Socialudvalget 2011-12, Socialudvalget 2011-12
L 86 Bilag 8, L 87 Bilag 8
Offentligt
1093200_0001.png
1093200_0002.png
1093200_0003.png
Notat om udmøntning af digitaliseringsmidler ogsatspulje
ResuméSatspuljepartierne har i februar godkendt Social- og Integrationsministeriets oplæg til udmøntning afsatspuljen for 2012 (”udmøntningsplanen”), herunder udmøntningen af, hvordan de 28 mio. kr., der erafsat i satspuljen til at styrke ældre og udsattes gruppers it-kompetencer, vil blive udmøntet.
Som det fremgår af udmøntningsplanen, vil puljerne blive udmøntet som ansøgningspuljer i løbet afforåret 2012, således at der kan sættes konkrete initiativer i gang i løbet af efteråret 2012.Udmøntningsplanen tager højde for, at der er tale om to forskellige målgrupper, ældre og udsatte borge-re, som kan have behov for hjælp til at blive mere digitalt parate.Der henvises herudover til notat om Udbetaling Danmark og digitalisering, herunder hjælp til borgeremed særlige behov.I det følgende er der nærmere redegjort for udmøntningen.
A) Klar til den digitale verden – styrkelse af socialt udsatte gruppers it-muligheder1. FormålInitiativet har til formål at gøre socialt udsatte borgere i stand til at møde samfundets stigende krav omdigital kommunikation for derved at undgå en demokratisk marginalisering og yderligere isolering afgruppen.Initiativets formål aktualiseres blandt andet af den nye fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2011-2015.Der arbejdes i digitaliseringsstrategien med et mål om 80 pct. digitalisering i 2015 af skriftlig kommuni-kation med borgerne.2. FinansieringDer er afsat i alt 8 mio. kr. i 2012-2015 til initiativet. Midlerne anvendes således, at der afsættes 2 mio.kr. årligt frem til og med 2015 til initiativet.3. Indhold
Initiativet skal konkret bidrage til, at brugere af for eksempel væresteder, varmestuer samt beboere påherberg og forsorgshjem mv. får bedre muligheder for at anvende internettet. Det skal ske ved 1) at styr-ke socialt udsatte gruppers adgang til internetbaserede medier og tjenester, 2) at styrke disse gruppersdigitale færdigheder og mestring af de forskellige medier og 3) at understøtte udsatte gruppers motivati-on til at benytte sig af digitale muligheder, bl.a. ift. kontakten til offentlige myndigheder.4. Udmøntning og tidsplanDer lægges vægt på, at udmøntning af initiativet skal ses i sammenhæng med den fællesoffentlige digita-liseringsstrategi, som blandt andet udvider anvendelsen af digitale selvbetjeningsløsninger for kommu-nikation mellem borgere og det offentlige. Endvidere skal udmøntning ske således, at der er sammen-hæng mellem indsatsen over for hhv. ældre og socialt udsatte grupper, jf. initiativ til styrkelse af ældresdigitale færdigheder fra satspuljeaftalen for 2012, og således at sammenhæng til Udbetaling Danmark ogde heraf følgende øgede krav om digital selvbetjening inddrages. Der lægges endelig vægt på, at ud-møntning tænkes sammen med eksisterende tilbud til gruppen af socialt udsatte borgere samt udviklingaf nye metoder til at nå målgruppen ved reachout og samarbejde med andre sektorer f.eks. biblioteker ogandre kulturinstitutioner.Tidsplan

Tid

Januar 2012Februar - marts 2012April - august 2012Efterår 2012

Aktivitet

Målgruppe-/behovsafklaringProjektudvikling – herunder evt. udbudProjektforløbOpstart af konkrete projektaktiviteter
5. EvalueringDer afsættes op til 0,2 mio. kr. til en ekstern resultatopfølgning på borgerniveau. Resultatopfølgningenskal tænkes sammen med resultatopfølgning af indsatsen rettet mod styrkelse af ældres adgang til digita-le løsninger.
B) Klar til den digitale verden – styrkelse af ældres digitale færdigheder1. FormålIndsatsen har til formål at gøre ældre med begrænsede eller ingen IT-forudsætninger bedre i stand til athåndtere de stigende krav og ønsker til øget digital kommunikation med offentlige myndigheder, bl.a.NemId og Udbetaling Danmark. Endvidere er formålet at styrke de ældre i at bruge de tekniske mulig-heder for at kommunikere med deres sociale netværk og dermed bl.a. bryde social isolation og fastholdeet aktivt ældreliv.2. FinansieringDer afsættes 5,0 mio. kr. i hvert af årene 2012 og 2013 samt 10,0 mio. kr. i 2014.3. IndholdDer iværksættes konkrete indsatser, som har til formål:1) at gøre ældre borgere, som har begrænsede eller ingen IT-forudsætninger, fortrolige med ogtrygge ved brug af de nye digitale muligheder, og2) at styrke disse ældres digitale færdigheder og mestring af de forskellige medier.Indsatsen skal have særlig fokus på at nå de ældre borgere, som af forskellige grunde har vanskelighedermed at forlade hjemmet og derfor ikke kan deltage i sædvanlige kursus- og undervisningsforløb.
Endvidere skal der udvikles inspirationsmateriale om, hvordan man lokalt bedst implementerer digitaleløsninger og skaber en tryg tilgang til velfærdsteknologiske løsninger for den gruppe af ældre borgere,der ikke er vant til eller har svært ved at bruge disse løsninger.
4. Udmøntning og tidsplanUdmøntning af initiativet skal ses i sammenhæng med den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, sombl.a. udvider anvendelsen af digitale selvbetjeningsløsninger for kommunikation mellem borgere ogoffentlige myndigheder. Udmøntningen forventes at tage afsæt i og bygge videre på allerede eksisteren-de indsatser og erfaringerne hermed. Indsatsen med at styrke ældres digitale færdigheder forventes end-videre at skulle udvikles i samarbejder mellem de eksisterende aktører på området, herunder især defrivillige organisationer på ældreområdet.Midlerne udmøntes via en ansøgningspulje. Der vil bl.a. blive lagt vægt på involvering af frivillige or-ganisationer, videreudvikling af eksisterende viden og erfaringer på området, samt at de initiativer, derigangsættes, er egnet til fremadrettet at blive brugt bredt. Endvidere lægges der vægt på udvikling af nyemetoder til at nå målgruppen gennem reachout og samarbejde med andre sektorer f.eks. biblioteker ellerandre kulturinstitutioner.Den del af projektet, der vedrører udvikling af inspirationsmateriale om implementering af digitale løs-ninger, varetages af Socialstyrelsen.Tidsplan

Tid

Primo marts 2012Medio april 2012Maj 2012September 2012Juni 2013

Aktivitet

Annoncering af puljen.Ansøgningsfrist på puljen.Udmelding om tildeling af puljemidler.Opstart af udviklingsprojekt til brug forinspirationsmateriale.Offentliggørelse af inspirationsmateriale.
5. EvalueringDer afsættes op til 0,8 mio. kr. til en ekstern resultatopfølgning på borgerniveau. Resultatopfølgningenskal tænkes sammen med resultatopfølgning af indsatsen rettet mod styrkelse af socialt udsatte gruppersadgang til digitale løsninger. Resultatopfølgningen skal ikke dække hele puljen, men fokuseres på del-initiativer, hvor en opfølgning på effekten vil være relevant.