Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12
L 67
Offentligt
1085265_0001.png
1085265_0002.png
Folketingets UddannelsesudvalgChristiansborg
Ministeriet for Børn ogUndervisningMinisterenFrederiksholms Kanal 211220 København KTlf. 3392 5000Fax 3392 5547www.uvm.dk
27-02-2012I forbindelse med behandlingen af (L 67) Forslag til Lov om ændring aflov om produktionsskoler. (Kompetencebevis m.v.) har FolketingetsBørne- og Undervisningsudvalg i brev af 21. februar 2012 stillet migfølgende spørgsmål:Spørgsmål 5:” Vil ministeren uddybe disse bemærkninger til ministerens ændringsfor-slag?: ”På baggrund af de indkomne høringssvar blev lovforslaget juste-ret, så produktionsskolerne herefter har pligt til at udstede et kompeten-cebevis i forbindelse med afslutningen af et produktionsskoleforløb.Dette skal ske efter drøftelse med deltageren, og denne har ret til at afståfra at modtage et kompetencebevis.””Svar:Forslaget til lov om ændring af lov om produktionsskoler blev sendt ihøring den 25. november 2011.Lovforslagets stillede blandt andet forslag om, at: ” Efter et forløb på enproduktionsskole udsteder skolen efter anmodning fra deltageren etkompetencebevis for deltagelse i undervisningen.”Jeg vurderede, at de indkomne høringssvar gav anledning til ændringer idenne formulering og bemærkningerne hertil.Som følge heraf er det fremsatte lovforslag ændret sådan, at: ”Ved af-slutningen af et forløb på en produktionsskole udsteder skolen efterdrøftelse med deltageren et kompetencebevis. En deltager kan afstå fra atmodtage et kompetencebevis.”Det fremgår heraf, at produktionsskolen skal udstede et kompetencebe-vis, men at produktionsskoledeltageren kan afstå fra at modtage det.
2Som en naturlig afslutning på et produktionsskoleforløb afholdes der ensamtale mellem produktionsskolen og deltageren, hvor der gøres statusover det produktionsskoleforløb, som deltageren har deltaget i. Samtalenvil normalt tage udgangspunkt i den unges forløbsplan, idet denne inde-holder både de kortsigtede delmål for selve forløbet på skolen og delangsigtede mål, der rækker ud over dette.I forbindelse med denne samtale drøftes den unges krav på at få udstedtet kompetencebevis, og her beslutter den unge, om det er hensigtsmæs-sigt at få udstedt et kompetencebevis, der dokumenterer varighed ogindhold af produktionsskoleforløbet samt dokumenterer de faglige kom-petencer, som deltageren har opnået under produktionsskoleforløbet.På baggrund af et bredt ønske om at gøre kompetencebeviset obligato-risk stiller jeg imidlertid ændringsforslag om, at det skal være obligatoriskfor produktionsskolerne at udstede et kompetencebevis uanset varighe-den af et produktionsskoleforløb, men hvor deltageren kan afstå fra atmodtage kompetencebeviset de første 3 måneder af produktionsskole-forløbet.
Med venlig hilsen
Christine Antorini