Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12
L 67 Bilag 6
Offentligt
1082972_0001.png
1082972_0002.png
1082972_0003.png
1082972_0004.png
Til lovforslag nr.L 67
Folketinget 2011-12
Betænkning afgivet af Børne- og Undervisningsudvalget den 00. februar 2012
2. udkast til(Ændringsforslag fra EL)
Betænkningover
Forslag til lov om ændring af lov om produktionsskoler(Kompetencebevis m.v.)[af børne- og undervisningsministeren (Christine Antorini)]1. ÆndringsforslagDer er stillet 3 ændringsforslag til lovforslaget. Enhedsli-stens medlemmer af udvalget har stillet ændringsforslag nr.1, og børne- og undervisningsministeren har stillet æn-dringsforslag nr. 2 og 3.2. UdvalgsarbejdetLovforslaget blev fremsat den 11. januar 2012 og var til1. behandling den 31. januar 2012. Lovforslaget blev efter 1.behandling henvist til behandling i Børne- og Undervis-ningsudvalget.MøderUdvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.HøringEt udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen væretsendt i høring, og børne- og undervisningsministeren sendteden 25. november 2011 dette udkast til udvalget, jf. BUUalm. delbilag 44. Den 19. januar 2012 sendte børne- ogundervisningsministeren de indkomne høringssvar og et no-tat herom til udvalget.Skriftlige henvendelserUdvalget har i forbindelse med udvalgsarbejdet modtaget1 skriftlig henvendelse fra Dansk Folkeoplysnings Samråd.Børne- og undervisningsministeren har over for udvalgetkommenteret den skriftlige henvendelse til udvalget.DeputationerProduktionsskoleforeningen har mundtligt over for ud-valget redegjort for deres holdning til lovforslaget.SpørgsmålUdvalget har stillet 5 spørgsmål til børne- og undervis-ningsministeren til skriftlig besvarelse, [som denne har be-svaret. ]3. Indstilling<>Et<>tali udvalget (EL) indstiller lovforslaget til <>Enhedslistens medlemmer af udvalget forholder sig posi-tivt over for lovforslaget og ministerens ændringsforslag,men udtrykker skuffelse over, at kompetencebeviset ikke erblevet gjort obligatorisk. For Enhedslisten er det vigtigt, atkompetencebeviset ikke bliver et, eleven kan få, men et ele-ven får. Det skal ikke være op til eleven at bede om et kom-petencebevis. Et sådan bevis skal ikke være afhængigt af,om eleven føler sig i stand til at bede om det eller føler sigselvsikker nok til at ville have et. Mange elever på produkti-onsskoler har oplevet nederlag i den traditionelle skole, ogmange af dem har også ringe oplevelser med karakter og an-dre vurderinger. Derfor vil mange elever sikkert også havesvært ved ligefrem at bede om en vurdering. Også selvomderes tid på produktionsskolen er positiv, og deres lærere vilskrive, hvad det netop er, eleverne kan, på beviset. Et kom-petencebevis bør altså være noget eleverne skal have. Detbør være obligatorisk. Enhedslisten henviser i øvrigt til En-hedslistens ændringsforslag (ændringsforslag nr. 1).Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin ogJavnaðarflokkurin parti var på tidspunktet for betænknin-gens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udval-get og havde dermed ikke adgang til at komme med indstil-linger eller politiske udtalelser i betænkningen.
DokumentIdJournalnummer
2
En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykti betænkningen. Der gøres opmærksom på, at et flertal elleret mindretal i ud ikke altid vil afspejle et flertal/mindretalved afstemning i Folketingssalen.4. Ændringsforslag med bemærkningerÆndringsforslagTil § 1Af etmindretal(EL), tiltrådt af <>:1)Nr. 1 affattes således:»1.I § 2 indsættes efter stk. 7 som nyt stykke:»Stk. 8.Ved afslutningen af et forløb på en produktions-skole med en varighed på 1 måned eller mere skal skolen ef-ter drøftelse med deltageren udstede et kompetencebevis.Ved afslutningen af et forløb på en produktionsskole med envarighed på mindre 1 måned kan skolen efter drøftelse meddeltageren udstede et kompetencebevis. En deltager kan vedafslutningen af et forløb på en produktionsskole med en va-righed på mindre end 1 måned afstå fra at modtage et kom-petencebevis.«Stk. 8 og 9 bliver herefter stk. 9 og 10.«[Obligatorisk kompetencebevis ved forløb på mindst 1 må-ned]Afbørne- og undervisningsministeren,tiltrådtaf <>:2)Efter nr. 3 indsættes som nyt nummer:»01.I§ 4, stk. 4,ændres »jf. § 2, stk. 8,« til: »jf. § 2, stk.9,«.«[Rettelse af henvisning]Afbørne- og undervisningsministeren,tiltrådt af <>:Ny paragraf3)Efter § 1 indsættes som ny paragraf:»§ 01Børne- og undervisningsministeren fremsætter forslag omrevision af § 2, stk. 8, i lov om produktionsskoler, somaffattet ved denne lovs § 1, nr. 1, i folketingsåret 2014-15.«
