bødeforelæg, hvor politi-kredsen tidligere har anmodet SKAT om at inddrive denne bø-de. Det oplyste antal personer omfatter for to politikredsesvedkommende både bødekrav og krav på betaling af sagsom-kostninger, der er sendt til inddrivelse hos SKAT.Det bemærkes, at Rigsadvokaten ikke er bekendt med, hvormange af de bøder, som er indsendt til SKAT, der allerede erbetalt og som følge heraf ikke vil bortfalde ved lovens ikraft-træden.Det bemærkes endvidere, at ovenstående oplysninger relaterersig til antallet af personer og ikke antallet af sager. Dette inde-bærer, at en person, der f.eks. er idømt flere bøder for forhold,han eller hun har begået som 14-årig, alene vil optræde éngang i ovenstående opgørelse.Herudover bemærkes, at der for nogle personers vedkommen-de er sket underretning til flere forskellige myndigheder i an-ledning af den samme dom, f.eks. hvis den unge ifølge dom-men er undergivet tilsyn af såvel kommunen som Kriminalfor-sorgen. Disse personer vil således kunne optræde flere gange iovenstående opgørelse.Endelig bemærkes, at der vil være unge – ud over de ovenfornævnte – hvis sanktioner bortfalder på tidspunktet for lovensikrafttræden. Det drejer sig bl.a. om personer, der er idømt enbetinget dom uden vilkår. Disse afgørelser vil ikke fremgå afde ovenfor nævnte oplysninger, idet politikredsen ikke harskullet underrette andre myndigheder om disse sager.Det drejer sig endvidere om et antal personer, der er blevetidømt bøde eller andre sanktioner. Flere politikredse har såle-des oplyst, at en række bøder endnu ikke er inddrevet af politi-kredsen eller sendt til inddrivelse hos SKAT. Disse bøder villigeledes bortfalde ved lovens ikrafttræden.”
3