Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12
L 67
Offentligt
1081312_0001.png
1081312_0002.png
Børne- og UndervisningsudvalgetChristiansborg
Ministeriet for Børn ogUndervisningMinisterenFrederiksholms Kanal 211220 København KTlf. 3392 5000Fax 3392 5547www.uvm.dk
17-02-12I forbindelse med behandlingen af (L 67) Forslag til Lov om ændring aflov om produktionsskoler. (Kompetencebevis m.v.). har FolketingetsBørne- og Undervisningsudvalg efter ønske fra Peter Juel Jensen (V) ibrev af 1. februar 2012 stillet mig følgende spørgsmål:Spørgsmål 2:”Hvilke overvejelser gør ministeren sig på baggrund af 1. behandling iforhold til at gøre det obligatorisk at udstede kompetencebevis til unge,der har gennemført et produktionsskoleforløb?”Svar:Efter de gældende regler kan produktionsskolerne tilbyde deltagerne etbevis på deres forløb og de erhvervede kompetencer. Det er valgfrit forskolerne og deltagerne, men en del skoler giver deltagerne et sådant til-bud på baggrund af et udviklingsarbejde, som blandt andet har omfattetKorsør Produktionshøjskole og som Produktionsskoleforeningen harforestået.Lovforslaget går ud på at gøre det obligatorisk for produktionsskolerneat udstede kompetencebevis til deltagerne ved afslutningen af et forløb,men med mulighed for, at en deltager kan afstå fra at modtage beviset.På baggrund af 1. behandlingen har jeg besluttet at stille ændringsforslagtil lovforslaget, således at den foreslåede bestemmelse skal tages op tilrevision i folketingsåret 2014 – 15Forslaget skal bl.a. ses i lyset af, at lovforslaget i den skikkelse, hvori detblev udsendt til høring den 25. november 2011, allerede er blevet ændretpå baggrund af de indkomne høringssvar. Det oprindelige lovudkast gikud på, at det skolerne skulle udstede kompetencebevis efter anmodningfra deltagerne.
2Da flere høringssvar gik ud på, at pligten for skolerne ikke burde afhæn-ge af, at deltagerne, som typisk er forholdsvis ressourcesvage, positivtskulle anmode om et bevis, besluttede jeg at ændre forslaget til, at udste-delsen af kompetencebeviset skal være obligatorisk for skolerne, men atden enkelte deltager kan afstå fra at modtage beviset.Jeg tog denne beslutning efter aftale med bl.a. ordførerne for de partier,som i aftalen ”En styrket indsats overfor unge ledige” den 7. juli 2011har aftalt følgende:”Unge, der har gennemført et produktionsskoleforløb, skalhave mulighed for at få et standardiseret bevis på de kompetencer, de har opnået der-ved”.Altså en mulighed, ikke en pligt.Baggrunden for at give deltagere mulighed for at afstå er hovedsagelig, atder i praksis vil kunne forekomme tilfælde, hvor skolen ikke kan gørerede for, at forløbet har bibragt deltageren nogen nævneværdig fagligeller personlig kompetenceudvikling. I sådanne tilfælde vil det ikke tjeneden unges interesser at modtage et kompetencebevis, da beviset i realite-ten vil udstille den unges mangler i stedet for at fremhæve den pågæl-dendes fortrin.Et bevis, som nok indeholder en objektiv beskrivelse af forløbets varig-hed og den valgte værkstedslinje, men som ikke angiver hvilke kompe-tencer deltageren har erhvervet, vil ikke på nogen måde kunne forventesat tjene til at forbedre den unges mulighed i forbindelse med uddannelseog beskæftigelse.Tværtimod vil det kunne gøre den unge en bjørnetjeneste direkte at atte-stere, at den unge ikke har fået noget ud af sit produktionsskoleforløb.Derfor vil det ikke være fornuftigt at påbyde skolen ubetinget at udstedebevis til alle deltagere.Ved at afprøve den ordning, som lovforslaget indebærer, i to år, hvoref-ter lovændringen tages op til revision, får vi efter min opfattelse et bedregrundlag for at vurdere, om deltagerne bør fratages muligheden for atfravælge beviset.Ændringsforslag vedlægges til udvalgets videre behandling.
Med venlig hilsen
Christine Antorini