[Indsættelse af revisionsbestemmelse]BemærkningerTil nr. 1Ændringsforslaget indebærer, at en produktionsskoledel-tager efter 1 måned på en produktionsskole skal have ud-stedt et kompetencebevis, som dokumenterer varigheden ogindholdet af det forløb, som deltageren har deltaget i, samtde faglige kompetencer, som deltageren har opnået underproduktionsskoleforløbet.Hvis forløbet er på mindre 1 måned, kan skolen efterdrøftelse med deltageren udstede et kompetencebevis. Del-tageren kan ved sådanne forløb afstå fra at modtage et kom-petencebevis.Til nr. 2Der er tale om en konsekvensrettelse som følge af lovfor-slagets § 1, nr. 1.Til nr. 3På baggrund af aftalen af den 7. juli 2011 om »En styrketindsats over for unge ledige« fremsatte børne- og undervis-ningsministeren den 11. januar 2012 et lovforslag, som fore-slår, at unge, der har gennemført et produktionsskoleforløb,skal have mulighed for at få et standardiseret bevis for dekompetencer, de har opnået gennem forløbet.På baggrund af de indkomne høringssvar blev lovforsla-get justeret, så produktionsskolerne herefter har pligt til atudstede et kompetencebevis i forbindelse med afslutningenaf et produktionsskoleforløb. Dette skal ske efter drøftelsemed deltageren, og denne har ret til at afstå fra at modtage etkompetencebevis.Under forslagets 1. behandling den 31. januar 2012 samtved spørgsmål stillet af Børne- og Undervisningsudvalget erder rejst tvivl om det hensigtsmæssige ved, at lovforslagetikke gør det til en pligt for deltageren at modtage et kompe-tencebevis ved afslutning af produktionsskoleforløbet.Som følge heraf foreslås det med dette ændringsforslag,at børne- og undervisningsministeren senest i folketingsåret2014-15 fremsætter forslag til revision af lovforslagets § 1,nr. 1, for Folketinget med henblik på en vurdering af, hvor-vidt den foreslåede ordning skal videreføres eller ændres.
Ane Halsboe-Larsen (S) Annette Lind (S) Karin Gaardsted (S) Kirsten Brosbøl (S) Orla Hav (S)fmd.Rasmus Horn Langhoff (S) Troels Ravn (S) Lotte Rod (RV)nfmd.Jeppe Mikkelsen (RV) Marlene Borst Hansen (RV)Lisbeth Bech Poulsen (SF) Annette Vilhelmsen (SF) Rosa Lund (EL) Lars Dohn (EL) Henning Hyllested (EL)Karen Ellemann (V) Peter Juel Jensen (V) Finn Thranum (V) Sophie Løhde (V) Anni Matthiesen (V) Tina Nedergaard (V)Ulla Tørnæs (V) Alex Ahrendtsen (DF) Dennis Flydtkjær (DF) Marie Krarup (DF) Martin Henriksen (DF)Merete Riisager (LA) Mette Bock (LA) Mai Henriksen (KF)
3
Inuit Ataqatigiit, Siumut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)Socialdemokratiet (S)Dansk Folkeparti (DF)Radikale Venstre (RV)Socialistisk Folkeparti (SF)Enhedslisten (EL)
474422171612
Liberal Alliance (LA)Det Konservative Folkeparti (KF)Inuit Ataqatigiit (IA)Siumut (SIU)Sambandsflokkurin (SP)Javnaðarflokkurin (JF)
981111
4
Bilag 1Oversigt over bilag vedrørende L 67Bilagsnr. Titel1Høringsnotat og høringssvar, fra børne- og undervisningsministe-ren2Henvendelse af 23/1-12 fra Dansk Folkeoplysnings Samråd3Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget4Tidsplan for udvalgets behandling af lovforslaget5Udkast til betænkningOversigt over spørgsmål og svar vedrørende L 67Spm.nr.1TitelSpm. om kommentar til henvendelsen af 23/1-12 fra Dansk Fol-keoplysnings Samråd, jf. L 67 - bilag 2, til børne- og undervis-ningsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvilke overvejelser ministeren gør sig på baggrund af 1.behandling i forhold til at gøre det obligatorisk at udstede kompe-tencebevis til unge, der har gennemført et produktionsskoleforløb,til børne- og undervisningsministeren, og ministerens svar herpåSpm. om, hvordan ministeren vil forberede den foreslåede lovre-vision i folketingssåret 2014-15 m.v., til børne- og undervisnings-ministeren, [og ministerens svar herpå]Spm., om ministerens kommentarer til Enhedslistens ændrings-forslag til L 67, til børne- og undervisningsministeren, [og mini-sterens svar herpå]Spm., om ministeren vil uddybe bemærkningerne til ministerensændringsforslag m.v., til børne- og undervisningsministeren, [ogministerens svar herpå]
2
3
4
5